#DIARIC ESPORTS Córrer, una de les meves passions | Fina Hisado

Córrer, una de les meves passions | Fina Hisado

by Diari Campos

Les Festes de la Mare de Déu d’Agost varen marcar una data important a la meva trajectòria com a corredora, ja que el dia 15 d’agost de 1979 va tenir lloc el Campionat Local d’atletisme, una cursa de 3 km de distància als voltants del carrer de Santa Bàrbara. Jo anava amb vestit i sabates, però vaig decidir inscriure’m i, sense esperar-m’ho, vaig guanyar la cursa. Aquell dia va marcar el començament d’una de les meves grans passions, córrer.

El primer Campionat de Balears que vaig aconseguir va ser el dia 8 de desembre de 1981 als voltants del poliesportiu “Príncipes de España”.  En  aquells moments es deia “Cross Territorial de Balears”. A la meva categoria varen participar més de cent atletes. La cursa acabava dins la pista d’atletisme i els darrers quilòmetres els vàrem disputar una menorquina, una eivissenca i jo. Entrant a la pista, se sentien els crits de la gent i entrenadors animant, cosa que em va donar molta força per lluitar els darrers 50 metres i proclamar-me Campiona de Balears, el meu primer títol.

El 18 de febrer de 1984, després de superar una lesió, vaig quedar en primera posició al Campionat de Balears de 600 m pista, aconseguint el meu primer rècord de Balears amb un temps de 1 minut i 42 segons. Aquesta marca era mínima per anar al Campionat d’Espanya de pista coberta a València.  Aquest rècord el vaig aconseguir a la pista d’atletisme “Príncipes de España” que en aquells moments era de terra. Va ser el 30 de novembre de 1986 quan es va inaugurar la pista de tartan.

Una altra data important va ser el 19 de març de 1995. Vaig participar a la III Mitja Marató Transportes Ramis Sastre que se celebrava a Palma i era Campionat de Balears. Vaig quedar sisena de la general i primera atleta de Balears amb rècord de la distància   1h 23’ 56’’.  Un dels premis era anar a la VII Marató internacional Valle del Nalón a Astúries. La preparació va ser dura però va tenir recompensa. El 15 d’octubre participo a la marató quedant tercera amb un temps de 3h 11’ 13’’ que va suposar la millor marca balear de la temporada.

L’any 1996 fou any olímpic ja que es van celebrar les Olimpíades d’Atlanta. El 21 d’abril es va organitzar una cursa anomenada “Carrera por la Antorcha” a les diferents ciutats espanyoles.  L’objectiu era aconseguir una plaça per participar a la final a Barcelona el 5 de maig i aconseguir l’increïble premi de poder dur un relleu de la torxa olímpica per Estats Units. La cursa era de 5 km. A Palma es va disputar en un circuit de dos quilòmetres i mig pels carrers Jaime III, el Born, La Rambla, Bisbe Campins i Bonaire. La sortida i arribada era al Corte Inglés. Hi havia tres categories. Només es classificava el primer de cada categoria. Vaig quedar en primera posició i aconsegueixo plaça per anar a la final. Recordo que abans de partir cap a Barcelona i amb menys de 24 hores per córrer la cursa em van telefonar per demanar-me qui seria el meu acompanyant i sense tenir res pensat en aquell moment vaig dir el nom d’una de les meves amigues. Tot d’una després de penjar, la crido per telèfon i li dic “prepara les maletes que ens anam a Barcelona”, es va quedar de pedra uns segons, però finalment, aquell viatge exprés va ser molt divertit.  A Barcelona em vaig classificar en octava posició però va ser una gran experiència poder córrer amb les millors atletes.

Hi ha pistes d’atletisme que no puc oblidar com és l’Estadi  “Joan Serrahima” de  Barcelona. El 17 de juliol de 1999 vaig aconseguir el meu primer i segon títol de Campiona d’Espanya de pista a les distàncies de 1500 m i 5000 m. En principi el dia 17 havia de córrer la prova de 5000 m  i el dia 18, la de 1500 m. Però no va ser així. El dia abans de la competició, quan vaig anar a recollir el dorsal, vaig veure que l’organització havia fet un canvi i les proves eren el mateix dia amb uns 30 minuts de diferència. En aquell moment vaig pensar que córrer les dues era molt difícil, però ho vaig intentar. La primera prova va ser el 1500 m i quedant 300 metres vaig treure força per fer un canvi de ritme i aconseguir la primera plaça. Després quedava la prova de 5000 m i recordo que quan tothom feia el seu escalfament jo encara m’havia de  recuperar de la cursa que havia fet. Durant les primeres voltes notava que les meves cames ja havien fet un gran esforç aquell dia però em vaig concentrar i ho vaig aconseguir.

També tenc un bon record de l’Estadi de la Cartoixa de Sevilla. El  10 de juliol de 2004 em proclam Campiona d’Espanya de 5000 m i, l’endemà, dia 11,  vaig quedar Subcampiona en el 1500 m. Sempre recordaré aquell dia ja que feia tanta calor que quan havíem de córrer la prova de 5000 m els jutges varen posar, en una de les rectes de la pista, una taula amb tassons d’aigua.

El 13 de maig de 2005 vaig participar al Campionat d’Europa d’atletisme en ruta que va tenir lloc a Vila Real de San Antonio (Portugal). Una distància de 10 km en carretera. Era un circuit de dues voltes. Aquell dia vaig aconseguir el títol de Subcampiona d’Europa i per equips vàrem quedar en tercera posició (Espanya).

També vaig participar al Campionat d’Europa d’atletisme en ruta que es va celebrar el 17 de maig de 2007 a Regensburg (Alemanya). Un circuit de 10 voltes d’un quilòmetre. Aquest dia tampoc l’oblidaré mai ja que, a part de córrer a un país fora d’Espanya i quedar en novena posició, durant la cursa va ploure moltíssim i va fer calabruix tot el temps. Mai he corregut amb tanta aigua com aquell dia.

Més de quaranta anys dona per molt però acabaré dient que al llarg d’aquests anys he participat a curses de per totes les Illes Balears, també a molts de llocs de la península i a Portugal i Alemanya. He guanyat deu vegades la Challenge Insular de Cross, he aconseguit cinc rècords de Balears (600 m, 3000 m dues vegades, 5000 m i la mitja marató), he estat 54 vegades Campiona de Balears, 35 vegades Subcampiona de Balears, 14 vegades tercera de Balears, 4 vegades Campiona d’Espanya (1500 m, 5000 m dues vegades i cross), 3 vegades Subcampiona d’Espanya (3000 m PC, 1500 m, 5000 m), 3 vegades tercera d’Espanya (1500 m PC, 10.000 m dues vegades), 1 vegada Subcampiona d’Europa en ruta (10 km), 1 vegada tercera d’Europa en ruta (10 km).

Per acabar, cal destacar que a més de participar a tots aquests campionats, he participat a moltes curses populars on he gaudit molt i en les quals he fet moltes amistats que perduraran al llarg de la meva vida.

Molts d’anys i bones festes de la Mare de Déu d’Agost.