#DIARIC CULTURA La Sibil·la de Campos ressona dins la ciutat de Barcelona

La Sibil·la de Campos ressona dins la ciutat de Barcelona

by Diari Campos

Avui vespre, l’Església de Santa Madrona, al barri del Poble-sec de Barcelona, ha acollit El Cant de la Sibil·la amb la veu de la campanera Inès Mas Vadell acompanyada a l’orgue per Jordi Reguant. Aquest acte titulat Lo jorn del judici ha estat organitzat per l’Auditori i el Museu de la Música de Barcelona dins el cicle musical Trànsits. La sibil·lera ha interpretat la partitura que des de temps immemorials s’ha cantat a les Matines de la Parròquia de Sant Julià de Campos i ha estrenat un vestuari dissenyat pel també campaner, Joan Artigues, inspirat sobre la base documental aportada per l’investigador Francesc Vicens. L’espasa de metall que ha sostingut en les mans fou feta a Toledo durant el segon quart del segle XX i actualment pertany al Fons Ars Musicae.

Recordem que El Cant de la Sibil·la és una tradició popular de l’Edat Mitjana que es representa a Mallorca durant la Nit de Nadal. És un drama litúrgic que pronostica l’arribada del Messies i la fi del món. La seva singularitat i rellevància dins l’imaginari col·lectiu dels mallorquins, el seu caràcter de representació ritual lligada a un temps, Nadal, i a un territori, Mallorca, així com les seves característiques úniques, van fer que l’any 2004 el Consell de Mallorca el declaràs Bé Immaterial d’Interès Cultural i l’any 2010 la UNESCO el proclamàs Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

El seu llegat i transmissió oral fa que, en haver estat passat de generació en generació durant tants de segles, hi pugui haver múltiples versions amb petites i grans diferències entre elles. La campanera, tan divergent de les altres, és única en el Món. Segons l’investigador Francesc Vicens el cant de les Matines campaneres “es caracteritza musicalment per dues raons: pel que fa a la tornada o introducció, es caracteritza per una melodia construïda estrictament per graus conjunts amb dibuixos ascendents i descendents suaus i per tenir un gran melisme al final de cada segment. Pel que fa a les estrofes, el primer segment està caracteritzat per l’alternança del salt melòdic dins la melodia; en canvi, el segon segment es desenvolupa per graus conjunts.”

L’organista i prevere campaner, Mn. Guillem Bennàsser, dameto, defensava la teoria que la versió campanera podria ser la que s’acostàs més al cant primitiu medieval, ja que les altres partitures, musicalment més florejades, s’haurien escrit sobre una melodia originalment més plana com la nostra. Sigui com sigui és tot un orgull que El Cant de la Sibil·la de Campos viatgi pel Mediterrani per dur un poc del Nadal campaner a altres indrets del Món a través de la música i la cultura.


Matines 2022 al municipi de Campos

Enguany la Parròquia Sant Julià ha organitzat tres oficis de Matines a les esglésies del municipi de Campos. A les Matines de les 19.30h de l’Església de Sant Julià de Campos, na Inès Mas Vadell entonarà la versió de Campos, mentre que na Paula Ferrer Ballester també la cantarà unes hores abans a les Matines dels Infants de la Catequesi celebrades a les 17h a la mateixa església. Per altra banda, na Caterina Mas Lladó interpretarà la variant que més s’ha estès a Mallorca i que fou transcrita per Antoni Noguera l’any 1893, ho farà a les Matines de les 18h a l’Església de Santa Coloma de Sa Ràpita.