#DIARIC CULTURA En Verdera, en Valero, en Pou i na Noreta, els nous caparrots petits de Campos

En Verdera, en Valero, en Pou i na Noreta, els nous caparrots petits de Campos

by Diari Campos

El capvespre del dijous 11 d’agost els xeremiers de Campos varen encetar la Festa dels Caparrots 2022 davant l’Ajuntament on moments abans els infants campaners havien pintat amb guixos els carrers de plaça. La presentadora Aina Escandell fou l’encarregada de locutar l’acte institucional infantil en el qual la batlessa va rebre ses Majestats, el Rei i la Reina dels Caparrots que presidiren aquesta festa. Enguany una festa encara més especial ja que quatre nous caparrots, apadrinats pen Popeye, en Pinotxo, es Pirata, el Rei Vell, en Morenet, es Porquet, s’Ànnera i el Dimoni havien de fer la seva presentació.

Abans de la cerimònia de presentació, en Tòfol, el Capità Pirata, recent desembarcat, va pronunciar el seu pregó en el qual, entre diferents vivències, confessà que el tresor més gran que mai ha trobat navegant pel món és el fet de poder arribar a la costa rapitera i poder fer-se campaner, per poder sortir a ballar a plaça a les Festes de la Mare de Déu d’agost de Campos, que són les millors de tot el Món!

A continuació, en Tòfol va entregar la seva espasa de fusta a les Majestats, perquè així com feien els monarques antigament per nomenar els cavallers medievals, poguessin nomenar els nous caparrots. Quatre animals de quatre indrets diferents. Per això, perquè cada un ha arribat d’una part del Món, és que reberen noms propis de les creus de terme de Campos, ja que en temps passat aquestes creus també marcaven els diferents camins d’entrada i sortida del nostre poble. La batlessa de Campos, Francisca Porquer, fou l’encarregada d’engafatar-los el nom al butxacó.

El primer caparrot va arribar de la ciutat de Borodyanka, Ucraïna. El Gall de ceràmica, símbol de la pau i la resistència de la guerra. Amb un gran bec i una bona cresta vermella, representa la franquesa, la noblesa i la lleialtat del poble europeu. És el primer que s’aixeca el dematí i ho fa amb un bon Quicquiric. Té cara de pocs amics, però en el fons és un tros de pa i és estimat per tots els animals del corral. En són els seus padrins, s’Ànnera i el mateix Capità Pirata. El seu nom, VERDERA, és en honor a la creu del carrer Estrelles. 

Des de l’Àfrica selvàtica, va arribar el Lleó. Va néixer príncep entre sons de batukada i danses tribals. Encara que sigui un poc terramoto aquest lleó té un gran cor. Li agraden molt els dolços, però després de cada menjada es fa les dents netes i té un barram perfecte. La seva daurada cabellera representa el coratge, la valentia i la majestuositat africana. En Popeye i en Pinotxo varen ser qui el varen apadrinar amb el nom de VALERO, en honor a la creu de la plaça dels Tres Molins. 

Des de la Xina, va arribar l’Ós panda, un parent llunyà de l’ós bru que els campaners tenim per escut. Bon al·lot com ell mateix, no pot ser més adorable. Simbolitza la pau, la bona sort i l’equilibri espiritual. És un amant de l’esport i aquest hivern ha participat al Jocs Olímpics de Pekín fent snowboard. També és un entusiasta de la gastronomia mallorquina, sobretot de les panades de xítxeros. En varen ser testimonis, en Morenet i el Rei Vell que l’apadrinaren amb el nom de POU, en honor a la creu de la plaça del Pou Nou. 

Des del bosc d’Amèrica, arriba la mofeta. Ella és discreta i petiteta. Molt feinera i voluntària en tot. Molt intel·ligent… Tan intel·ligent que els companys de la seva escola es ficaven amb ella perquè només volia llegir i llegir. Ella a això mai ho va consentir i s’encarava amb la cara ben alta a qualsevol que li fes els comptes. Per això, si qualque nin té un problema, ella sempre estarà disposta a ajudar-lo. Va ser apadrinada pel Porquet i el Dimoni.amb el nom de NORETA, en honor a la creu del carrer de sa Síquia.

Els quatre nous caparrots varen prometre ser bons caparrot de call vermell i sortir a ballar per les festes de Sant Julià i Santa Basilissa i per la Mare de Déu d’Agost, sent fidel a les tradicions del nostre poble i a tots els nins i nines amb la panxa roja. Seguidament, en Verdera, en Valero, en Pou i na Noreta varen fer el seu primer ball com a Caparrots de Campos acompanyats dels xeremiers de la vila. I finalment, com no podria ser d’altra manera, els Caparrots de Campos varen oferir el seu primer ball de les Festes de la Mare de Déu d’agost 2022.

 Fotos: Guiem Moranta