#DIARIC CULTURA Se’n varen anar…

Se’n varen anar…

by Diari Campos

…Trobarem a faltar el teu somriure; Diu que ens deixes, te’n vas lluny d’aquí; Però el record de la vall on vas viure, no l’esborra la pols del camí… (del cantoral Església de Mallorca)

Altre cop, tornam fer aquesta llista, recordant afectuosament persones estimades que en el transcurs d’un any (16 juliol 2018 – 15 juliol 2019), han sofert el seu traspàs.

Començam a la segona quinzena de juliol: dia 18 als 95 anys, va morir en Miquel Binimelis Roig, pare de na Joana i sogre d’en Sebastià Melià.

Agost: dia 2 als 87 anys, mor na Margalida Mas Ginard, na Margalida Bauçana, viuda d’en Xesc Carreter i germana d’en Joan Verd es ferrer; darrerament estava allotjada a la nostra Residència. Dia 3 als 89 anys, ens deixa na Catalina Tomàs Paniza, na Cossi, viuda d’Andreu Piu, mare del manescal Joan Mas i sogra de n’Antònia Stela. Dia 5 als 71 anys, parteix cap a l’altre món en José Romero Corchero, el tío de los Prietos; natural d’ El  Cerro de Andévalo (Huelva), ja fa anys que es va instal·lar a Campos. Dia 11 als 53 anys, és el traspàs d’en Francisco Hisado Bonet, en Paco Hisado; guàrdia civil retirat, després de sobtada indisposició en pocs dies li arribà l’hora de l’adéu definitiu en aquest món. Dia 21 als 84 anys, mor n’ Andreu Ripoll Isern, víduo de na Maria Orell, pare d’en Toni Ripoll, i sogre de na Catalina Barceló; natural d’Alaró, bon rapiter des de feia més de 40 anys; li agradava fer una partida de cartes. Dia 23 als 89 anys, ens deixa en Llorenç Vadell Fullana, en LLorenç Xeremier; popular comerciant durant tota la seva vida professional; futbolista de jovenet, actor teatral, bon col·laborador en moltes activitats dins el nostre poble. El mateix dia i quan encara pareixia que li quedaven anys de vida per endavant, als 66 anys, després d’haver lluitat infructuosament contra greu malaltia, deixa aquest món na Isabel López Molina, Isabel Curra; dona alegre, simpàtica i de caràcter afectuós. Dia 25 als 82 anys, és el traspàs d’en Joan Cirer Sans, en Joan d’es Club; amic del amics, alegre i divertit, natural de Sencelles, arribà a Campos acompanyat de la seva dona (+) devers els anys 60 del segle passat per posar-se al capdavant del cafè de ca’n Serraller. També el 25 i als 86 anys, mor a la Residència Sor Maria Rafela, na Llucia Abrines Mas, gran persona, bona esposa, mare i padrina. Dia 26 als 86 anys, puja cap a la casa del Pare, Sor Estefanía Iriarte Astiz, missionera dels SS. Cors; natural de Larraun (Navarra), va dedicar la seva vida a atendre malalts i a tasques pastorals. Altra germana monja, Sor Isabel Planisi Durán, missionera dels SS. Cors; ens va deixar dia 29 als 101 anys; natural de Manacor, persona pietosa i comunicativa, va viure a Campos 56 anys (en tres etapes diferents).

Setembre: dia 3 als 54 anys, mor en Cristóbal Braza Muñoz, espòs de n’Elena Valera i pare d’en Juanma i de n’Elena (Chiki); natural de Jerez de la Frontera (Cádiz), potser de sobte tingués atac fulminant, que no pogué superar. Dia 8 als 78 anys, ens deixa en  Manolo Gomis Mateu, viudo de na Llúcia Piris; fill de l’antic delegat de la Caixa; visqué les seves joventuts  al nostre poble, després es casà amb Llúcia de can Piris i visqueren molts d’anys a Santanyí. Dia 17 als 91 anys, va morir el nostre paisà Miguel Ballester Abrinas, en Miquel Feliu de s’Estanyol, lloc on va tenir el seu restaurant, fou home alegre i divertit.  Dia 18 als 56 anys, parteix cap a l’altre món en Mateu Gil Rigo, germà de n’Aina de la tenda Milar i cunyat de n’Andreu, del mateix comerç: una altra persona massa jove. Dia 28 als 84 anys, és el traspàs d’en Juan Coll Mesquida, en Juan de can Carreter;  la seva vida professional fou dedicada a foravila i a treballs amb maquinària per al camp.

Octubre: dia 5 als 66 anys, mor n’Antònia Pons Mesquida, la mare d’en Jaume del cafè de ca’n Vermell; dona humil i senzilla, encara no feia 8 mesos de la mort del seu espòs quan li arribà l’hora de deixar-nos. El mateix dia i als 86 anys, agafa el camí de s’hort d’en Francina na Francisca Jaume Obrador, de ca’n Castanyola, la dona d’en Juan de ca’n Rossinyol; bona persona, bona mare i padrina. Dia 6 als 87 anys, mor cristianament Sor Margalida Miralles Trobat, missionera dels SS. Cors; natural de Montuïri, pels anys 50/60 del segle passat estava amb la companyia del seu germà, Mn. Sebastià, vicari de la nostra Parròquia; dona molt treballadora que mai volia descansar i que acostumava dir: “en el Cel descansarem”. També dia 6, als 64 anys, mor na Francina Maria Pizá Aulet,  Queta de “Queta y Teo”; de joveneta i juntament amb el seu germà (supòs que molt ben guiats i assessorats pel seu pare), formaren un duo musical ben simpàtic i agradós. Dia 9 als 74 anys, deixa aquest món en Tomeu Oliver Mascaró, en Tomeu Cunfit de mobles Oliver; persona emprenedora i feinera, home alegre i divertit, amic de les curolles, participava en les festes del poble fins que, fa 17 anys, la malaltia i el dolor el tingueren retingut i immòbil a la seva cadira de rodes. El mateix dia 9, crec oportú recordar els 13 germans nostres morts a conseqüència de la torrentada a Sant LLorenç, fenomen meteorològic que commogué tot l’estat espanyol. Dia 13 als 69 anys, mor cristianament en Toni Bonet Ballester, de ca’n Perdut, espòs de Margalida Bardissa; vivien a Inca on duien endavant el seu negoci de ferreteria, era molt estimat per la seva clientela pel seu tracte i caràcter sempre alegre amb la gent; de nins vàrem servir junts a la nostra Parròquia com a escolanets. Dia 18 als 64 anys, és l’ acomiadament d’en Miquel Mas Forteza, fill d’aquell bon mestre de materials per a la construcció, l’amo en Guillem Hereumas. Dia 21 als 61 anys, quasi sobtadament, mor na Catalina Manresa Fullana,  cas Xeremier; la nombrosa assistència de feligresos al seu funeral i acomiadament  posaren de manifest la bondat i la humanitat d’ aquesta estimada filla, esposa, mare i padrina.

Novembre: dia 3 als 64 anys, mor en  Francisco Pons Rigo, en Francisco Poncet; bon home i bon treballador de la terra roja campanera. Dia 4 als 55 anys, és el traspàs d’en Miquel Àngel Caldentey Bennàsar, Morete; germà del metge Ramon i cunyat de l’apotecària Francisca; de jovenet jugava a futbol amb el C. E. Campos. Dia 11 als 63 anys, ens deixa en Francisco García Caro, pare de na Mª Antònia (+) i d’en Xisco García; pels amics, en Xesc d’es LLoquet, finca on estigué de nin amb els seus pares i germans. Dia 12 als 77 anys, passa a l’altre món en LLorenç Burguera Bonet, de ca’n Boira; fou transportista de professió, fent nombrosos viatges d’aigua amb el seu camió; era aficionat a la caça. També el mateix dia i als 84 anys, morí na Miquela Oliver Ginard, na Miquela Brila; mare d’en Sebastià Vadell, dona familiar i treballadora, bona mare i bona padrina. Dia 12 als 90 anys, mor na  Magdalena Verger Vidal, viuda d’en Toni de sa Canoveta i mare de n’Apolonia d’es Primavera. El mateix dia i als 45 anys, va morir en  Damià Mulet Servera, fill de na Magdalena Servera de ca’n Perilla i del metge traumatòleg Francisco Mulet.  Dia 14 als 88 anys, deixà aquest món na Maria Sbert Oliver, na Maria Marimona, sa dona d’en Toni Caranyo; record que juntament amb el seu espòs, i com moltes de famílies de Campos, de joves eren hortolans. Dia 18 als 90 anys, és el traspàs d’en Juan Lladonet Obrador, Joan Vic; rapiter de bon de veres, enamorat de la mar, vàrem ser companys de feina. I en el transcurs de pocs mesos, de patir incurable malaltia, dia 21 als 75 anys, mor en  Tomeu Monserrat Moll, en Tomeu de ca’n Cos; bona persona i bon amic, antic directiu de l’APA del col·legi Fra Joan Ballester, incansable col·laborador dels seus estimats C.E. Campos i de l’ Associació de Persones Majors de Campos. Dia 23 als 87 anys, morí na LLucia Mascaró Perelló, na Llucia de S’hort Nou; mare d’en Biel i d’en Tomeu; ja feia molts d’anys que havia enviudat; bona mare i bona padrina. Dia 30 als 77 anys, deixa aquest món en  Cosme Lladó Bover, de ca’n Bessó; delicat de salut feia una llarga temporada; més jove, fou home d’ envergadura forta i robusta.

Desembre: Dia 1 als 42 anys, mor n’ Andreu Pons Rigo, n’Andreu Perdiu; potser patís durant llarg temps, incurable malaltia. El mateix dia i als 64 anys, morí en Lucas Miguel Fullana Barceló, en Lluc d’es Crèdit; altra bona persona que no pogué superar greu malaltia suportada durant llarg temps, home simpàtic i agradable, bon col·laborador de la confraria de la Mare de Déu de la Soledat, així com també exdirectiu i expresident de l’APA del Col·legi Fra Joan Ballester. Dia 7 als 92 anys, és el traspàs de na  Lina Martí Pericás, sa Comare; persona molt preuada dins el nostre poble; per la seva tasca, fou la satisfacció de milers de dones que reberen el seu tracte professional en el moment de portar al món aquells fills i filles. També dia 7 i als 88 anys, passà a l’altre món en  Francisco Garcias Mas, en Xesc de son Nofret; bona persona, dedicat a les feines de foravila i a la cura del seu ramat d’ovelles com a bon pastor que va ser. I el dia de la Puríssima, dia 8 als 95 anys, mor na Francisca Mas Canet, de ca’n Perot; dona senzilla i humil, feia temps que no se la veia pel carrer, suposadament estaria rendida a ca seva. Dia 14 als 87 anys, morí n’ Aina Lladonet Ferrer, de ca’n Jardins; sa dona d’en Toni de s’Estalella, mare d’en Toni i de n’ Apol·lònia Maria; bona esposa i bona mare i padrina. El mateix dia i als 85 anys, ens deixa  na Maria Abraham Servera, sa tia de ca’n Xorquet; va morir a la Residència de Santanyí. Dia 15 als 64 anys, sobtadament, és el traspàs d’en Juan Figuerola Vives, de ca’n Figuerola; vingut de Palma, s’instal·là amb el seu negoci de bestiar equí al seu hort davant son Cosmet. Dia 18 als 96 anys, mor na  Margarita Torres Lladó, na Margalida de sa Teulera; els darrers anys estava allotjada a la Residència de Santanyí on va morir. Dia 19 als 88 anys, morí  na Maria Vidal Garcias, viuda d’en Colau Pou, mare d’en Colau, sogra de n’Antònia de ca’n Burguereta. Després de lluitar mesos i mesos, contra incurable malaltia, dia 21 als 54 anys, passà a l’altre món en Fernando Vaquer Silvar, músic; fou excel·lent director de la nostra banda de música; els membres de l’actual agrupació el volgueren acompanyar al seu funeral. Dia 23 als 95 anys, mor na Catalina Oliver Mascaró, de ca’n Xima, viuda d’en Jaume Bestard; dona bona treballadora del camp, senzilla i humil fou mare que ja fa un bon grapat d’anys va sofrir la pèrdua d’un dels seus estimats fills. Dia 29 als 70 anys, és cridat a la casa del Pare, en Toni Huguet Oliver, Toni Comunes, s’home de na Catalina Serrallera, pare de na  Xisca i de na Marta; altra persona patidora i sofridora de furiós mal que no es vol curar; de nins, junts i amb molts d’altres, servírem a la nostra Parròquia com a escolanets; fou bon intèrpret del cant de l’Àngel i de la Sibil·la; integrant de grup musical, esportista (futbol i bàsquet), actor teatral, bon home i bon amic. Tanca l’any, dia 31 als 90 anys, na Juana Ana Rigo Porquer, germana de na Coloma i de n’Andreu Rigo; bona dona, humil i treballadora és altra mare que, encara no feia dos mesos havia perdut el seu estimat i únic fill.

Any 2019:

Gener: dia 1r, als 82 anys, és la partida de na Francisca Barceló Vidal, viuda d’en Tomeu Mates, mare d’en Joan i de na Miquela Vila; record que als anys 70 del segle passat, juntament amb el seu espòs dugueren el bar de l’ OJE, sofrint i suportant amb amabilitat i sempre alegre, els jovenets clients de la casa. Dia 8 als 88 anys, mor na Maria Vidal Orell, sogra d’en Guillem Pepito; bona dona, bona mare i bona padrina. Dia 10 als 85 anys, va morir en Rafael Mas Ballester, de ca’n Loco, pare d’en Llorenç i d’en Tomeu Mas; feia mesos ja havia estat hospitalitzat per malaltia de poques esperances de recuperació, fou bon home, afable i de caràcter agradós. El mateix dia i als 94 anys, es produeix el traspàs de na Margalida Alcinas Rigo, viuda d’es ferrer Franc, mare de l’amiga Antònia; feia anys que, suposadament per més comoditat, vivia a Sa Ràpita, bona mare i bona padrina. Dia 15 als 71 anys, és la partida d’en Miquel Vanrell Rigo, en Miquel de son Blanquet, home senzill, humil i treballador, dedicà la seva vida a les tasques de foravila, feia un bon grapat de mesos que la seva salut anava minvant per malaltia incurable. Dia 21 als 89 anys, mor n’Andreu Mas Martorell, fou hortolà devers els anys 60 del segle passat a la zona des  Palmer, i després comprà el seu propi hort dins son Llaneras, veïnat de s’hort d’en Paies. Dia 24 als 86 anys, va morir na Miquela Rigo Contestí, sogra d’en Biel Amer de ca’n Potoi, ja fa anys visqué entre nosaltres acompanyant el seu espòs, que llavors era el “comandant del puesto de la guardia civil”. Dia 27 als 64 anys, ens va deixar na Sebastiana Covas Lladó,  Sebastiana de ca’n Bet, dona provada pel dolor i la malaltia, duia mesos de poca salut i poc benestar; juntament amb el seu home, sempre es va dedicar a les feines de foravila, bona i humil persona. Dia 30 als 92 anys, es produeix el traspàs de na  Francisca Nicolau Sitjar, mare de n’Antònia i sogra d’en Nadal dels hivernacles Migjorn.

Febrer: Dia 6 als 100 anys, mor en  Bartolomé Miró Pomar, Tomeu Melero, viudo de na Francisca Campos “Dragó”, darrer membre de la popular família dels Meleros dedicats al comerç de fruites seques del nostre camp; actor teatral,  entusiasta i gran músic, cofundador de la nostra banda i membre, durant molts d’anys, de distintes orquestrines, així com a músic acompanyant amb el seu “Saxo”, cada any el dia de Pasqua, els quintos que cantaven sales. Dia 11 als 71 anys, ens va deixar en  Sebastián Ginard Bonet, de ca’n Torrer, d’ al·lots coincidírem a l’escola alguns cursos. Dia 17 als 68 anys, va morir en Jaume Barceló Prohens, en Jaume de son Noguera, espòs de n’ Apol·lònia Riera i pare d’en Jaumet i de na Polita; prop de 50 anys assegut a cadira de rodes, no fou impediment perquè amb el seu tractor treballàs hores i hores posant de manifest el seu coratge, ganes de tirar endavant, fe, sempre disposat i mai estar aturat; quinto del 71 férem vàries trobades a les quals sempre va participar.  Als 54 anys, fou el traspàs d’en Miguel Servera Oliver, Miquel Puça, germà d’en Jaume, l’empleat de la funerària de Campos. Tanca el mes l’home de na María Mesquida de ses Vint, en Toni Bonet Bonet, gendre de na  Bàrbara i d’en Bernat de ses Vint,  morí  dia 28 als 82 anys.

Març: Dia 1r als 70 anys i després de patir malaltia incurable, mor en Gabriel Sureda Julià, Biel, es ros, s’electricista; natural de Felanitx vingué a Campos amb els seus pares i germana a principis dels anys 50 del segle passat; home servicial i feiner; gran xerrador i dialogant amb els amics, que eren molts; anàrem a l’escola junts; era llest; fou directiu de l’APA del col·legi Fra Joan Ballester; directiu i president del C.E. Campos; membre fundador de la confraria Sang de Crist, president de la mateixa des de la seva fundació fins al  dia de la seva mort; portador dels gegants Madò Coloma i es Trinxeter. Dia 4 als 90 anys, va morir en Joan Mas Perelló, en Joan de son Noguera, espòs de na María Clar Covas, pare d’en Gori, de na Miquela i  de na Maria Bárbara (+); bon home, humil i bon treballador del camp, just als 4 anys de la mort de la seva estimada filla Maria Bárbara, parteix cap a l’altre món per retrobar-se amb ella. Dia 6 als 92 anys, acomiadam na Francisca Barceló Lladó, na Francisca Catanya, la vaig conèixer sempre a l’hort que tenien a la carretera de Santanyí, era bona mare i bona padrina. Dia 10 als 35 anys, sobtadament mor en Xisco Bravo Fernández, Paco Bravo, després de ràpida i fulminant indisposició mentre portava la geganta Madò Coloma, de la Societat i Costums de Campos; bon treballador de la construcció amb més de 17 anys al servei de la mateixa empresa, fou bon ajudant del C.E. Campos. Dia 12 als 73 anys, és el traspàs d’en Guillem Fluxà Servera; era natural de Muro i ara descansa al nostre cementiri. Dia 16 als 91 anys, deixà aquest món na Margalida Maimó Bordoy, la dona d’en Jaume d’es Campament, i mare de na Maria Antonia; natural de Felanitx, arribaren a Campos per fer d’hortolans al nostre camp; els darrers mesos sofrí malaltia degenerativa. Dia 24 als 84 anys, mor en Julián Martínez López, espòs de n’Adonelia, pare d’en Federico (+), Fina, Ana , Andrés (+), Neli, Julián y Elena; fa bastants d’anys arribà al nostre poble procedent de Vélez Blanco (Almería), fou bon treballador; queixat ja feia temps de greu malaltia, tingué, a més, la desgràcia de veure morir 2 estimats fills. Dia 24 als 81 anys, va morir na Miquela Obrador Obrador, germana d’en Bernat Obrador i cunyada de na Vicenta Pla. Dia 26 als 70 anys, ens va deixar en Miguel Vicens Vidal, espòs de Maria González, pare d’en Miguel, de n’ Ana María i de n’Andrés; 14 anys sofrint incurable malaltia. Dia 27 als 85 anys, és el traspàs de na Margalida Salom Ballester, d’es molí d’en Meló, viuda d’en Sebastià Mercer, persona conversadora, bromista i divertida, bona mare i bona padrina; darrerament lluitant infructuosament contra greu malaltia.

Abril: El dia 1r, als 104 anys, mor na Joana Roig Monserrat, viuda d’es mestre Nicolauet; nascuda a Llucmajor; fins feia poc temps, acompanyada per les famílies de la seva filla i del seu fill, assistia amb cadira de rodes a les funcions de la nostra Parròquia; fou cantaire (mentre el seu cos li ho  permeté) de la coral de persones majors que ajuden en les celebracions dels funerals a l’església de Sant Julià. Dia 7 als 63 anys, va morir en Pedro Juan Obrador, el sordo-mudo; home conegut i estimat, va fer de picapedrer fins que les seves forces varen aguantar; felanitxer de naixement, de ben jove arribà a Campos juntament amb els seus pares i germans per estar d’amitgers a son Ginard. Dia 14 als 89 anys, diada dels Rams, ens acomiadam de n’  Apolònia Riera Pons, de ca’n Riera, vídua de Julià Vadell; fins als 50 anys i juntament amb el seu espòs, fou treballadora del camp, després i fins a la jubilació fou la persona de neteja a distintes entitats bancàries del poble; neta, curiosa amb la seva feina i bona pastissera de gatons. Dia 15 als 77 anys, passà a l’altre món en José Ferrer Clar, l’home de na Margalida de s’esparteria de ca’n Verdera; procedent de Llucmajor, arribà a Campos, potser a principis dels anys 70 del segle passat; al 1976 s’incorporà a Banca Catalana, (avui BBVA), on va exercir de cobrador. Dia 17 als 87 anys, mor en  Miquel Ballester Roig, viudo de na Catalina d’es molí d’en Roca; era natural de Cas Concos,  home emprenedor i bon comerciant, sempre enfeinat, a ca seva “el motor” de l’activitat mai aturava. El mateix dia, als 94 anys, a Madrid on residia, va morir na Isabel Fernández Mas,  ca’n Fernández, filla i germana dels notables apotecaris que tinguérem al carrer Estret; ella, juntament amb el seu espòs, cada any estiuejaven entre nosaltres; eren devots de la mare de Déu de Fàtima. Dia 20 als 92 anys, és l’acomiat de na  Margalida Puigserver Jordá, na Margalida Torrada, viuda d’en Guillem Bessó, bona persona i bona treballadora a foravila on dedicà la seva vida professional juntament amb el seu espòs; darrerament estava allotjada a la Residència Sor Maria Rafela. Dia 25 als 88 anys, va morir cristianament Sor Maria Cifre Solivellas, missionera dels SS. Cors; natural de Pollença, va formar part de distintes comunitats, però a Campos és el lloc on va passar més anys de la seva vida; va fer escola i tractava i parlava amb molta gent; era molt coneguda i estimada; dona treballadora i simpàtica, anava a fer moltes visites a persones malaltes o impedides, això ho va fer fins als darrers temps de la seva vida; foren poques les setmanes o dies que ja no va poder sortir; era d’aquelles persones que cinc minuts de conversa amb ella et produïen un somriure de vint-i- quatre hores;  “no et cansis de fer el bé”, sempre acabava les converses amb aquest consell. Dia 30 als 86 anys, mor na Dolores Guerrero Arcas, viuda d’en Pedro Cayuela, mare de n’Emilio es forestal i de n’Antolina; procedent de Lorca (Múrcia), s’establí entre nosaltres, amb el seu espòs, l’any 1955.

Maig: Dia 10 als 66 anys, és l’acomiat d’en Ramón Ausió Cañameras, l’home de na Maria d’es Modern i cunyat d’en Nofre d’es televisors; record aquest home passejant del braç de sa mare pel carrer Porreres, on vivia. Dia 12 als 93 anys, va morir  en Miquel Coll Mesquida,  ca’n Carreter; feia uns mesos lluitava infructuosament contra greu malaltia; crec que fou el darrer pagès que, vivint dins el poble, cada dia amb el  carro i la mula, així com amb els ormetjos necessaris per a cada època de l’any agrícola, se n’anava a foravila per, amb gran coneixement i estimació, fer les feines diàries. No per esperada, ens commou la trista notícia de la mort dia 18 als 59 anys, de na Inés Vadell Alcover, sa mestra Inés; de cas Xeremier, esposa d’en Rafel Mas “Torrer” i mare d’en Tomeu i de na Inés Mas; fou una  altra de les criatures que lluità infructuosament contra greu malaltia, tot i això, sempre amb una rialla a la boca. Amant de la seva feina, d’un bon cafè i d’una nedada, ja fos d’aigua dolça o salada. Persona ben coneguda i  estimada per alumnes i exalumnes, col·laboradora en diverses activitats socials i religioses en el nostre poble, sempre al servei de qui la necessitava . Dia 22 als 89 anys, partí cap a l’altre món na Margalida Vicens Bonet, vídua d’en Julià Vidal des camí de sa Serra, mare de na Catalina Vidal; natural de Santanyí, fou, juntament amb el seu marit, bona i feinera treballadora al seu hort. El mateix dia als 86 anys, mor en  Damià Adrover Obrador, de sa Curia Fosca; natural de Felanitx, ja fa molts d’anys vingueren a Campos per juntament, amb la seva família, instal·lar-se en aquella  finca seva. Dia 23 als 68 anys, morí en Bartolomé Alou Rigo, en Tomeu de son Baco, pare de n’Antònia i de na Joana Alou; encara no feia un any de la partida de la seva dona; per part meva ignorava que aquest bon home es trobàs greu de salut, el darrer pic que vàrem parlar junts fou en ocasió de venir  amb l’avió de Barcelona i no em podia pensar mai que fos tan fàcil la desfeta d’aquesta bona parella. Dia 25 als 80 anys, deixà aquesta terra n’ Antònia Colom Adrover, viuda d’en Joan Gornals, de son Buscaret, mare de na Margalida i de n’ Antònia Gornals; ja fa un bon grapat d’anys arribaven a Campos per fer d’hortolans al nostre foravila.

Juny: Dia 4 als 96 anys, mor en Sebastià Ferrer Horrach, en Sebastià de cas Mosset (estanc), en la plenitud de la seva vida laboral fou home feiner i emprenedor; li agradaven els arbres i el bestiar, sempre estava ocupat amb les seves curolles. Dia 7 als 83 anys, va morir na María Dolores Picón Sánchez, viuda d’en Tomeu que va estar a son Sala, mare d’en Matías, de na Margarita i d’en Florencio; natural d’ Hinojosa del Valle (Badajoz), arribà a Campos pels anys 60 del segle passat, pot ser estigués al servei d’ alguna família abans de viure a la finca anomenada. Dia 19 als 92 anys, és el traspàs de na Isabel Maria Mir Mayol, na Maria Mir, potser la filla major de la nombrosa família de ca’n Mir d’es carrer des Vi; fou bona modista. Dia 28 als 88 anys, és l’acomiat de na Sebastiana Mas Oliver, de ca’n Catlar; la seva partida escau el dia en què se celebra la festa del Cor de Jesús, ella n’era ben devota i hi participà fins que la salut la va ajudar;  bona persona, amable i simpàtica, els darrers mesos de la seva vida terrenal els passà a la Residència de Montuïri.

Juliol: Dia 5 als 73 anys, mor en Guillermo Andrés Prohens Vicens, en Guiem de sa Creu, espòs de na Joana Mateu i pare de na Victòria; després d’una setmana de lluita infructuosa contra greu atac cerebral, agafà el camí cap a l’altre món. Dia 6 als 24 anys, va morir n’ Andreu Miquel Ferragut Monserrat, (Wolf – Moksha); sobtadament ens trobam amb la trista notícia de la  desaparició d’una altra estimada criatura jove del nostre poble. Dia 7 als 87 anys, és el traspàs de n’ Apolònia Barceló Barceló, mare de n’Aina Urrea (+) de l’ assessoria A&M, sogra d’en Tomeu Ginard de ca’n Serraller.

Posem fi per enguany. He procurat fer una llista bastant breu, però, recordant amb estimació totes i cada una de les persones, campaneres, residents i/o natives, o que d’una o altra manera, a l’hora de l’adéu, tenien o havien tingut qualque relació amb el nostre estimat Campos. Si he deixat algú, és per desconeixement o ignorància, feis-nos-ho a saber, em sap greu.

Que descansin en Pau.

            Don las gràcies a les persones i mitjans que m’han ajudat a fer aquest recordatori, de manera especial i afectuosament a les dues que m’han corregit l’escrit.

nadal riera mesquida, estiu 2019.-