#DIARIC COMERÇ S’Escapada: 25 anys remant fort!

S’Escapada: 25 anys remant fort!

by Diari Campos

És ben sabut per tots que Campos és un dels pobles de Mallorca pioners en l’ús de la bicicleta. Les primeres arribaren a la vila devers l’any 1910. La planitud dels nostres carrers i terrenys fomentava l’ús d’aquest mitjà de transport més que a altres pobles. Per això, al segle XX,  l’ofici de mecànic de bicicleta era molt comú i la nostra vila comptava amb un bon grapat de tallers: Can Rosa, Can Silvestre Canals, Can Toni Nina, Can Xesc Pomaret, Can Ferrerico, Can Joan Punta, Can Tomeu Beu, Can Tomàs Ribas, Can Sebastià Banyat, Ciclos Gori, s’Escapada, Curro Bikes…  Les feines que es duien a terme dins aquests tallers eren la venda i les reparacions, principalment. Amb el temps la bicicleta ha canviat molt així com també els tallers i els negocis relacionats amb ella. Curiosament a Campos, s’Escapada, és un dels pocs tallers de bicicletes que actualment encara està en actiu i que el passat octubre va complir 25 anys.

Ara que els ametlers ja han florit i que la tradició del Sant Blai sense fum ens convida aquest diumenge a anar-hi en bicicleta, ens hem volgut acostar a S’Escapada per remar amb les rodes del record fins a aquella Fira d’octubre de l’any 1996 quan un jove campaner, valent i emprenedor va obrir les portes del seu propi taller de bicicletes. En Rafel Garcias Manresa, Ribes (Campos, 1973) desencantat de l’ofici de picapedrer va decidir provar ventura muntant una botiga dedicada als esports en general, ja que de jove era futbolista. Però en dos anys, i gràcies a la gran demanda, el negoci s’especialitzaria bàsicament en el món del ciclisme. En Rafel recorda que eren uns anys on aquest sector era minoritari i no estava massa ben vist. A més, ell començava de zero, ja que era un món totalment desconegut per ell. En Joan Serra, de la Unió Ciclista Blahi, li va recomanar un mecànic de la Federació de Ciclisme, que durant un any li ajudaria molt a conèixer l’ofici. Al mateix temps, descobriria que el seu padrí Tomàs Ribes, també havia tengut el seu propi taller, cosa que no fa més que evidenciar que els tests s’han tornat a semblar a les olles. No hi ha dubte que en Rafel ho duu dins la sang, que passa gust del seu ofici. És evident la seva passió, l’impuls i les ganes que hi posa. 

 

Actualment s’Escapada compta amb tres tallers distribuïts per Mallorca: Campos, Palma i Platja de Muro. Actualment està en procés d’obrir un establiment més gran a Ciutat i també s’està preparant una plataforma de venda online. Més que uns plans de futur, són uns plan per al present. El sector la bicicleta es veu reforçat a cada crisi viscuda per la societat. En aquest cas, la pandèmia ha propiciat una cultura d’escapada, mai millor dit, en la qual la gent ha emprat les bicicletes per desconnectar del món i de la tristesa dels temps actuals.

Si havíem de definir en Rafel amb un adjectiu, en Rafel és arriscat. Un risc basat en la seva predisposició a créixer, a superar-se, a reinventar-se. Per això disposa d’un ampli estoc de bicicletes de totes les games, de passeig, de muntanya i de carretera amb marques com Scott, Specialiced, Bianchi, Santa Cruz o Bergamont. Una de les curiositats que ens crida més l’atenció és que s’Escapada disposa d’una sala biomecànica per marcar el posicionament exacte del ciclista a damunt la bicicleta. És una eina de les cases de bicicletes que s’han professionalitzat. De totes maneres, en Rafel no vol perdre mai l’essència de negoci de Campos oferint tots els serveis que l’ajudaren a obrir fa 25 anys. Amb la màxima de que les coses petites poden ser les més grans, per a ell és tan important posar un pegat a una bicicleta d’una madona que no té altre mitjà de transport que vendre una bicicleta de mils d’euros a un ciclista d’èlit. Perquè al cap i a la fi, allò que més li agrada a en Rafel és arreglar bicicletes. Les bicicletes gairebé es poden vendre totes soles, ja que avui en dia, la gent sap ben bé allò que vol i no fa falta massa assessorament. 

En aquestes noces de plata en Rafel està orgullós d’haver format un bon equip de professionals, actualment onze treballadors, que li donen molta llibertat i fan que realment el taller funcioni. També li demanam per son pare, en Toni Garcias, una figura molt important dins s’Escapada que orgullós del seu fill, passa el seu temps lliure dins el taller disfutant del moviment dels clients que ja són com de família. També s’ha de destacar que l’any 2002 també es crea el Club s’Escapada que destaca per la seva humilitat, senzillesa, però sobretot per la passió per l’esport. Constància, sacrifici, passió, humilitat són paraules que defineixen a la perfecció aquest Club, on qualsevol que s’identifiqui amb aquests adjectius serà benvingut. Disposen de les seccions de ciclisme, triatló i muntanya, fent que qualsevol dels socis es puguin federar en qualsevol d’aquestes modalitats esportives.

Per acabar, li demanam pel futur de la bicicleta. En Rafel ho té clar: el futur de la bicicleta és el futur del món, s’està convertint en el mitjà de transport urbà del món. Arreu d’Europa les grans ciutats ja es preparen per adaptar-s’hi. Pensa que si Campos va ser un dels pobles pioners en moure’s en bicicleta, després de més de cent anys, ho pot tornar a ser.

Per molts d’anys més, Rafel!
Per molts d’anys més, s’Escapada!