#DIARIC CULTURA L’imaginari festiu de Campos dona el sus a la Fira d’octubre

L’imaginari festiu de Campos dona el sus a la Fira d’octubre

by Diari Campos

Avui vespre s’han encetat els actes oficials de la Fira d’octubre amb l’obertura al públic de l’exposició: IMAGINARI al Casal de Can Pere Ignasi. Un inventari que recull totes aquelles icones, carcasses i figures que, en els dies més assenyalats de l’any, surten al carrer, participen de la festa i alimenten el món de l’imaginari amb formes fantàstiques com són els gegants (Es vaquer, sa collidora de tàperes, l’amo en Guillem es trinxeter i Madò Coloma), els caparrots, les bèsties (En Freu, n’Espireta i els óssos), els dimonis (Esbart del Centre Cultural) o els cossiers (Associació de Pinyol Vermell).

Tota aquesta imatgeria festiva respon a un patrimoni cultural i una ritualitat pròpia de les festes del mediterrani. Nombroses referències documentals ja relaten esdeveniments a l’Edat Mitjana, com ara entrades reials o celebracions religioses, com el Corpus Christi, amb una notable presència d’aquests entremesos festius.

Poc se sap, si al segle XIV, a Campos existia cap mostra d’aquest imaginari, ja que tot l’inventari d’aquesta exposició data a partir de la segona meitat del segle XX, el gran gruix concretament a partir dels anys 2000. No debades, avui en dia no s’entendrien les festes majors sense aquesta imatgeria, ja que a Campos aquest és un àmbit de gran participació ciutadana que ha despertat diferents grups, colles, col·lectius, esbarts i associacions, que s’encarreguen de cuidar, portar i donar vida a cada element. Per això, aquesta exposició vol ser un homenatge a tots els campaners que en un moment de la seva vida han format part de l’imaginari de Campos.

Aquesta exposició, que romandrà oberta els dies de Fira (dijous matí i horabaixa, divendres i dissabte matí) i tots els matins laborables fins Nadal, és una exposició que posa en comú totes aquelles peces que festa rera festa uneixen els campaners. Els seus creadors, Andreu Mas i Miquel Oliver, han volgut mostrar totes aquestes peces des d’una altra perspectiva i d’una manera atractiva i estudiada, ja que de cada figura s’ha fet una feina de recopilació de tota la seva història i fitxa tècnica: orígens, mesures, vestimenta, el seu primer ball… tasca que quedarà documentada i servirà per explicar, sobretot als infants escolars, la riquesa del patrimoni festiu campaner. 

La batlessa de Campos també ha celebrat que aquesta exposició sigui per disfrutar-la amb família, que els pares i padrins acompanyin als més petits i que junts aprenguin a estimar l’imaginari com a conjunt, perquè encara que no tots depenguin d’allà mateix, pels nins campaners, estimar qualsevol d’aquestes figures, és estimar Campos.

IMAGINARI. Inventari d’icones, carcasses i figures festives de Campos
Àrea de Cultura | Ajuntament de Campos
+
Associació Campanera de Pinyol Vermell
Associació Societat i Costums
Caparrots de Campos
Colla Gegantera de Campos
Esbart de Dimonis del Centre Cultural
Esquitxafoc
Arxiu Municipal de Campos
Biblioteca Municipal de Campos