#DIARIC CULTURA Nova vida als Caparrots de Campos

Nova vida als Caparrots de Campos

by Diari Campos

Aquest dissabte a les 18.30h el Camp d’esports acollirà la presentació dels Caparrots de Campos restaurats conjuntament amb l’aplec biogràfic que han escrit els alumnes dels centres educatius, CEIP Joan Veny i Clar, Col·legi Fra Joan Ballester i IES Damià Huguet amb les il·lustracions de Cheli Balaguer (Txelfactory). Els interessats en acudir a l’acte poden recollir les seves invitacions a l’Ajuntament i a la Biblioteca.

La restauració ha corregut a càrrec de M. José Mesquida Burguera (Campos, 1971). Llicenciada en Belles Arts, especialitat en conservació i restauració per la Universitat de Barcelona i professora de Visual i Plàstica en diferents col·legis. Na M. José ja els havia restaurat l’any 1999 quan, després de 13 anys sense sortir per les festes, l’Ajuntament els va recuperar.

El procés artístic és delicat ja que no deixen de ser unes figures senzilles de cartró i cola que el temps augmenta la seva fragilitat. S’han fet nets, s’han reforçar totes les parts blanes i en perill de trencar-se amb més cola blanca per no afegir element externs, amb paper de diari s’ha reforçat les parts per dedins. També s’han completat les faltes amb guix i estuc i finalment, cercant el color més autèntic, s’han pintat alguns redols i s’han envernissat.

Na M. José destaca que li ha agradat molt tornar-se a trobar amb els caparrots i està molt satisfeta d’aquesta oportunitat. Pensa que aquestes figures han esdevingut “art per l’edat. És un patrimoni del poble que s’ha de conservar. Pot arribar un dia que no se puguin portar. Encara que no siguin únics i que fossin creats en sèrie, formen part de la cultura, la infantesa i el patrimoni del poble. Són uns elements molt estimats pels infants i per això està molt bé que surtin per les festes i que puguin durar molts d’anys”.

La batlessa i regidora de Cultura, Francisca Porquer, celebra que amb aquest projecte de restauració l’imaginari festiu de Campos pugui conservar-se millor ja que “amb el temps les figures havien patit un desgast important. També el vestuari ha estat arranjat perquè llueixi amb tot el seu esplendor el dia de la festa de presentació”. Igualment manifesta la gran tasca que han fet els alumnes dels centres educatius per crear cada una de les històries biogràfiques dels deu caparrots “històries que passaran de generació en generació i que representen una estimació especial cap a la nostra terra, literatura i tradició”.


HISTÒRIA DEL CAPARROTARI CAMPANER

Caparrots, nans, capgrossos, capets, cabuts, cabeçuts… molts de noms, segons la parla de cada indret, per denominar aquest element festiu de l’imaginari col·lectiu. Materialment, una pròtesi en forma de cap, generalment humà o zoomorf, que es col·loca damunt les espatles del portador i fa l’efecte d’un personatge estrafet, amb el cap desmesurat. És una evidència que aquestes imatges conformen unes figures antagòniques a la dels gegants. A Mallorca, la tradició dels caparrots, com a elements integrants de les festes populars dels pobles, es produeix a partir de la segona meitat del segle XX.

A Campos, la col·lecció dels caparrots de l’Ajuntament és de l’imaginari més estimat del poble, ja que, per la seva antiguitat, han passat de generació en generació amb el so de les xeremies i la participació en les tradicionals corregudes de joies i pollastres de les festes de la Mare de Déu d’Agost. Els vuit caparrots antics –en Popeye, en Pinotxo, es Porquet, s’Ànnera, el Rei, en Morenet, es Capità Pirata i el Dimoni– es vesteixen amb calçons i camisa retxada mallorquina. Els més recents, el Rei i la Reina, amb túniques llargues de fantasia clàssica.

Els vuit primers caparrots apareixen documentats per primera vegada al programa de festes de la Mare de Déu d’Agost de l’any 1962. Són l’emblema de l’inici de les festes, i surten amb les xeremies per anar a recollir les tradicionals “joies”. Però és a l’any 1986 que s’inicia un període d’absència de 13 anys d’aquestes figures. L’any 1999, després d’una acurada restauració a càrrec de M. José Mesquida Burguera, es recuperen i s’aprofita per ampliar la col·lecció amb dos nous caparrots que representen una parella reial de l’Edat Mitjana. A partir dels 2000, els deu caparrots, any rere any agafen més presència, i fins i tot arriben a participar en qualque edició de la Fira d’octubre. L’any 2016 passen a ser els icones de les banderes de les festes amb el lema “Campos en festa”, i l’any 2019 els mateixos caparrots celebren la seva primera pròpia festa infantil amb el pregó dels 90 anys d’en Popeye. L’any 2020 participen per primera vegada a les Festes Patronals de Sant Julià i Santa Basilissa acompanyant la resta de figures de l’imaginari campaner.

Durant l’Estat d’alarma derivat la pandèmia Covid-19, el caparrot Porquet és el protagonista d’un seguit d’audiovisuals amb una sèrie de recomanacions per als infants durant el confinament, i per les festes d’estiu fa el pregó des de la Torre de Can Cos. Enguany, els deu caparrots es sotmeten a una nova i merescuda restauració a càrrec de la mateixa artista i, dins el marc de la Festa del Llibre 2021, es promou la publicació d’un aplec de relats biogràfics a càrrec dels alumnes dels centres educatius de Campos que han escrit la història de cada un dels personatges que conformen el caparrotari campaner.