#DIARIC CULTURA La Banda de Música recupera l’antic pasdoble ‘Campos del Puerto’ per als passacarrers de les festes

La Banda de Música recupera l’antic pasdoble ‘Campos del Puerto’ per als passacarrers de les festes

by Diari Campos

Avui vespre, després del pregó d’obertura de festes de Miquel Vidal Barceló, la Banda Municipal de Música treurà la pols a un pasdoble dedicat a Campos i que serà interpretat en el passacarrer que unirà l’acte institucional de la Plaça Major amb el concert de la Plaça Can Pere Ignasi que oferirà juntament amb el Cor Ciutat de Mallorca i el Cor de Cambra del Conservatori de Felanitx. Es tracta del pasdoble “Campos del Puerto”, original del compositor campaner Nicolau Pizà i Mesquida que va compondre a Tenerife durant una setmana de viatge quan sentí enyorança per trobar-se enfora de Campos. El resultat de la composició fou estrenat el dia 13 d’agost de l’any 1950 per l’Orquestra Sis-Son i la seva lletra en castellà cantava així:

Ese rojo de tu suelo pueblo mío
se confunde con la sangre de mis venas
y ese verde que te cubre en el estío
tiene mi corazón preso en tus cadenas.
Entre huertas, trigales y alcaparras,
almendros, dulces parras y flores nací yo.
Y tu cielo, tan azul, tan claro y bello
de aire puro mis pulmones embriagó.

Campos del Puerto envidiado pueblo
vivir tu vida es mi único anhelo
cuando estoy lejos añoro tu suelo
y es mi desvelo volverte a ver.
Campos del Puerto me viste nacer
si un día lejos de ti he de morir
yo deseo aún después de muerto,
reposo en tu suelo, mi Campos del Puerto.

Durant els anys 50 i 60, aquesta peça es va anar popularitzant fins a esdevenir-se un èxit sense precedents a les verbenes de Campos i molt prest es va convertir en una cançó molt estimada per al públic campaner d’aquella època. Anys després, del 3 de novembre de 1993 n’és la versió en català que el propi autor va adaptar amb el nom de “Poble de Campos”:

El color del call vermell que té el meu poble,
és el de la sang que em corr per dins les venes.
I aquest verd que agafa quan es posa a ploure,
em té presoner dins les seves cadenes.
Enmig d’horts, sementers, molins, boveres
ametllers, tapereres i flors vaig néixer jo.
I aquest cel tan blau i immens, sense fronteres,
és el que em fa bategar sempre el meu cor.

Poble de Campos tu ets el meu poble,
i just desig estar amb tu a totes hores,
sent enyorança quan em trob enfora,
i els meus ulls ploren, en no veure’t.
Poble de Campos tu em veres néixer,
si un dia lluny de tu m’he de morir,
maldament no en tengui gens de pressa,
llavors jo voldria repòs sempre aquí.

La partitura que s’interpretarà als passacarrers d’aquestes festes 2019 és un arranjament fet per l’antic director de la Banda, Ferran Vaquer Silvar, que estrenà al concert de les festes de Sa Ràpita l’any 2003. Com tots els pasdobles respon a una forma de música de festa amb ritme binari per a poder ballar i caminar mentre s’executa i es podria qualificar com un pasdoble de tall taurí. El director de la Banda, Joan Laínez, destaca que aquests arranjaments són ‘increïblement meravellosos ja que la sonoritat que li pot donar la banda és molt agradable’ i que serà un doble plaer recuperar-lo per ‘retre homenatge a la figura del company i director’ que ens deixà el passat 21 de desembre del 2018.

La iniciativa de recuperar aquest pasdoble campaner ha sorgit de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament que, després de l’exitós concert de pasdobles que la Banda va dur a terme per les festes de la Mare de Déu del Carme de Sa Ràpita, va proposar la seva interpretació per impulsar la música dels compositors campaners i a més, donar una senya d’identitat pròpia a les festes del poble. A més d’aquest dijous, serà interpretat al passacarrer del dia de la Mare de Déu d’agost tot seguit a l’ofici solemne. En ambdues actuacions, compartirà programa amb el ‘Càntic al poble de Campos’ adoptat l’any 1999 com a himne de Campos. Aquesta altra partitura va ser escrita per Mn. Bartomeu Ballester Monserrat i, en motiu del 700 anys de la fundació de la vila, Mn. Guillem Bennàsser Alou aportà una nova i tercera estrofa de gran bellesa, ambdós, grans exemples dels genis de la composició, la lírica i la música que ha donat llum el nostre poble de Campos.