#DIARIC CULTURA Memòria 2020 | Biblioteca Municipal de Campos

Memòria 2020 | Biblioteca Municipal de Campos

by Diari Campos

Si ens referim a l’any passat, la veritat és que no resulta massa agradable publicar unes estadístiques que suposen un retrocés respecte de l’any anterior. Ens referim a l’any 2020. Com sabeu, cada any oferim un resum de les dades que recollim a l’estadística diària i enguany pertoca publicar les dades de l’any que vàrem  estar confinats, amb la biblioteca tancada des de mitjan març i la reobertura escalonada al mes de maig. Malauradament, les visites dels usuaris, el préstec i retorn de llibres, activitats, projectes, etc. es varen reduïr a la mínima expressió o es varen haver de suprimir. Per aquest motiu veureu una reducció de prop del 50% en les visites d’usuaris, activitats i carnets nous. En canvi, el préstec de llibres s’ha vist reduït en menys del 20 %, sense comptar amb els préstecs online d’E-biblio. D’això  en podem extreure una conclusió positiva pel que fa a la fidelitat dels nostres usuaris .

A simple vista pareix que el 2020 ha estat un any perdut, en pausa, però així i tot hem intentat oferir  un bon servei als nostres usuaris servint-nos de les noves tecnologies, la creativitat, la reubicació d’espais d’activitats, etc.

A continuació de la informació estadística de 2020, destacam algunes actuacions duites a terme que pensam mereixen difusió entre la gent campanera per a què coneguin un poc millor la biblioteca municipal.

 •   Visites d’usuaris a la biblioteca: 7282
  Nins: 1680
  Joves: 1473 (de 14 a 18 anys)
  Adults: 3568
 •   Usuaris d’activitats de la biblioteca: 1071
 •   Usuaris internet: 1505
  wifi: 338
  equips de la biblioteca: 1167
 •   Préstec de llibres, audiovisuals: 4519
 •   Préstec infantil: 1567
 •   Préstec juvenil (de 14 a 18 anys):  100
 •   Préstec adults:2572
 •   Préstec entitats: 188
 •   Carnets d’usuari nous realitzats al 2020: 116
 •   Carnets totals de la biblioteca: 3279
 •   Exemplars totals incorporats al catàleg al 2020: 755
 •   Total exemplars del catàleg de la  biblioteca: 18551

 
Equipaments
L’actuació prevista va ser  la creació d’un espai o zona diferenciada per a la lectura en sala de premsa i revistes. Per això adquirirem un mobiliari més adequat com a zona informal, diferenciat de la zona de lectura o sala general, per a què es pogués i dur a terme aquesta activitat de manera més còmode i adequada.

Al mateix temps es diferenciaria de la resta d’espais per mitjà d’unes prestatgeries baixes que acollirien els llibres de còmics per a adults.

Per altra banda es va muntar un panell expositor exterior per a exposar-hi de manera fixa els horaris i activitats principals de la biblioteca i de manera puntual, actes de l’ajuntament de Campos. Aquest nou servei resulta molt pràctic pels usuaris que no poden fer la devolució en horari d’atenció al públic

Finalment, es va reutilitzar un petit espai exterior en desús per ubicar-hi una bústia per a documents de la biblioteca. D’aquesta manera els usuaris poden fer devolucions de llibres, DVD, etc. quan la biblioteca no està oberta al públic ja què estaria oberta al carrer.

 

Visites escolars
Abans de l’estat d’alarma haviem fet vàries visites escolars als grups de primer i segon d’ESO , destacam la Gimcana de Fills Il.lustres de Campos, que només la varen poder dur a terme dos grups de 2n curs  d’ESO. Cada classe es dividia en varis equips d’alumnes participants i les proves eren variades de recerca d’informació. Esperam poder reprendre les visites escolars el proper curs ja que son molt profitoses i reforcen el vincle biblioteca-escola.

Activitats
El Sant Jordi de  2020 va ser molt atípic. Amb la biblioteca tancada, les noves tecnologies ens van permetre fer contacontes setmanals via youtube i publicar-ho a les xarxes socials, així com també recomanacions de llibres, i altes a la plataforma e-biblio. Així, Facebook i Instagram han esdevingut bones eines de comunicació i difusió de la biblioteca.

Donades les circumstàncies de i l’evolució del 2020 tant de limitació d’aforament, mesures de seguretat en espais interiors i exteriors i aprofitant el mes de juliol i el pati de l’edifici polivalent, varem pensar de fer-hi un «bibliopati» els horabaixes del mes de juliol quan la biblioteca romania oberta els dimarts i els dijous de 17h a les 20h. Era un bon moment per tornar a posar en marxa activitats d’animació a la lectura que  tant desitjaven els usuaris i nosaltres mateixes. La idea era «perllongar» la biblioteca a l’exterior i oferir una alternativa als horabaixes de l’estiu campaner on els usuaris es sentiren a gust realitzant una activitat entorn a la lectura i compensar de qualque manera, el temps que la biblioteca ha hagut de romandre amb les portes tancades i no s’ha pogut gaudir d’activitats. Al mes d’octubre varem reprendre les activitatsde contacontes a l’interior, encara que de manera restringida.

Pel que fa al club de lectura, de les 6 lectures previstes només vàrem haver de suspendre una trobada presencial amb El projecte Rosie de Graeme Simsion. Voldríem destacar la trobada per comentar Tània i els vius de Joan Pons Bover, escriptor santanyiner i mestre a Campos que ens va acompanyar a la tertúlia amb gran èxit de participació.

Malgrat les restriccions i aforaments reduïts, la comunitat d’usuaris de la Biblioteca Municipal de Campos  segueix ben activa amb projectes nous i engrescadors que anirem comunicant.

Desitjam que l’any vinent sigui millor per tothom, perquè si és així, també serà millor per a la nostra biblioteca. Molts d’anys!


Joana i Clara
Biblioteca Municipal de Campos