#DIARIC CULTURA L’Esbart de Dimonis del Centre Cultural dona les seves figures al poble de Campos

L’Esbart de Dimonis del Centre Cultural dona les seves figures al poble de Campos

by Diari Campos

La batlessa i regidora de Cultura, Francisca Porquer, i la presidenta de l’Esbart de Dimonis del Centre Cultural de Campos, Maria Mascaró, han signat un conveni on l’Esbart ha cedit la seva col·lecció de figures de dimonis a l’Ajuntament de Campos per a una millor conservació, manteniment i gestió de les peces. La col·lecció de figures es compon de tres capgrossos i vint-i-dues màscares úniques creades per l’artista esporlerí Marià Portàs “Kake” a partir de fibra de vidre i banyes ovines naturals i finançades pels socis del Centre Cultural. Sortiren per primera vegada un 20 de gener de l’any 2002, avui fa 19 anys.

Amb aquest acord, l’Ajuntament de Campos s’ha compromès a custodiar la col·lecció a un lloc apropiat i amb unes condicions idònies per conservar-los degudament, a fer-se càrrec del manteniment i de les futures restauracions de la col·lecció. Un altre punt signat és el compromís a respectar, estudiar i divulgar la història, el sentit i els valors pels quals varen ser creats i que s’usaran estrictament en sortides, exposicions i actes públics, evitant en tot cas qualsevol actitud de deixadesa, abandonament, maltractament o ús clarament no adequat dels elements artístics. També s’ha acordat que l’Esbart podrà continuar executant-ne el seu ús actiu en festes, cercaviles, danses, festes o altres activitats i que es compromet a fer-ne un bon ús de la col·lecció en préstec.

La batlessa ha celebrat que amb aquesta acció l’imaginari de titularitat municipal creix i els dimonis passen a ser de tots els campaners. Ha mencionat la importància del desaparegut Centre Cultural de Campos dins el poble amb iniciatives com la Biblioteca, la Banda de Música o l’Esbart de Dimonis, i aplaudeix la generositat de la junta directiva actual per regalar la fantasia dels dimonis a tot el poble i, en especial, als infants de Campos. Des de l’Esbart s’ha destacat la il·lusió de fer aquesta passa perquè l’estima i el sentiment que el col·lectiu té per aquests dimonis sigui compartit amb tots els veïnats i s’anima a tots els voluntaris a portar-ne un a poder-ho fer. Amb aquest acord, la Biblioteca Municipal passa a ser la nova ubicació de la col·lecció de dimonis, un lloc a l’abast del públic infantil perquè puguin conéixer la seva història.

Les figures
Aquesta col·lecció de dimonis està format per unes figures que entronquen la tradició més primitiva de la cultura mallorquina amb l’expressió artística de l’escultor i el tarannà actual de la societat. Sumen vint-i-cinc dimonis de diferents formes i mides, el nom dels quals obeeix a l’expressió de la cara inspirada en els set pecats originals. Són dimonis de cercavila, tot i que també han participat en correfocs i altres espectacles pirotècnics, vestits amb unes granotes dels colors del foc i carregats de picarols.

Els capgrossos

El DIMONI GROS representa el diable per excel·lència, la suma de tots els pecats, el líder de tots els dimonis. Està descontent amb el resultat de l’esbart que lidera, perquè considera que els dimonis haurien de ser més dolents i mai perdedors. Destaquen les dues banyes, les orelles, les celles i el nas. Està considerat com el dimoni més alt de les Illes Balears. Altura: 136 cm (damunt xancles pot arribar als 3’5 m) | Amplada: 65 cm | Fondària: 92 cm | Pes: 7’3 kg

El DIMONI ROS és un dels capitans del dimoni gros. ÉS un capgròs amb barbó i pèl ros, grans orelles, celles ben poblades i dues entorcillades banyes naturals. Altura: 102 cm | Amplada: 55 cm | Fondària: 57 cm | Pes: 5’7 kg

El DIMONI KUKARELL és l’altre capità del dimoni gros. És un capgròs similar a l’anterior però d’expressions totalment distintes: pèl, patilles i celles obscures, orelles en punta i grans banyes d’animal. Altura: 95 cm | Amplada: 48 cm | Fondària: 42 cm | Pes: 6’9 kg

Les màscares dels pecats
Les màscares representen uns dimonis divertits i polissons, emperò gens malignes; sempre en surten perdent, tot i que intenten una vegada i una altra assustar els nins i fer males passades als més grans. Cada una de les màscares creades l’any 2002 respon a un nom relacionat amb un pecta capital. Durant l’any 2003 es va incrementar la col·lecció amb sis màscares més i posteriorment, amb quatre més, encara que d’aquests deu darrers cap encara té nom. Actualment són:

LUXÚRIA: Na BESOS és una diablesa que sempre està en posició de fer una besada amb els sucosos llavis vermells que la caracteritzen. Com a conseqüència de la vida terrenal que va dur, fou condemnada eternament a fer besades a qui es trobava. 

GOLA: En FAM és un dimoni caracteritzat per l’ànsia de menjar de tot i molt. Na LLENGUA és una diablessa amb una extensa llengua vermella que no li cap dins la boca i la dur per defora. Va ser tan xafardera que fou condemnada a llepar a tothom que trobava per enmig.

AVARÍCIA: Es VELLET és el dimoni més vell de l’esbart, és geperut i quasi no pot caminar ni aguantar-se dret. Avar i egoista, va morir molt vell, però ja se sap… mala herba mai no mor. En CASO és un professional de la corrupció, mai no es conforma amb el que té i vol tenir allò que és de l’altre. És molt egoista.


PERESA: En NEGRE és un dimoni de color, orgullós i malcriat. Mai no va fer feina, només volia viure la vida perquè segons la seva opinió només fan feina els beneits. 

IRA: N’AFUAT és un dimoni que va a la seva sense mirar els altres. La seva ràbia és de tal magnitud que la s’ha d’espassar fent còmplices els altres del seu mal humor. N’UNICELLA és un dimoni caracteritzat per tenir una única cella: sempre pensa alguna cosa, res de bo, és la maquinació personificada i un pocavergonya.

ENVEJA: Na BANYES PETITES és una diablessa de color amb les banyes molt petites, a causa de la seva dolentia no es meresqué unes banyes grosses. Els seus pecats són l’enveja i l’egocentrisme. Na MIRAPRIM és una diablessa miraculosa, desconfiada, maniàtica, formosa i envejosa.

SUPÈRBIA: En MAKARRA és el dimoni amb les banyes horitzontals. Simbolitza la histèria i l’orgull. És un malcriat i un covard, un gallet que a la més mínima es converteix en un pollet. En VERTIKAL és un dimoni vermell, caracteritzat pel fet que ho volia saber tot. ÉS inoportú, maniàtic, superb i prepotent.

*Fotografies cortesia de Guillem Moranta Ballester