#DIARIC CULTURA Mercedes Sampietro protagonitzarà LÍTICA a l’Auditòrium de Campos

Mercedes Sampietro protagonitzarà LÍTICA a l’Auditòrium de Campos

by Diari Campos

Després de la Mare de Déu d’agost la cultura segura no es detura. Dimecres, 18 d’agost a les 20h, l’Auditòrium de Campos acollirà un espectacle híbrid entre teatre, recital poètic i cançó basat en la novel·la Lítica de Lucia Pietrelli (Premi Lletra d’Or 2020 al millor llibre en llengua catalana). Les entrades es poden adquirir els matins a l’Ajuntament de Campos o per venda online a través de https://ticketib.com/events/litica-a-campos. 15€.

L’obra tracta el trastorn de personalitat entre dues germanes on la narradora s’emmiralla en la seva germana gran a qui contempla com si fos un paisatge: creix a la seva ombra, però també a la seva llum, perquè l’altra té un secret i un munt de paraules que només li pertanyen a ella. L’autora, Lucia Pietrelli, és una escriptora, poetessa i traductora italiana en català. Va estudiar literatura entre Pisa, Madrid i Barcelona i ara fa set anys que resideix a Mallorca. Fou l’encarregada d’elaborar i llegir el manifest de la Diada de Mallorca del 31 de desembre de 2014. Ha publicat novel·la, llibres de poesia ha traduït de l’italià al català i al castellà. Ha rebut diversos premis literaris. La seva darrera obra és la cantata Irene i la terra adormida, estrenada al Teatre Principal de Palma el novembre de 2018.

Mercè Sampietro – actriu
Margarita Rodríguez – soprano
M. Victòria Cortès – piano
Adaptació: Lucia Pietrelli
Direcció escènica: Toti Fuster
Producció: Francesc Blanco


MERCÈ SAMPIETRO, actriu

Actriu de cinema, teatre, televisió i dobladora catalana. Ha estat vinculada des de sempre a l’escena, i la seva versatilitat li ha proporcionat èxits merescuts en el món de l’espectacle. Entre el 2003 i el 2006 va presidir l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. Les sèries televisives en les quals ha intervingut, entre elles les produïdes per Televisió de Catalunya, han posat més a l’abast la qualitat del seu treball. Va començar a actuar a petites companyies de teatre catalanes. El 1970 va debutar professionalment al teatre. No va ser fins al cap de set anys que va fer-ho al cinema, a la pel·lícula A un dios desconocido (1977), de Jaime Chávarri. La pel·lícula Gary Cooper, que estás en los cielos (1980), de Pilar Miró, li va donar una certa dimensió professional: amb ella va guanyar totes els premis nacionals de l’any i varis internacionals i aixòli va permetre entrar al cinema per la porta gran cap a una prolífica carrera al cinema i al teatre, com també com a actriu de doblatge (ha estat la veu de Diane Keaton, Kim Basinger o Catherine Deneuve, entre d’altres). A la televisió, ha participat en telesèries com ara Nissaga de poder, Laberint d’ombres, Porca misèria i La Riera, i a la telesèries espanyoles (de renom internacional) com ara La tía de Frankestein (1987), en què interpretava la Dama Blanca. Presidenta de l’Acadèmia de les Artes i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya (AACCE) des del novembre del 2003 fins al desembre de 2006. El 2015 li fou concedida la Creu de Sant Jordi “per la seva trajectòria de conjunt en els àmbits del cinema, el teatre, la televisió i el doblatge”.


MARGARITA RODRÍGUEZ , soprano

Nascuda a Mallorca. Malgrat la seva joventut, Margarita ja ha treballat amb directors com William Christie, Masaaki Suzuki, Andrew Litton, Arturo Tamayo i Martin Fischer-Dieskau. A l’àmbit simfònic, ha debutat recentmentla Simfonia N. 4 de Mahler amb l’Orquesta SMR i la Simfonia N. 3 de Nielsen amb l’Orquesta Sinfónica de Galicia. Als darrers anys ha obtingut gran reconeixement com a intèrpret d’oratori amb Messiah de Händel, Die Schöpfung de Haydn, Exsultate jubilate i Krönungsmesse de Mozart, Elijah de Mendelssohn, i Lazarus de Schubert, entre d’altres. Al camp del repertori barroc són freqüents les seves intervencions a festivals internacionals de reconegut prestigi, com la Semana de Música Religiosa de Cuenca, el FIAS Madrid i el Festival de Música Sacra Antigua y Sacra de Getafe. A l’àmbit de l’òpera, ha debutat els rols de Pamina, Musetta, Oriana, Belinda, Rowan, Gretel i Sacerdotessa, i també ha interpretat del rol de l’Angelo a l’estrena mundial de l’òpera Il Giardino della Vita de J. M. Sánchez-Verdú. Ha ofert concerts per a entitats com la Fundación Juan March, Juventudes Musicales España, la Joven Orquesta Nacional de España i l’Auditorio Nacional de Música, juntament amb Orquesta y Coro Nacionales de España. Per altra banda, compta amb una extensa experiència en la interpretació de repertori del segle XX, com Pierrot Lunaire de Schönberg i Folksongs de Berio, i també de repertori contemporani d’estrena mundial, com la simfonia The improvised history of the world de P. Klica i les cantates Sacerdos et Pontífexi Sancti Petri Apostoli de D. León. A més, ha format part de la darrera edició del Epos Lab, un projecte de reconegut prestigi al camp de la creació i la investigació de la relació música-paraula, interpretant en ell les obres d’estrena Lo grotesco (y ahora escucha, por dentro) de S. Blardony iKelaia de J. M. Sánchez-Verdú. Margarita és Llicenciada en Biologia i Llicenciada en Bioquímica per la Universitat de les Illes Balears i també és Graduada en Cant per la ESCM de Madrid.

 

MARIA VICTÒRIA CORTÈS, piano

Nasqué a Palma de Mallorca el 1972. Començà els estudis de piano amb Carme Cortès al Conservatori de les Balears, els perfeccionà amb Emili Muriscot, cursà els Grau Superior al Conservatori del Liceu de Barcelona amb el pianista Ramon Coll i rebé els consells de l’insigne pianista Imre Rohmann al Mozarteum de Salzburg. Ha realitzat concerts a les Illes Balears (Auditòrium i Teatre Principal de Palma, com a solista a la temporada de l’Orquestra Simfónica de les Illes Balears al 1997 i 2000), Catalunya, València, Àustria, Itàlia, Mèxic, Perú, Bulgària…Ha actuat com a solista amb la Kammerphillarmonie Baden-Württemberg , l’Orquestra Simfònica de Balears i amb l’Orquestra Simfònica “Szene 90”, interpretant concerts per a piano i orquestra de Bach, Mozart, Schumann, Liszt, Saint-Saens i Bartók. El 1994 obtingué el II premi del Concurs Internacional de piano d’Eivissa, el 1995 guanyà el III Concurs de Piano “Antoni Torrandell”.  Els darrers anys s’ha especialitzat com a pianista repertorista, treballant a la preparació d’òperes adaptades pel públic infantil (Hansel i Gretel, La flauta màgica, El barber de Sevilla, Les noces de Figaro), en format amb acompanyament de piano (Tosca, Don Carlo), preparant les òperes de les Temporades del Teatre Principal (Carmen, Die Zauberflöte, Rigoletto, La Traviata), treballant en aquestes amb noms tan importants de la lírica com Carlos Álvarez, Josep Bros, Silvia Vázquez i amb la direcció de José Maria Moreno,Martin Fischer_Diskau o Pablo Mielgo. Realitza habitualment concerts amb cantants solistes tant de cançó com d’òpera i oratori. Actualment és professora de repertori de cant al Conservatori Professional de música i dansa de Mallorca.