#DIARIC CULTURA Trenta anys de pregons i paperins | Miquel Oliver Adrover

Trenta anys de pregons i paperins | Miquel Oliver Adrover

by Diari Campos

Ha arribat l’hora d’alçar la mirada per tornar-nos a trobar amb els blancs i renouers paperins que ballaran -i es banyaran- amb el so de la convidada del pregoner de les Festes de la Mare de Déu d’agost d’enguany. Girant la ullada cap enrere ens trobam amb tres dècades del pregó, que tal com diu la seva definició universal, no és més que un discurs literari que hom pronuncia en públic en ocasió d’una festivitat per animar als veïnats a gaudir d’aquesta. També és molt recurrent aprofitar-lo per recordar el poble i les festes d’antany i parlar de la disciplina o dels valors que cada pregoner pugui o vulgui representar. Fullejant els trenta programes d’actes de festa anteriors hem pogut recuperar i enllestir un llistat amb els noms de les personalitats encarregades de convidar a les festes de Campos durant totes aquestes anyades:

1991 – Sr. Rafel Ferrer Sancho “Raphel Pherrer”, presentador
1992 – Sr. Bartomeu Nicolau Morlà “Tomeu Penya”, cantautor
1993 – Sr. Guillem Timoner Obrador, ciclista
1994 – Sr. Xesc Forteza Forteza, autor, actor i director de teatre
1995 – Sr. Xavi Torres Ramis, nadador paralímpic
1996 – Mn. Miquel Mulet Bujosa, prevere
1997 – Sr. Antoni Nicolau Adrover, navegant
1998 – Sr. Miquel Fullana Vidal, autor, actor i director de teatre
1999 – Sr. Lluís Gavaldà Roig, cantant del grup Els Pets
2000 – Sr. Miquel Àngel Nadal Homar, esportista (per carta)
2001 – Sr. Jaume Vidal Pons, futbolista
2002 – Mn. Guillem Bennàsser Alou, vicari
2003 – Sra. Lina Pons Salom, periodista
2004 – Dr. Mariano Alou Lladó, metge
2005 – Mn. Bartomeu Villalonga Moyà, administrador parroquial
2006 – Sra. Miquela Vidal Barceló, artista
2007 – Sr. Joan Pomar Mir, poeta
2008 – Dr. Joan Veny i Clar, catedràtic en filologia i fill il·lustre de Campos
2009 – Dra. Maria Ballester Cardell, doctora en dret públic
2010 – Dr. Miquel Capó Martí, biòleg, metge, veterinari i doctor en dret
2011 – Dr. Guillem Roser Puigserver, dentista
2012 – Sra. Maria Magdalena Mas Manresa, meteoròloga
2013 – Sr. Sebastià Melià Barceló, exjutge de pau
2014 – Dr. Llorenç M. Bujosa Vadell, catedràtic en dret processal
2015 – Sr. Bartomeu Oliver Oliver, enginyer i productor
2016 – Dra. Coloma Ballester Nicolau, professora i investigadora en matemàtica aplicada
2017 – Dr. Miquel Ballester Julià, arquitecte tècnic i historiador
2018 – Sr. Jaume Barceló Huguet, coronel de la Guàrdia Civil
2019 – Sr. Miquel Vidal Barceló, discjòquei
2021 – Sr. Toni Fullana Vidal, actor


Amb un sol cop de vista podem observar que el llistat es conforma per homes i dones de caràcter molt diferent, cosa que no ha fet més que enriquir la consolidació d’aquest acte que ja no pot faltar dins la programació. S’han pogut escoltar des d’esportistes i científics fins a artistes i escriptors, passant per metges, preveres, historiadors o professors, entre altres oficis i dedicacions. Cal destacar de manera curiosa que durant els cinc primers anys els pregoners no foren campaners, eren celebritats mediàtiques mallorquines, però que en els darrers quinze anys i de manera ininterrompuda si que tots els pregoners han estat fills de Sant Julià. Com anècdota, l’any 2000 el pregoner escollit no va poder assistir a l’acte i l’Ajuntament rebé una carta d’excusació que va haver de llegir la regidora de Festes. Just vint anys després, tampoc hi hagué pregó a causa de la suspensió de festes per mor de la pandèmia de la Covid-19.

Curiosament, en totes aquestes edicions que sumam, la plàstica de l’acte també ha canviat. De l’any 1991 al 2006 el pregó es pronunciava des de la balconada de batlia, on la gent dreta ocupava de gom en gom la cantonada de la Plaça Major amb el carrer de Plaça i s’estenia fins a difondre’s pel carrer Estret. S’entenia com un acte festiu de curta durada amb l’única finalitat d’encetar les festes i donar els molts d’anys als veïnats. Fins i tot durant els primers anys alguns aprofitaren l’avinentesa per disfressar-se i posar un toc més de bulla a l’acte. Els darrers anys d’aquest format podem recordar també la batucada i els quintos, a la festa del seu relleu, la Festa Panxa Roja, amenitzant els aplaudiments al pregoner.

No és fins a l’any 2007 que el pregó agafa un caire més institucional centrant-se damunt un cadafal ubicat a la Plaça Major amb la gent asseguda. Aquesta tipologia d’acte va permetre donar també un protagonisme als símbols propis del municipi, les banderes, l’Himne de Campos… Amb aquest nou sistema alguns pregoners també aprofitaren per fer ús de les noves tecnologies a través d’una pantalla o altres elements, i en algunes ocasions l’acte, que tenia una durada més llarga, s’acabava de confitar amb una intervenció musical o donava peu a altres activitats com el ball dels caparrots, el sopar del pa amb oli o el Tu me sones. Com a curioses excepcions, l’any 2015 el pregó també es va celebrar a la plaça de Can Pere Ignasi, l’any 2018 dins el Convent de Sant Francesc de Paula i enguany, per temes d’aforament i de mesures sanitàries s’ha escollit, en un principi, la plaça de sa Creu.

És curiós com aquesta pandèmia ha trastocat fins i tot les edicions del pregó de les Festes, ja que la trentena havia de ser l’any passat. És ben evident que l’any 2020 podrà ser recordat com aquell any tan estrany on no hi va haver festes ni pregó, però l’any 2021, si Déu vol, també podrà ser recordat com aquell any en què tot va començar de nou i que, sens dubte, encetarà una nova època d’almenys trenta pregons més protagonitzats per personalitats unides per un mateix sentiment: l’amor per Campos. 

Amb un altre sentiment de poble, salut i festa, per molts d’anys més de pregons de la Festa de la Mare de Déu d’agost! Per molts d’anys més de paperins!

 

Miquel Oliver Adrover
Departament de Cultura, Comunicació i Protocol