#DIARIC FIRES I FESTES Mercat de gelats: la proposta més fresca de les festes

Mercat de gelats: la proposta més fresca de les festes

by Diari Campos

Aquest dijous, com a novetat del dia de la Mare de Déu d’agost se celebrarà el primer MERCAT DE GELATS que presentarà un exquisit ventall de propostes gastronòmiques locals ben fresques. El lloc escollit per a les paradetes serà el carrer de Plaça i l’horari, de 19h a 00h, hora prevista per al gran castell de focs artificials.

Campos sempre ha estat un poble de tradició gelatera. Al llibre de receptes Cocina selecta mallorquina de la cuinera campanera Madò Coloma ja es pot trobar la recepta del gelat de plàtan, d’albercoc o d’ametlles i a nivell de negoci, el gelat ha format part de la història centenària de les Pastisseries Pomar que seguiren refrescant els campaners amb Helados Pomar i, a partir dels anys 70, ja com a Gelats JOP, començaren a encaminar-se com a fàbrica dins el teixit industrial del món dels gelats, fent-se famosos amb propostes com ja els desapareguts “cubanitos” i aportant al municipi una marca de qualitat gelatera. 

Si es fa referència a les festes Campos, els gelats també hi han estat presents, tant amb els sopars i gelatades organitzades com amb l’activitat que duia a terme el Centre Cultural de Campos als anys 2000, el concurs de gelat de bomba que repetí cita durant una bona tirada d’anys. Però històricament, tal com pronuncià Miquel Ballester Julià al pregó de les festes de l’any 2017, el dia de la Mare de Déu d’agost també era tradició sortir a la fresca per les festes per beure o menjar un gelat “es menjaven avellanes, ratespinyades, faves torrades, cocovets… que venien ses cocoveteres; algun gelat, alguna horxata, torró fort, o com a molt unes coquetes bambes petites, que valien 4 cèntims que els forns feien especialment aquest dia de la festa.”

Precisament enguany, cinc establiments locals també han volgut crear un seguit de propostes gelades especialment per a la festa major de Campos.  La gelateria de Sa Ràpita, CARDINELLI, presentarà dos sabors de gelat, tant en tarrina com en cucurutxo de neula: el mediàtic gelat de cookies i un refrescant gelat de llimona amb alfabaguera. Per la seva part, el Restaurant TESS DE MAR de l’Hotel SA CREU NOVA sorprendrà amb un deliciós gelat de torró de xocolata blanca amb ametlles mallorquines i un sorbet d’albercoc de Porreres, ambdues propostes es podran personalitzar amb diferents toppings.

Per altra banda, les PASTISSERIES POMAR recrearan un clàssic de forn com és la tradicional ensaïmada farcida, en aquest cas amb tota una carta de gustos de gelat campaner com ametlla, avellana, nata, xocolata o stracciatella.  La Cafeteria RUKALDE proposarà un especial de la casa compost per una base de ‘dònut’ amb una bolla de gelat regada amb salsa de xocolata. Finalment, la mítica fàbrica de GELATS JOP oferirà la seva creació pròpia artesana: el popular “bombón campaner”, un tall gelat de nata montada recobert de xocolata negra. Aquest mercadet vol ser doncs tot un festival gelat per combatre la calor de l’estiu, donar un gust als nostres paladars i reivindicar la tradició gastronòmica, pastissera i gelatera del nostre municipi.