#DIARIC COMERÇ Salines d’Es Trenc: on floreix la sal | Fet a Campos!

Salines d’Es Trenc: on floreix la sal | Fet a Campos!

by Diari Campos

Terra, vent, Sol i aigua. Altra vegada, aquests quatre elements naturals fan florir la vida. I en ella, fan florir la sal. Campos, de terra roja, embat suau, viva escalfor i amb la mar cristal·lina d’Es Trenc com a font vital, presumeix d’una salinera ja documentada a l’època púnica i fenícia on la sal llavors era un dels elements més preuats per aquestes civilitzacions antigues. 

Rememorant així els nostres avantpassats que fins al segle XIX van explotar les salineres campaneres, ens trobam de bon matí amb en Guillem Mas (Campos, 1955), mestre saliner, n’Andreu Mas (Sa Ràpita, 1973), biòleg i tècnic saliner i na Laura Calvo (Gràcia, Barcelona), directora de màrqueting per visitar l’actual salinera que torna a extreure sal des de l’any 1951 amb el nom de Salinas de Levante. Aquestes salines, amb una extensió de 154 hectàrees i situades dins del Parc Natural del Salobrar, compten amb un conjunt de canals, circuits i basses que permeten la captació de l’aigua de la mar, la seva canalització i evaporació fins arribar a la collita de la sal. Actualment són les Salines d’Es Trenc.

N’Andreu ens explica que treballar a la salinera és fer màgia i que només una zona com Campos podria propiciar tanta qualitat a la sal. L’ubicació territorial l’emplaça dins un litoral verge i únic del Mediterrani, les praderies de posidònia oceànica li atorguen un valor extraordinari, l’aire pur enrevolta les immenses muntanyes de sal que ja són icones de la nostra illa i les famílies senceres de flamencs acampen a pler dins els boscos de tamariscos d’aquest paradís que els campaners anomenam Es Salobrar. El jove saliner és l’encarregat de les collites de sal marina des de fa 10 anys.

Comenten que els saliners són grangers d’aigua, agricultors de la mar. 35 anys han avalat en Guillem com a saliner, un dels oficis més antics que existeixen en l’actualitat. Els saliners controlen l’entrada de l’aigua des de la mar i la condensació de salinitat en les basses perquè es generi la salmorra, cullen la sal i la preparen per assecar-se al Sol, cuiden de les salines i de l’entorn natural. Tot forma part d’aquest procés únic de cristal·lització de la sal que prové de les aigües turqueses d’Es Trenc. En Guillem recorda que abans es feia de manera manual i es transportava la sal amb un sistema de carrils i vagonetes via Decauville. L’any 1985 l’extracció de la sal es va mecanitzar, arribant a extreure qualque anys fins a 12700 tones de sal. També ens comenta que fou l’inventor d’una màquina recol·lectora. 

Salines d’Es Trenc compta amb un equip humà de més de 50 professionals que desenvolupen diferents tasques pròpies d’una empresa del segle XXI. Des del 2006 el departament de màrqueting compta amb na Laura Calvo que ens explica com és la seva filosofia d’empresa. I és que Salinas d’Es Trenc es basa en un model de negoci enfocat principalment en la conservació dels mètodes tradicionals artesanals, la cerca i implantació de la innovació, aconseguir la màxima qualitat i sobretot l’equilibri entre l’activitat econòmica i el seu entorn natural. Producció artesanal, turisme sostenible, diversificació empresarial i expansió internacional són les paraules clau que fan que els seus productes com la Flor de Sal d’Es Trenc arribi a més de 30 països com Alemanya, Àustria o Suïssa. Altres productes bàsics són la sal gruixada i fina per a l’alimentació i la industrial utilitzada per a aplicacions químiques, tèxtils, tractaments d’aigua i descalcificació.


La Flor de Sal d’Es Trenc

A part de la sal marina a les Salines d’Es Trenc es cull la Flor de Sal des de l’any 2003. Campos es converteix així en el primer lloc d’Espanya on es recull aquesta sal per comercialitzar-la  amb una marca comercial (amb un envàs guardonat al 2004) conservant la mateixa tècnica mil·lenària per a la recol·lecció. El procés és del tot natural ja que la temperatura ambient i el número d’hores de Sol generen l’escalfament de l’aigua en les basses i juntament amb l’acció del vent provoquen el procés d’evaporació de l’aigua. Aquesta evaporació ajuda a cristal·litzar a la superfície de l’aigua una fina capa de cristalls mil·limètrics amb forma de flor. Aquesta prima xarxa de flors que cobreix la superfície de les basses d’aigua és el que es denomina Flor de Sal. Només es cull en temporada estival quan les condicions meteorològiques són adequades. Es recol·lecta artesanalment de la superfície de les basses a les salines i s’asseca baix el Sol mediterrani. El saliner els recull diàriament amb un utensili dissenyat pel propi equip de la salinera perquè no es trenquin i es filtri l’aigua. La Flor de Sal només es pot recollir a mà en les basses de les salines i és un producte de temporada. Per tant, constitueix un producte natural de primera qualitat que guarda tota l’aroma del Mediterrani, i conté més de 80 minerals i oligoelements. 

La Flor de Sal és un producte natural, local i ecològic. Tot el procés fins al seu envasament es fa manualment en pots reciclables i sotenibles. També és un producte saludable que els millors gourmets aprecien tant pel seu aroma equilibrat com per la suau textura dels cristalls.  Compta amb el reconeixement internacional de l’STIFTUNG WARENTEST a Alemanya com la millor d’entre unes quaranta sals diferents, cap altre producte espanyol d’alimentació ho ha aconseguit. Al mercat, podem trobar la Flor de Sal en estat pur o mesclada amb aromes mediterranis, olives negres, sri lanka, rosa, hibiscus o boletus. També la trobam en altres productes com ametlles, patates fregides o productes de cosmètica. Podem adquirir-los a la botigueta de la mateixa salinera o en diferents establiments de la zona. És curiós. Tot un ventall de possibilitats on la matèria prima és quilòmetre 0 i  és de ca nostra, on el producte és Fet a Campos!

Contacte:

http://www.salinasdestrenc.com/contact
https://www.flordesal.com/es