#DIARIC COMERÇ Teulera Can Benito: ànima de fang | Fet a Campos!

Teulera Can Benito: ànima de fang | Fet a Campos!

by Diari Campos

Teules, rajoles, esglaons, taulells, balustres, baixants d’aigua, murals ceràmics, aplics, revestiments, maons, decoració pintada a mà… són els elements que podem trobar camí cap Es Palmer. Ens trobam la Teulera Can Benito on a l’actualitat està dirigida per en Miquel Torres que, juntament amb na Maria Lladó, ens conviden a experimentar com és aquest ofici amb tanta d’ànima i amb més de 120 anys treballant amb fang.

En Miquel Torres Bordoy compleix 50 anys a l’ofici com la tercera generació de ceramistes de la família. Però la història d’aquesta empresa comença quan el seu padrí Miquel fundà a Campos una terrisseria de ceràmica artesana popular. Curiosament, cada un dels seus quatre fills munten una fàbrica i és aquí quan el seu fill Benito, per qüestions de mercat, vira la seva activitat a una terrisseria més centrada en els materials de construcció. Als 16 anys, el seu fill Miquel comença a fer-hi feina i és quan, heretant l’empresa, vol tornar als orígens i donar un major valor a l’artesania popular, combinant en l’actualitat la tradició amb la modernitat. Actualment a la Teulera de Can Benito hi treballen una quinzena d’artesans que col·laboren colze a colze per aconseguir donar un toc de qualitat i distinció a tots i cadascun dels productes que elaboren, ja siguin elements decoratius com d’arquitectura tradicional.

La seva dedicació i bon fer li va permetre adquirir dues cartes gestionades pel Consell de Mallorca: el títol de “Mestre artesà teuler” núm. 198 així com el reconeixement de la “Teulera de Can Benito” com a empresa artesana núm. 128. El saber fer d’aquests artesans i la seva gran versatilitat els ha permès destacar dins el mercat obtenint productes de qualitat i, per la seva capacitat per a la reproducció de peces antigues, permetent que no es perdin elements tan emblemàtics com, per exemple, els florons de ventilació o els barrots de balustres de cases senyorials, contribuint a la seva promoció i revaloració. A més, els coneixements tècnics i formals de fang cuit han possibilitat treballar amb prestigiosos arquitectes als qui els han dissenyat elements i peces a mesura.

Així mateix, cal destacar que els productes que elaboren són sostenibles i de proximitat, perquè tota la màgia d’aquesta ceràmica comença amb la preparació del fang a partir d’argiles extretes de Vilafranca. En el temps que corren, fabricar amb aquest material quilòmetre zero i coure’l amb combustible biomassa, fa que el producte final tingui un valorat afegit pel mercat. La Teulera mostra el seu bon fer obtenint el Premi a la Trajectòria Artesana de Mallorca del 2016, atorgat pel Consell de Mallorca, així com la nominació com a finalista als Premis Nacionals d’Artesania en la categoria de Premi Producte de 2015, organitzats per Fundesarte. Miquel Torres també és actualment el president de la Associació de Teuleres de Mallorca, entitat que es dedica a vetllar per la professió i per l’arquitectura tradicional mallorquina.

D’entre tots els treballs, cal destacar la participació en la construcció de la Sagrada Família de Barcelona, la coberta de la Llotja de Palma, els murals de Gustavo de Cala Ratjada, la recuperació dels balustres de Raixa a Mallorca, i la col·laboració amb el despatx de interioristas Bloomintdesign. Aquests treballs s’accepten amb moltes ganes i serveixen per rompre un poc amb la monotonia diària d’un ofici que cada dia expandeix la seva ànima de fang de Campos al món sencer!

 

TEULERA CAN BENITO

676 114 351
comercial@canbenito.com
Calle Palmer s/n – 07630 Campos, Mallorca