#DIARIC COMERÇ Sa Cimentera: el darrer ciment mallorquí | Fet a Campos!

Sa Cimentera: el darrer ciment mallorquí | Fet a Campos!

by Diari Campos

Els antics grecs foren els primers en inventar el ciment natural a partir de pedres volcàniques extretes de l’illa de Santorí i els campaners actuals són els únics que encara produeixen ciment natural a l’illa de Mallorca. Per verificar aquesta història no ha importat visitar les ruïnes de Grècia, senzillament ens hem acostat a Sa Cimentera, allà on encara hi queden els darrers vestigis del ciment mallorquí… 

Aquest magatzem de construcció que basa els seus fonaments en la producció de ciment està dirigit per la família Salom Vadell amb en Joan Salom i na Coloma Vadell i els seus fills Miquela i Toni. Sa Cimentera sempre ha estat una empresa molt arrelada a aquesta família ja que un conco seu, en Damià Vadell Adrover, juntament amb un altre soci la posà l’any 1945  i posteriorment al 1964, el pare i padrí dels actuals propietaris, en Toni Salom Moll, també en va prendre part. Actualment l’empresa familiar té incorporat a la seva carta de serveis la venda de materials de construcció, incloent cada any nous articles subjectes a les necessitats recents, sense deixar de banda els emprats tradicionalment a l’illa de Mallorca .

Dit això, cal recordar que allò que veritablement els fa únics és el ciment natural mallorquí, a base d’una roca composta principalment per carbonat de calci, denominada marga, i una argila que amb el temps s’ha petrificat. Aquesta roca s’extreu a les pedreres a través de petites explosions. En aquest cas, les pedreres de Sa Cimentera pertanyen al terme veïnat de Porreres, concretament a Son Mora Negrí.

Antigament, ens zones concretes d’aquestes pedreres s’hi feien uns forats profunds a base de maça i cisell alhora que eren buidats amb una cullereta de ferro de forma allargada. En aquests forats s’hi col·locaven els cartutxos de pólvora que en esclatar trencaven la roca en trossos. Actualment, es fa amb una broca de manera mecànica d’uns 18 metres de profunditat i s’introdueixen els cartutxos de dinamita per executar-ne una explosió controlada per exercir una pressió dins la pedra. Mentre que a l’antiguitat es feia a base de cops de maça, actualment els trossos de roca ja extrets es piquen amb una màquina retroexcavadora fins aconseguir trossos més petits, els més grans d’uns 50 cm de diàmetre. Després ja es fica dins la gravilladora, on es converteix en gravilla fina i pedra d’uns 15 cm. La diferència entre els dos mètodes es nota amb la part humana, ja que la feina que feien dotze persones, ara amb dues basten. 

Seguint amb el procés és hora de coure els trossos al forn, que consisteix en un forat en el sòl d’uns 8 m de profunditat i 6 m de diàmetre aproximadament, amb les parets folrades de maó refractari i que acaba amb un dipòsit de sortida. Primer es posa una capa d’uns 15 cm de carbó i després uns 60 cm de pedra. La cocció natural dura 3 dies, des de que es posa el carbó i comença a agafar temperatura fins a 800° fins que es refreda. Diàriament, i una vegada s’ha cuit la pedra, el camió la transporta a la fàbrica de CamposLa pedra cuita passa per una canaleta vibradora que la dirigeix cap al primer molí que la converteix en grava d’uns 3 cm. Amb uns cassoletes elevadores puja fins a la tremuja que la reparteix en dos molins més fins que les redueix en pols. 

Després, a través d’uns serpentins cau a l’envasadora on s’hi envassen uns 400 sacs al dia.  Aquest material és molt preuat degut a la seva alta resistència i durabilitat enfront de les inclemències del temps l’han fet molt popular. És equiparable a qualsevol ciment de les seves característiques i és molt benvolgut per a les restauracions de construccions amb materials com el marés. La seva manipulació és molt senzilla a causa del seu ràpid enduriment. El ciment de Sa Cimentera és únic dins l’illa i per això arriba a tots els racons, fins i tot fins a Menorca. El ciment mallorquí és un dels materials de construcció més antics i tradicionals a les Illes Balears, a causa de la seva alta resistència i durabilitat enfront la diversitat climatològica, sent equiparable a qualsevol ciment per les seves característiques. A més, és preuat en l’àmbit de la decoració i la restauració pel formidable aspecte rústic que confereix als acabats, conformant-se com a element imprescindible en la construcció realitzada amb materials com el marès. La seva manipulació també és molt senzilla a causa del ràpid enduriment; aconseguint que s’avanci a qualsevol altre tipus de treball fet amb ciment comú.

La família Salom Vadell ho té ben clar. El ciment mallorquí és la raó de ser i el valor afegit de la seva empresa. Un procés que intenten realitzar respectant al màxim el medi ambient i les antigues tècniques artesanals. Amb més il·lusió que mai afrontaran els nous reptes del futur tal com rodi el Món. No tots els pobles poden presumir d’aquest producte. De fet, a Mallorca només ho poden fer els campaners. I és que el ciment natural mallorquí està Fet a Campos!

CONTACTE:
Carrer Cimentera, 38 – CAMPOS | 971 650 254
Carrer Tanca d’en Pedregar, 26 – SES SALINES | 971 649 309
sacimentera@grupobdb.com