#DIARIC ACTES Campos celebra un 8M per a la visibilitat, igualtat i corresponsabilitat

Campos celebra un 8M per a la visibilitat, igualtat i corresponsabilitat

by Diari Campos

Un any més Campos ha celebrat el Dia de la Dona Treballadora recordant el camí cap a la igualtat que la societat ha anat teixint des d’aquell 8 de març de 1914 on més d’un milió de dones europees van omplir els carrers per exigir el dret de vot, de representació política, a la feina, a la formació professional i a la no discriminació laboral. En ple segle XXI se segueix demanant una igualtat real.

жінка; dona en ucraïnès. 

Paral·lelament, enguany també s’ha volgut girar la mirada cap a les dones ucraïneses. A les emprenedores que han vist els seus somnis truncats per la guerra i especialment a les més vulnerables, padrines i mares de família que han hagut de creuar les fronteres amb els seus fills i a les més de 80.000 dones que en aquesta primavera hauran de donar a llum en unes condicions deplorables. Dimecres, 9 de març a les 12h,  a davant l’Ajuntament es feu una concentració silenciosa en solidaritat amb el seu poble. Els cinc minuts de silenci també foren per elles!

Corresponsabilitat

Des de les comissions de prevenció contra la violència de gènere s’ha treballat tot l’any sobre la corresponsabilitat, concepte que avança cap a la igualtat entre homes i dones i cap a l’abordatge de la violència en la comunitat i societat. Aquest tema també es treballa als centres educatius del municipi i des de l’Ajuntament s’ha apostat per fer un projecte comunitari que ha estat l’enregistrament del documental La corresponsabilitat també s’aprèn on ha participat gent de diferents edats i cultures per donar el seu punt de vista sobre la corresponsabilitat dins la societat d’avui en dia. Aquest documental, que ben prest estarà disponible, no es presentarà com una acció puntual sinó com un punt de seguiment i que pugui dur a fer i a replantejar noves activitats.

Activitats 2022

L’Ajuntament ha instal·lat al carrer de Plaça i Convent unes banderoles inspirades en el projecte Dones… que s’ha realitzat a l’IES Damià Huguet,  https://www.iesdamiahuguet.net/blog/2021/12/09/projecte-dones/  on es mostren les primeres dones que han destacat dins Campos en diferents àmbits:Aquestes banderoles han anat acompanyades de la reproducció d’una llista de música amb 50 cançons dedicades a la dona que també es pot seguir i escoltar a través d’Spotify.


La selecció musical ha estat fusionada amb uns àudios enregistrats pels alumnes del
CEIP Joan Veny i Clar. Aquest centre també ha realitzat diferents activitats, entre elles un vídeo commemoratiu protagonitzat pels alumnes del centre reivindicant un món de respecte a la diferència, un món on la societat no predetermini el nostre futur pel fet de ser nina o nin, un món on homes i dones estiguin en igualtat de condicions, un món on poder ser lliures i complir els nostres somnis…

http://ceipjoanvenyiclar.cat/2022/03/08/elementor-3834/

Per altra banda, el Col·legi Fra Joan Ballester ha penjat uns banderins amb les imatges de les superheroïnes particulars que cada alumne ha triat amb el lema Posem rostre a les nostres superheroïnes. Els alumnes d’ESO també han realitzat una gimcana entorn a la figura de Sebastiana Lladó i Sala, Sor Maria Rafela, com a dona universal, la primera mestra campanera i única filla il·lustre de Campos, un exemple de lluita i feminitat espiritual estesa per tres continents.

Finalment l’Associació de Dones Campaneres ha organitzat l’acte Una dona val més que mil imatges dedicat a les dones campaneres que han treball en el món de la fotografia: Maria Vadell Ginard, Francisca Vidal Vadell, Sebastiana Lladó Adrover, Magdalena Salom Fullana i Uschi Burger-Precht. El record, el testimoni i l’experiència d’aquestes dones ha anat acompanyat d’una petita exposició i d’un col·loqui amb temes referents a la igualtat, el poble i la família.