#DIARIC CULTURA Càffaro reviu la revetla de Sant Julià

Càffaro reviu la revetla de Sant Julià

by Diari Campos

75 anys després de nomenar-lo fill il·lustre de la vila, l’Ajuntament de Campos ha inaugurat avui vespre l’exposició Càffaro. al Casal de Can Pere Ignasi a través de la biografia il·lustrada de la vida i obra del pintor Pere Càffaro Jaume (Campos, 1866 – Palma, 1959). Programada dins els actes de la revetla de Sant Julià, aquesta cita artística ha gaudit d’una gran afluència de públic, tant campaner com visitant, amb la presència de la Família Càffaro representada per un nombrós grup de néts, renéts i altres familiars del pintor, que han omplert de gom a gom la sala de la columna del Casal.

La regidora Inès Nicolau ha estat l’encarregada de presentar l’exposició destacant que en tot moment s’ha tingut clar que “havia de ser una exposició parlant, que explicàs la història de Càffaro com a persona i que mostràs les seves qualitats professionals i humanes” i que això s’ha aconseguit gràcies “a les facilitats que ens han donat els familiars”. Seguidament ha intervingut el nét major del pintor, Pedro Carlos Càffaro Oliver, que fa 75 anys ja assistí a l’acte de nomenament i ha agraït “les mostres d’afecte del poble campaner que en tres ocasions ha volgut homenatjar el seu abuelo” i que els descendents, que actualment cap ja no viu a Campos “estan ben orgullosos de pertànyer a aquest poble tan magnífic”. La batlessa de Campos, Francisca Porquer, ha tancat l’acte subrallant que un dels objectius actuals de l’Ajuntament i de l’Àrea de Cultura és donar a conèixer els fills il·lustres “ja que són aquelles persones que els nostres avantpassats varen decidir que havien de tenir aquest títol” i que s’oferirà “a grups, associacions i escoles que la vulguin visitar i conèixer un poc més el nostre primer Fill Il·lustre”.

Aquesta exposició, que es podrà seguir visitant aquest dissabte 11 de gener al matí, i després a partir de dia 20 de gener (tots els matins de dilluns a divendres) i en horaris concertats amb l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Campos, il·lustra de manera didàctica la vida del pintor de Campos. Els 21 panells que la componen responen a un recull de textos, obra pictòrica, fotografies, cites, material gràfic i retalls de premsa que diferents persones i entitats han cedit a l’Ajuntament per aquest projecte. Justament al primer panell s’introdueix que “pot ser que, per a les noves generacions, aquests personatges quedin molt enfora de la nostra vida moderna” i que Càffaro. “vol ser un nou al·licient perquè els campaners tenguem l’oportunitat de conèixer la vida, l’obra i l’ofici del primer fill il·lustre de Campos” recordat a través “de la memòria dels seus descendents, les paraules escrites dels seus condeixebles i les pinzellades a l’oli de l’artista”.

Coordinació: Àrees de Cultura i de Participació Ciutadana
Contingut: Miquel Oliver Adrover, Joana Lladó Serrat i Clara Auber Zamorano
Disseny gràfic: Andreu Mas Jiménez
Fotografia: Neus Pastor
Assessorament lingüístic: Joan Ignasi Servera Vila
Cites manllevades: Mn. Guillem Bennàsser Alou, Dr. Joan Veny i Clar, Jordi Andreu Alcover, Miquel Pons Bonet, Simon Savir, Damià Huguet, Pedro Barceló, Mari-Ángeles Rosselló i acta plenària del consistori de l’Ajuntament de Campos 1944.

Agraïments.
Beatriu Zamorano Galmés
Catalina Moragues Càffaro
Elisa Moragues Càffaro
Família Bennàsser Coll
Família Oliver Gomila
Família Rigo Mercadal
Francisca Oliver Mut
Gabriel Moragues Càffaro
Joana Maria Gost Ballester
Llorenç Càffaro Mas
Maria Jaume Obrador
Matilde Morales Pizà
Miquel Vicens Covas
Mitos Colom Pizà
Pedro Carlos Càffaro Oliver
Pep Moragues Càffaro
Sebastiana Oliver Bujosa
Sebastiana Oliver Gayà
Xim Alcover Estades

Ajuntament de Palma
Consell de Mallorca
Impremta Adrover
Museu Diocesà de Mallorca
Família Càffaro