#DIARIC COMERÇ Maria del Carme Adrover: Per Tots Sants, bunyols! | Fet a Campos!

Maria del Carme Adrover: Per Tots Sants, bunyols! | Fet a Campos!

by Diari Campos

El dissabte al mercat,
si el temps no ens desbarata,
venem bunyols de patata,
confitura i codonyat.
La gent que n’ha comprat
tornen una altra vegada.
Això és una mostra clara
que segur que els ha agradat.

Margalida Barceló

A Campos els dissabtes fan olor de bunyols. Fa 15 anys que aquestes petites porcions de pasta daurades i amb un forat enmig que els transpassa són un dels atractius gastronòmics del mercat. Na Maria del Carme Adrover Barceló ens conta que aquesta curolla comença gairebé com una rialla. Sa mare, na Margalida Barceló, sempre havia estat molt cuinera i feia anys que tenia ganes de sortir un dia de fira a vendre bunyols. Mare i filla començaren el projecte l’any 2006, davant la Creu d’en Noreta i d’ençà no s’han aturat mai. Començaren elaborant els clàssics bunyols de vent, però pensaren que tardaven massa en fregir-se i la gent havia d’esperar. Per tant cercaren uns bunyols que es poguessin fregir més ràpids i trobaren una recepta antiga de la padrina. 

Aquests bunyols s’elaboren amb patata que, sempre que n’hi hagi, ha de ser campanera. L’èxit d’un bon bunyol és la qualitat de la matèria prima. El dia abans es pelen les patates, es bullen i s’esclafen. Una vegada refredades es mesclen amb els altres ingredients: ous, sucre, llet, llevat de forn i farina. Es deixa tovar la massa dins caixes pel sendemà fregir-los amb oli d’oliva i ensucrar-los com si espolvorejar neu damunt les muntanyes d’un betlem. Fregir-los amb aquest oli, encara que sigui més car, és una garantia de no cremar-lo ni tampoc desperdiciar-lo, ja que una vegada filtrat, aguanta molt millor que l’oli de girasol. Normalment en solen fer 9 kgs diaris, però a vegades n’han arribat a fer fins a 88 kg.

Els bunyols són els dolços més característics de la tardor mediterrània. La temporada de fires, les Verges i especialment, Tots Sants. Són una peculiar atracció per als infants. Per molts són el seu primer bobò. Quan passen per la paradeta ja els apunten amb al dit i, fins i tot, alguns aprenen primer a dir bunyol que qualsevol altra paraula. A l’estiu també proven sort amb els turistes estrangers. Els primers anys costava més cridar-los a tastar-los, el forat tan característic que es forma gairebé per art de màgia els cridava molt l’atenció, arribant a pensar si aquelles petites delícies que esclafien dins la pella eren calamars a la romana.

 

Na Maria del Carme és autònoma i compta amb la carta d’artesana del Consell de Mallorca que l’avala com a bunyolera. Podeu trobar la seva paradeta els dissabtes al Mercat de Campos i els diumenges, també al de Felanitx. Altres cites poden ser per les fires de Mallorca, el mercadet de Nadal, la romeria de Sant Blai, la Diada de les Illes Balears, la nit de gloses i bunyols… I ara que ve Tots Sants, no hi ha dubte que qui vulgui menjar un bon bunyol, l’haurà de menjar #FetACampos!