#DIARIC ACTES Montserrat Torrent emociona Campos

Montserrat Torrent emociona Campos

by Diari Campos

Aquest dissabte, 5 d’octubre, s’ha conclòs el cicle de concerts d’orgue “Mou-te pel Convent” que s’ha anat celebrant durant diversos dissabtes d’estiu. L’encarregada de fer-ho ha estat ni més ni menys que la reconeguda concertista catalana Montserrat Torrent Serra (Barcelona, 1926) que ha tornat a polsar l’orgue del Convent, tal com ho havia fet entre els anys 1992 i 2000 quan fou la directora de les nou edicions del curs internacional d’orgue “Mn. Bartomeu Ballester”.

L’entrada de Montserrat Torrent al Convent de Sant Francesc de Paula de Campos acompanyada per la batlessa de Campos, Francisca Porquer Manresa, ha estat ovacionada per un nombrós públic assistent on s’hi han fet present una fornada important d’antics alumnes i de grans amants del món de l’orgue de diferents parts d’Europa.

El rector de la Parròquia de Campos, Mn. Francesc Munar Servera ha introduït l’acte i els diferents parlaments destacant la humilitat de la concertista en no voler fer extensiu el seu currículum, ja que actualment allò que realment li importa és viure la vida. Tot així ha destacat que Torrent és Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya i catedràtica d’orgue pel Conservatori de Barcelona.

La taula institucional, ornamentada amb roses blanques i amb el quadre de Santa Cecília, patrona de la música, també ha tingut dos convidats musicals de luxe. Per una banda, el músic Bartomeu Mut Llabrés, alumne de Torrent i organista de la Seu, que ha ressaltat que “la història recent de l’orgue a Mallorca tampoc se pot entendre sense Montserrat Torrent” per haver estat “una portaveu de la sonoritat d’aquests bells orgues mallorquins”. També ha llegit unes cartes que dos professors del curs, Matthew Provost des dels Estats Units i Enrico Viccardi des d’Itàlia, han volgut enviar a l’homenatjada.

Per altra banda, l’organista Andrés Cea Galán, vingut per sorpresa des de Sevilla, ha recordat en les seves paraules quan Montserrat Torrent el convidà al curs d’orgue a Campos els anys 1997, 1998 i 1999, com a professor. Ho ha fet amb anècdotes protagonitzades amb la llavors regidora de cultura Magdalena Rigo Sbert, “el curso de Campos tenía, en fin, algo único; el sonido de su órgano y el alma de la gente que lo hacía posible”, bromejant sobre les disputes musicals, “en Campos Montserrat y yo discutimos y nos peleamos sobre Correa, sobre Cabezón, sobre Palero…” i pensant que si “pudiéramos volver a Campos. Estoy seguro de que aquí seguiríamos siendo tan jóvenes como entonces”.

Finalment, la paraula ha arribat a una emocionada i sincera Montserrat Torrent que ha intervingut amb fermesa i felicitat per agrair tot l’afecte brindat a Campos cap a la seva persona manifestant que amb els seus 93 anys “cada dia m’esforço per desprendre’m de totes les arrels, però la vinguda a Campos i tot el que s’ha fet per mi em torna arrelar fort.” Tal com havia indicat el professor Provost a la seva carta, el discurs de l’organista ha tornat a evocar que “és una icona dins la cultura de l’orgue, un gegant dins el seu camp i un tresor impagable pels seus col·legues”.

La batlessa de Campos ha conclòs els parlaments demanant-se curiosa com és “que un instrument tan local com és l’orgue del nostre convent campaner es pugui fer per uns instants tan universal, i que una organista tan universal com és Montserrat Torrent es faci també per uns instants, tan local, tan campanera”. En nom de l’Ajuntament de Campos l’ha obsequiada amb una tauleta de fusta amb la imatge de l’orgue del Convent i un collaret amb la tàpera, símbol de Campos, tot agraint-li haver tornat a “posar en valor el nom de Campos i el seu patrimoni cultural” ja que gràcies a ella “avui Campos culturalment és encara un poc més ric.”

Seguidament de la primera part institucional, el recital d’orgue l’han format vuit peces dels compositors José Jiménez, Francisco Correa de Arauxo, Girolamo Frescobaldi, Samuel Scheid, Jan Pieterszoon Sweelinck, Manuel Cela, Juan Bautista Cabanilles i Carles Baguer. Torrent ha fet sonar l’orgue, construït per Gabriel Thomàs l’any 1823, de manera magistral, descobrint registres captivadors per la més primmirada orella allí present. En acabar el magnífic concert, i després del gran aplaudiment que el públic li ha brindat dempeus, Montserrat ha pogut saludar als seus alumnes, familiars i regidors de l’Ajuntament de Campos que han assistit a l’acte. A la sortida del poble mentre signava el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Campos, ha confessat que el dia d’avui no ha estat un dia més a la seva vida sinó que “s’ha gravat en lletres de foc”.

*Fotografies cortesia de Guiem Moranta Ballester