#DIARIC CULTURA A Campos, cucuies! – 90 anys de confraries a la Setmana Santa campanera

A Campos, cucuies! – 90 anys de confraries a la Setmana Santa campanera

by Diari Campos

Aquest migdia, les deu confraries de Campos han presentat les banderoles que es penjaran aquesta Setmana Santa a les faroles dels carrers de Plaça i Convent en commemoració als noranta anys de la primera confraria campanera fundada l’any 1933, ja que en aquest temps d’antany les cucuies anaven soltes a donar llum sense pertànyer a cap grup. L’etimologia de la paraula confraria prové del llatí, co- (unió) i frater (germà), per tant la seva missió és una oda a la fraternitat, en aquest cas, entorn a la festa de Pasqua.

Com va deixar escrit l’estimat Don Guillem Dometo al llibre de confraries de Mallorca:

A Campos, cucuies. Així coneixem les vestes penitencials dels qui cada Setmana Santa fan el seguiment dels passos i passes del Senyor pels camins de la seva Passió, Mort i Sepultura, teixint pausadament pels nostres carrers i places una corona de silencis i pregàries entorn de les creus de terme que guarden i beneeixen la vila pels quatre vents cabdals oberts als treballs i a les hores de cada dia. Cucuies altes i fines, com pensaments d’asceta, com espines que ens fan ben avinents les d’una altra corona, tenyida amb la sang del Redemptor; gotes de llum, gemecs de cera a les mans dels confrares que malavegen reviure dignament els misteris dels Dies Sants, de les nits d’argent del primer pleniluni de primavera, que anuncien i pregonen l’albada segura de la vida plena, de la Resurrecció.

Mn. Guillem Bennàsser Alou

Enguany, després de dos anys sense processons per mor de la pandèmia i en un valent intent d’enfilar una Setmana Santa campanera més digna que mai, no només pels creients, sinó també pels enamorats de la tradició i la història del nostre poble, les deu confraries campaneres s’han volgut presentar d’una manera especial davant la vila que durant aquests darrers noranta anys les ha vist néixer i les ha lligades als nostres carrers com, en la nit, les flames a la fosca.

Cada banderola consta d’un detall de la vestimenta dels diferents confrares fotografiats per Uschi Burger-Precht i, al revers, del nom de la confraria, l’any de fundació i un codi QR enllaçat al Diari Campos amb les característiques i la història de cada confraria i una selecció d’imatges de les processons dels darrers anys realitzades per Guillem Moranta Ballester. Aquests articles també s’aniran publicant diàriament a les xarxes socials de l’Ajuntament durant la propera setmana.

Amb aquesta acció, i amb la il·lusió per conservar les tradicions pasquals, es vol animar als confrares que tenguin vestit a sortir a les processons, estenent aquesta convidada a totes aquelles persones que vulguin vestir-se per primera vegada de cucuia o ser portador d’un pas. Els interessats poden posar-se en contacte amb les diferents confraries de Campos que tenen les portes ben obertes a tothom que vulgui viure i participar d’una manera activa d’aquestes festes tan arrelades a la nostra cultura.

CONFRARIES DE SETMANA SANTA DE CAMPOS
Confraria del Crist Natzarè | Campos, 1933
Confraria del Bon Jesús de la Paciència | Campos, 1962
Confraria de la Passió del Senyor | Campos, 1973
Confraria de la Sang de Crist | Campos, 1975
Confraria de la Santa Creu | Campos, 1975
Confraria de la Mare de Déu de la Soledat | Campos, 1975
Confraria de La Dolorosa | Campos, 1985
Confraria Acompanyantes de Jesucrist | Campos, 1988
Confraria de la Mare de Déu de l’Esperança | Campos, 1994
Confraria del Crist de la Salut de Sant Blai | Campos, 2002