#DIARIC ACTES “Som els caparrots!”: presentació del seu aplec biogràfic

“Som els caparrots!”: presentació del seu aplec biogràfic

by Diari Campos

Aquesta setmana s’ha celebrat arreu del Món el Dia Internacional del Llibre. Una festa homenatge a grans autors universals que varen néixer o morir envoltant dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi. Escriptors universals com Miguel de Cervantes, William Shakespeare, Garcilaso de la Vega o Josep Pla. Aquest dissabte a Campos la festa del Llibre encara va cobrar més sentit ja que es va presentar un llibre escrit pels infants i adolescents de Campos, alumnes dels nostres centres educatius, CEIP Joan Veny i Clar, Col·legi Fra Joan Ballester i IES Damià Huguet. Aquest llibret es pot recollir de manera gratuïta a la Biblioteca Municipal de Campos.

A partir del concurs “Som els caparrots!” cada aula havia de presentar un relat biogràfic d’un caparrot en concret. El relat es podia escriure individualment o entre tota la classe. S’ha d’agrair a totes les ments creatives que hi participaren i d’una manera especial al professorat que va saber motivar els seus alumnes per crear aquests contes tan especials. La participació fou ben alta i els mateixos caparrots, que exerciren de jurat, deliberaren els guanyadors. Finalment s’escolliren els 10 relats que configuraran la història dels Caparrots de Campos i passaran a formar part de la literatura campanera. Juntament amb els seus professors, els lectors pujaren a llegir el seu relat presentant el caparrot protagonista. Als guanyadors dels relats se’ls va fer entrega de les Rondaies mallorquines, un exemple de la tradició literària i oral de la nostra terra i als professors, l’obra Escrits lingüístics mallorquins del nostre fill il•lustre, el Dr. Joan Veny i Clar. L’aplec biogràfic recull els següents relats:

En Popeye
2n ESO – Col.legi Fra Joan Ballester
(Joan Pau López  i Laura Corrales)

 

En Pinotxo
4t B – Col·legi Fra Joan Ballester
(Relat col·lectiu)

 

L’illa dels porquets
3r A – Col·legi Joan Veny i Clar
(Relat col·lectiu)

 

L’ànnera i els caparrots
5è E – Col·legi Joan Veny i Clar
(Relat col·lectiu)

 

El Rei Caparrot
1r Batxillerat – IES Damià Huguet
(Franco Ortiz)

 

En Morenet
3r ESO – Col.legi Fra Joan Ballester
(Maria Antònia Bauzá Mesquida)

 

Això era i no era un Capità Pirata, en Tòfol
6è D – Col·legi Joan Veny i Clar
(Emma Tugores Nicolau i Àngel Sastre Escalas)

 

L’aprenentatge del Dimoni de Campos
1r ESO C – IES Damià Huguet
(Àlex Corbalan Pita)

 

Això era i no era un rei misteriós
4t ESO – Col·legi Fra Joan Ballester
(Carme Burguera Mas)

 

La Reina
2n Batxillerat – IES Damià Huguet
(Caterina Grimalt Vadell)

 

Seguidament es va retre un merescut homenatge a dues persones que estimaven molt els caparrots i que formaren durant molts d’anys part d’aquest grup d’amics que festa rera festa fan que els caparrots cobrin vida; na Inès Vadell Alcover, que portava el caparrot del Rei Vell, i en Jaume Nicolau Veny, que representava en Popeye. Tots dos deixaren aquest món quan encara els faltava moltes festes per sortir a ballar. En record seu es va fer entrega als seus familiars d’una aquarel·la de miramà i una rosa eterna, dins una campana amb canyes i flors de cotó, símbol de l’amor etern que en Jaume i na Inès tenien pels caparrots.

 Abans d’acabar l’acte amb el ball dels caparrots i els xeremiers rememorant les passades Festes de la Mare de Déu d’Agost que no es pogueren celebrar, la batlessa de Campos va tenir un agraïment especial per a tot l’equip humà que fa que la tradició dels caparrots sigui possible: a na Maria José Mesquida per restaurar-los, als xeremiers per animar la festa, a na Cheli Balaguer per il·lustrar el llibret, a la Protecció Civil per controlar les mesures de seguretat i als deu voluntaris que fan ballar els caparrots per fer-ho en els moments més feliços del poble de Campos.

*Fotografies cortesia de Guillem Moranta Ballester