#DIARIC ESPORTS La boxa a Campos | Néstor Domínguez i M. Llúcia Ginard

La boxa a Campos | Néstor Domínguez i M. Llúcia Ginard

by Diari Campos

En aquest article, vos intentarem contar l’evolució d’un esport en el poble de Campos en els darrers 13 anys. Un esport històric que durant dècades, per diferents motius, no ha gaudit d’excessiva popularitat, després de ser un dels més destacats a Espanya. Ara, ha tornat amb més força que mai tant a l’àmbit esportiu com en el social. Una activitat plural i per a tots que es pot practicar amb o sense contacte físic, a l’àmbit de la competició, fora d’aquesta, entre els més joves, homes i dones o gent d’edat més avançada. Ens referim a la boxa, esport olímpic que en molts de països com Anglaterra, Estats Units, Mèxic o Austràlia, és una de les activitats esportives que més aficionats congrega.

Encara que la història de la boxa a Campos, és bastant anterior als 13 anys als quals ens referim, i tenim coneixement de vetllades a l’aire lliure a l’antic velòdrom, entorn a la dècada dels anys 70 (també en municipis limítrofs com Ses Salines o Felanitx) marcarem l’inici d’aquest article el mes de maig de l’any 2009. El 16 de maig té lloc a la nau de son Fuaní  la “1a vetllada de boxa fira de maig”. Aquesta competició, que va comptar en tot moment amb l’ajuda de l’Ajuntament, fou impulsada per la Federació Balear d’esports, per gent del poble i també per empresaris locals. Algunes d’aquestes persones foren Guillem Vidal, Juan Manuel González, Miquel Ginard, Rafael González, Pedro Ramis i Juan Escalas. Aquell capvespre, la boxa tornà amb força al nostre poble. Més de 700 persones ompliren la nau, mesclant-se joves i no tant joves entorn a un quadrilàter. El combat principal, assistit per mi, fou el disputat pel propi Juan Manuel González.

Aquesta vetllada, fou la primera d’una sèrie d’elles, totes disputades a son Fuaní, en les quals participaren molts bons boxejadors com Pablo Sosa, Santi Bustos o Marcos Soria. També recordam la participació de la campiona d’Europa Melani Sorroche, que en aquella ocasió s’enfrontà a la mallorquina Laurita Pérez. I no podem oblidar una dada important de la cartellera del 2010, ja que és la primera vegada que es disputa un combat professional protagonitzat pel campió d’Espanya Jorge Pérez, que s’enfrontà amb victòria per punts al romanès Boddan Condaruche. Al 2011 puja al ring, per primera vegada, l’ídol local Ezequiel Gregores, que realitza un combat d’exhibició davant d’un altre talent illenc, Kevin Segura. Gregores passa a ser un referent de la boxa campanera, convertint-se en boxejador fix en gairebé totes les vetllades organitzades al nostre poble.

Durant aquests anys, hem de destacar l’activitat del club local “Iron Boxing” amb domicili a Campos i que gestionava el mencionat Juan Manuel González que durant molt de temps impulsà la pràctica de la boxa al poble.

Després d’una aturada de 3 anys, el 23 de setembre de 2017, la boxa torna a Campos, de nou, a son Fuaní, i ho fa amb una altra cartellera que torna a comptar amb un altre combat professional. Aquesta vegada enfrontà a dos mallorquins Jon Martínez i Cristian López. Hem de destacar que el retorn de la boxa, on també fou protagonista Ezequiel Gregores, tornà a comptar amb l’ajuda de l’Ajuntament, amb la col·laboració especial de Jaume Vidal i Sebastià Sagreras.

En aquest punt, hem de fer referència a la fundació del club “ND Boxing Academy”. Aquest projecte comença el mes de maig de 2018 a les instal·lacions del gimnàs Cross Box de Campos. El que començà com un projecte per a donar a conèixer les bondats d’un esport, per a molts desconegut, amb el pas del temps ha anat creixent de manera imparable, fins i tot malgrat les dificultats derivades de la pandèmia. Des de l’inici, aquest projecte avançà en dues direccions. Una, completament al marge de la competició, treballant la boxa com esport per a tot tipus de persones i edats, essent aquesta una activitat molt completa, poc lesiva i saludable. I l’altra, enfocada a la competició, en la qual es forma, des de la base a joves tant homes com dones que veuen en la boxa una opció interessant com a forma de vida.

El 18 de maig de 2019 assistim a un altre moment molt important per a la boxa a Campos. Debuta com a púgil professional Ezequiel Gregores, jove d’origen argentí criat i resident al nostre poble. El seu primer combat com a professional té lloc a la nau de son Fuaní, essent aquesta la darrera vetllada organitzada en aquest indret. Aquesta competició ja fou organitzada pel club esportiu que dirigeixo, el club “ND Boxing Academy”. Aquesta vetllada tornà a ser un gran èxit i a més a més, a part de Gregores, també hi participaren altres joves esportistes com Bilal Rachdi o Jean Pierre Díaz.

Des d’aquell moment, l’esport de la boxa al nostre poble ha estat constant i cada vegada més popular. L’últim any i mig , malgrat la pandèmia, el creixement ha estat molt notable i ha estat ple de petites victòries però molt importants.

El 12 de juny de 2021, les vetllades a Campos canvien d’escenari; es passa a utilitzar la pista poliesportiva coberta del camp d’esports. Aquesta data suposa la tornada a l’activitat després de la pandèmia.

Un mes més tard, el jove Soufian Malki, que ens aquells moments compatibilitzava la pràctica del futbol amb la boxa, aconsegueix proclamar-se subcampió d’Espanya amateur en la seva categoria en el Campionat Nacional que és realitzà a Santoña (Cantàbria). També hi va participar Bilal Rachdi, classificat entre els 8 millors boxejadors espanyols.

El 2022 comença amb molta força, el primer capítol del present any té lloc durant el mes de febrer. El poliesportiu municipal acull per primera vegada una vetllada de boxa. De nou, la resposta de la gent torna a ser excel·lent, amb més de 400 persones gaudint dels diferents combats que es celebraren i cada vegada amb més joves boxejadors formats al nostre poble.

Tota la temporada, que començà el passat mes de setembre, ha estat marcada pels diferents compromisos internacionals del que, fins ara, és l’únic boxejador professional del club. Ens referim a Ezequiel Gregores, que ha participat en algunes de les millors vetllades pugilístiques organitzades a Europa en els darrers mesos. Per destacar alguns d’aquests combats podem mencionar al que l’enfrontà amb el monegasc Hugo Micallef a la pista central de Roland Garros a París o al combat que disputà amb el fill de la llegenda anglesa Campbell Hatton al Manchester Arena.

Creiem, que molt aviat, el club tendrà un altre púgil professional; ens referim a Bilal Rachdi, que a punt d’acabar els 18 anys, està cridat a ser un del boxejadors més joves a debutar com a professional a les Illes Balears.

Evidentment, la boxa, és un esport global, que practiquen amb igualtat tant homes com dones. Durant els mesos de maig i juny, el club fa un pas endavant, presentant a dues dones amb llicència ND Boxing Club Academy. Ens referim a Sara Correa, de 14 anys i Salwa Ittane de 19.

En poc temps, però amb una gran activitat, Campos comença a convertir-se en referent de la boxa tant a l’illa com a la resta de les Balears. El passat 12 de juny, tornam a assistir a un nou i important esdeveniment; de nou junt a la Federació Balear i amb l’especial col·laboració de l’Ajuntament es duu a terme una nova competició al poble per a commemorar el 4t aniversari del club “ND Boxing Academy”. Aquesta competició de boxa esdevé una autèntica festa de l’esport amb l’organització d’una doble vetllada, on hi ha sessions de matí i d’horabaixa amb la disputa d’un total de 25 combats. Una altra dada rellevant és que en aquesta esmentada vetllada participaren un total de 13 esportistes locals, fet que demostra la força i la gran acceptació que ha adquirit la pràctica de la boxa a Campos i en especial del projecte de “ND Boxing Academy”.

Al llarg d’aquest article, hem destacat l’ajuda i col·laboració rebuda en tot moment per l’Ajuntament de Campos durant aquests 13 anys, col·laboració que ha anat sempre en augment. Actualment ens sentim totalment recolzats per la batlessa Francisca Porquer i pel regidor d’esports Jaume Vidal.

Ara és el moment de gaudir, d’agafar forces i de preparar amb més ganes que mai la propera temporada. Una il·lusionant nova temporada que es presenta amb nous reptes. Però abans, gaudirem del que ens queda d’estiu, de les vacances i dels nostres meravelloses festes. Visca Campos i visquen les festes de la Mare de Déu d’agost!  

 

Néstor Domínguez i M. Llúcia Ginard