#DIARIC CULTURA Campos ralla “Llengua amb tàperes” a la primera gimcana lingüística

Campos ralla “Llengua amb tàperes” a la primera gimcana lingüística

by Diari Campos

Aquest dissabte s’ha celebrat a Campos la primera gimcana lingüística campanera “Llengua amb tàperes” on hi han participat vint equips de quatre persones. Aquesta curolla ha estat coordinada per les regidories de Cultura, Educació i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Campos comptant amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i l’apadrinament especial del fill il·lustre de Campos, el Dr. Joan Veny i Clar.

La gimcana, que s’ha duit a terme a partir de les 10h a la Plaça de Can Pere Ignasi, ha estat semionline ja que cada prova havia de finalitzar amb una publicació a les xarxes socials. Cada equip ha rebut una camiseta amb el nom de l’equip, un VOCABULARI amb 365 mots i expressions del nostre parlar i una bossa per traginar ormejos onsevulla. La prova ORMEJOS consistia en penjar una foto de l’equip sencer amb la camiseta posada i amb l’ormeig físic del concepte que cada grup representava.

Per passar la prova de FER BERENA s’havia de fotografiar un bodegó compost per sis productes de forn característics de Campos que havien d’aconseguir als nostre forns. Prim, coc, dolses, bobons, una panada de xítxeros i un pastís de verdura donats per Forn de Can Bet, Forn de Can Nadal, Forn de Can Pere, Bunyols de na Maria del Carme Adrover, Forn Ses Delícies i Pastisseries Pomar.

La següent prova, DOIS ENGIRGOLATS, partia de deu parelles d’emoticones que conformaven una paraula ben nostrada. Se n’havia de desxifrar el seu significat, construir-ne una frase amb cadascuna i publicar-la acompanyada de les seves emoticones. Les paraules a endevinar eren: cabota, pancuit, ou estrellat, tocahores, cameta d’aranya, menudall, cop de sogra, cucavela, rampa i ombres mortes. Una altra prova ha estat l’anomenada FLORITURES i havien de fer un dibuix representant quatre frases de les banderoles penjades als carrers de Plaça i Convent. 

La cinquena prova es titulava A CAMPOS RALLAM CLAR. Havien de recitar una cançó antiga del llibre “De Call Vermell. Escrits Campaners” del Dr. Joan Veny i Clar que explicava que un temps el nostre parlar devia cridar l’atenció d’observadors d’altres pobles que afirmaven que “a Campos no rallaven clar”.  Havien d’inventar-se una redacció que reivindicàs la nostra peculiaritat lingüística com a contesta a la cançó antiga. 

Paral·lelament s’havia de realitzar la prova anomenada SA RETURADA on s’havien de returar a enregistrar un vídeo pronunciant de memòria una paraula a l’atzar segons la seva transcripció fonètica indicada, la seva definició i una frase inventada. També hi ha hagut cinc proves sorpresa de publicar stories a l’instagram representant els conceptes “pudir en vida”, “caure de folondres”, “fer s’ullastre esbrancat”, “una teringa de cucues” i “un bací ple de macs”. Finalment s’ha celebrat la prova final de rapidesa on a través de whatsapp s’havien d’endevinar vint paraules del vocabulari campaner.

Tots els grups han fet un bon paper i per això se’ls ha obsequiat amb diferents presents donats per Gelats JOP, Espai Sa, Aero.Sol, Vins Dalt Turó… Per acabar, la batlessa de Campos ha guardonat amb unes pulseres de tàperes de plata i uns davantals corporatius a l’equip guanyador “roïssos” format per na Bel Maria Martorell Lladonet, en Tomeu López Coll, na Lluïssa Roser Ródenas i na Marga Ferrer Vidal.

Enhorabona a tots els participants i a tota l’organització que ho ha fet possible, Joan Ignasi Servera, Victòria Mayans, Joana Lladó, Clara Auber, Andreu Mas, Miquel Oliver, Carme Marín i Inès Nicolau. Moltes gràcies a tots!