#DIARIC ACTES Campos es prepara per commemorar els 110 anys del Dia de la Dona 

Campos es prepara per commemorar els 110 anys del Dia de la Dona 

by Diari Campos

La societat porta 110 anys celebrant el Dia Internacional de la Dona. Encara que des del 1914 se celebra el 8 de març, la primera vegada fou un 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa on més d’un milió de persones van exigir per a les dones el dret de vot i el d’ocupar càrrecs públics, el dret a la feina, a la formació professional i a la no discriminació laboral. Enguany, més d’un segle després, la situació sanitària ha fet que no es puguin celebrar actes multitudinaris. Per això cada departament i centre escolar ho celebrarà de manera reduïda en diferents activitats, que més enllà de concretar-se en un únic dia, seran el punt de partida d’un projecte atemporal i intermitent.

COMMEMORACIÓ
Amb el títol 800ISTES CAMPANERES, l’Ajuntament de Campos recollirà un aplec biogràfic de dones campaneres nascudes al segle XIX, presentant un llibret i difonent cada una de les biografies a les xarxes socials a partir del 8 de març. Aquestes vuitcentistes campaneres són Sebastiana Lladó Sala (1814-1899), Miquela M. Pizà Moll (1861-1941), Francisca Cerdà Mas (1873-1939), Coloma Abrines Vidal (1887-1987), Antònia M. Pocoví Tallades (1888-1908), Ventura Vanrell Antic (1890-1983), M. Margalida Fuster Fuster (1891-1944), Llucia Roig Ballester (1893-1953), Maria Rosselló Perelló (1895-1994), Catalina de Sena Vives Pieras (1895-1979), Francisca Veny Ballester (1899-1987) i Magdalena Mas Vidal (1900-1985). Totes elles, dones destacades al municipi de Campos. La presentació d’aquesta publicació serà el 12 de març a les 19h al Polivalent.  Al mateix acte, celebrat conjuntament amb l’Associació de Dones Campaneres, es llegirà un manifest en commemoració als 110 anys del Dia de la Dona i es podrà gaudir de la conferència musical ELLES TAMBÉ ES FEREN ESCOLTAR a càrrec del pianista i investigador Joan Círia Maimó. Per assistir-hi  cal inscriure’s al correu protocol@ajcampos.org o al 971169500 ja que l’aforament és limitat.

SERVEIS SOCIALS
S’ha de destacar també la creació de la I MESA LOCAL DE COORDINACIÓ PER A L’ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES que va tenir lloc el passat 7 de febrer de 2020 i que ha desembocat en dues comissions. El objectius de la comissió de prevenció són millorar la detecció prematura de casos, coordinar les accions en matèria de prevenció i sensibilització que es puguin desenvolupar en el municipi i conèixer què i com es treballa des dels diferents àmbits del municipi. Per altre banda els objectius de la comissió d’intervenció són posar en comú les intervencions que es realitzen des de cada àmbit en quant a l’abordatge de les violències masclistes, crear instruments comuns i circuits d’actuació de tots els agents participatius en la intervenció de dites violències i coordinar intervencions i realitzar seguiments de casos concrets.

Des del Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament S’ha organitzat l’acció DONA’NS VISIBILITAT. Aquesta proposta consta de de tres sessions on es treballaran els rols professionals i la perspectiva de gènere de les diferents professions. A la primera hi participarà una entrenadora de futbol que compartirà la seva experiència. A la segona, s’agafaran referents de contes i dibuixos animats per generar un debat d’opinió i reflexió envers els adjectius que s’atribueixen als homes i a les dones. Finalment, la tercera activitat consistirà en treballar les joguines i productes sexistes, obrint un debat referent a la imatge que ofereix. En aquestes activitats hi participaran els infants i adolescents que assisteixen al Grup de Suport i estaran dirigides per dues educadores dels serveis socials.

 

CENTRES D’ENSENYAMENT
L’IES Damià Huguet presentarà l’inici del projecte DONES, un banc de biografies del municipi per donar visibilitat a les dones anònimes o destacades en diferents àmbits i treballar els valors que ens inculquen les dones que prenen iniciatives per obrir camí en tasques o àmbits tradicionalment ocupats per homes. Cada biografia anirà acompanyada d’un dibuix-retrat elaborat a partir d’una fotografia de cada dona. Els agents que hi participaran són els alumnes de 2n d’ESO, la comissió de coeducació, el professorat de plàstica, català, castellà i socials i els ajuntaments de Campos i Ses Salines. S’ha elaborat un cartell anunciant l’inici del projecte.

La comunitat educativa del CEIP Joan Veny i Clar i el CEIP Nou de Campos realitzarà l’activitat QUI ÉS LA DONA MÉS IMPORTANT A LA MEVA VIDA? amb l’objectiu de parlar sobre una de les dones més importants per cada un. A cada tutoria s’explicaran les fotos que que un hagi aportat. Paral·lelament al llarg de la setmana es penjarà una llaçada lila a totes les entrades de l’escola i camp de futbol, s’enviarà a les famílies un manifest virtual, es posarà música commemorativa a les entrades, patis i sortides, entre altres accions.
El Col·legi Fra Joan Ballester també ha demanat fotografies als seus alumnes de les dones importants de la seva vida. Amb totes les imatges s’han confeccionat sis LLAÇOS que dilluns es penjaran a totes les entrades del centre. D’aquesta manera es pretén fer un petit homenatge a la dona perquè cada dia és dia 8 de març. El temps del pati també posaran música amb cançons d’artistes femenines.

 

ESCOLETES INFANTILS
A l’Escoleta Municipal Els Taperons, es penjaran uns murals amb siluetes de dones dibuixades, totes diferents i cada una perfecta. Els infants els han preparat banyant-se les mans amb pintura lila i pintant-lo amb els seus ditets d’una manera simpàtica. El mateix dia 8 es llegirà el conte LA PRINCESA REBEL, una princesa amb molt de ganxo que li agrada anar a la seva i fer amistats d’allò més curioses.

El fil conductor de l’Escoleta Plou I Fa Sol serà el color LILA que tant representa aquest dia. Una de les activitats que realitzaran serà jugar amb globus d’aquest color, tot explicant el seu significat. En finalitzar aquesta estona de joc els infants llençaran els globus a l’aire com a símbol de llibertat.

La igualtat i la corresponsabilitat seran els temes que abordarà l’Escoleta D’arrel. Es crearà un mural cooperatiu del dia de la dona, una activitat per reforçar els diferents valors que es treballen dia a dia dins el centre. També, l’activitat LLIBRE VIATGER consistirà en crear un llibre viatger, on cada infant presentarà alguna dona important de la seva vida als seus companys.

BIBLIOTECA
La Biblioteca Municipal commemorarà  la setmana de la dona amb una selecció de LLIBRES del seu fons de temàtica femenina. Aquests llibres per a infants, adults, còmics… estaran exposats a les finestres de la biblioteca. Alguns títols que es podran consultar: “Jo sóc la Malala”, “Ada magnífica científica” o “Clara Hammerl caminant per la igualtat”.