#DIARIC ESPORTS Toni Sala i Sebastià Toral, campions de Balears de canaricultura

Toni Sala i Sebastià Toral, campions de Balears de canaricultura

by Diari Campos

Aquest passat cap de setmana a Sóller dos campaners s’han convertit de nou en campions de Balears de canaricultura en diferents games. Toni Sala ha aconseguit el primer i el tercer premi d’individual de color (blanc i groc) i campió de Balears amb un equip de canaris blancs recessius. Per la seva part, Sebastià Toral ha aconseguit vuit premis (tres primers, tres segons i dos tercers) i un gran premi en les games d’híbrids i de fauna europea. Ambdós formen part de la Societat de Canaricultors de Campos. La primera setmana de desembre representaran Campos i les Illes Balears al campionat d’Espanya que se celebrarà a Albacete.

Toni Sala Monserrat (Campos, 1941) conta que va començar en aquest món fa 60 anys. En aquell temps tenia 18 anys i feia de barber a Can Racó. Fou en Julià Ballester qui el va fer interessar-se i aficionar-se pels canaris. Després, per motius laborals ho va haver de deixar i precisament quan es va jubilar va tornar-los a posar, ja que pensa que s’ha de tenir temps per dedicar-se a aquesta afició.

 

Per altra banda, Sebastià Toral Amer (Campos, 1987) recorda que ja al seu padrí li agradava molt tot aquest tema. Arrel d’aquí, quan era jovenet va començar a fer mescles, híbrids, cria… i començaren a arribar premis i a agafar força aprenent a base de consells, material gràfic com puguin ser revistes i assistint a campionats de Balears, d’Espanya i fins i tot a Portugal on va fer campió del Món l’any 2016.

Es podria dir que els campionats de canaricultura són concursos de bellesa de canaris i que aquesta afició es basa en tres paraules: adaptació, cria i competició. L’època de cria comença al febrer, per Sant Blai, que és quan s’ajunten les parelles i els ous es coven durant 13 dies. Quan neixen les cries, als 5 dies, se’ls posa una anella de criador nacional amb un número d’identificació que permet presentar el canari a qualsevol campionat.

Una vegada presentades les espècies al campionat es col·loquen a les gàbies segons cada gama, enumerades per grups i és aquí quan uns jutges preparats pel Col·legi Oficial i especialitzats en cada gama (híbrids, fauna, color, postura, exòtic i psitasis) valoren la talla, el color, el plomatge, la posició… donant una puntuació a cada característica. Per optar a premi d’animal individual, mínim s’ha de tenir 90 punts i premi d’equip, mínim 360 punts.

Actualment a les Illes Balears hi ha bastanta afició a nivell i són nombrosos els campionats que se celebren a distintes localitats. No és estrany que dins cada gama hi hagi els seus “piques”, encara que també és comú que es produeixin intercanvis i venda i compra d’animals entre els diferents concursants, cercant sempre la millora de l’espècie.

Sala i Toral coincideixen que com més temps es poden dedicar als seus aviaris, millor, encara que aquesta sigui una afició bona de fer, sense massa secrets, simplement saber alimentar bé els canaris, vitaminizar-los i tenir les gàbies molt netes. La clau per dedicar-shi és que han d’agradar molt aquests animals de companyia i estar interessat per la naturalesa i la seva reproducció, ja que al cap i a la fi és un hobbie que cerca el pedigrí. També confirmen que és una pràctica que “t’enganxa” i que passen molt de gust de veure-los, cuidar-los i observar com es relacionen entre sí, com per exemple quan un canari cova l’ou i la parella li dona el menjar amb el bec. 

Amb moments com aquest és quan la canaricultura es converteix en una afició sana i en tota una oda a la naturalesa i el seu encant ornitològic. Una passió familiar que els nostres canaricultors volen compartir amb les seves famílies, dones i fills, ja que pensen que són un pilar fonamental per dur endavant aquesta il·lusió per la canaricultura i tot aquest món tan curiós que l’envolta.