#DIARIC CULTURA L’Ajuntament de Campos custodiarà les 1200 partitures de l’arxiu musical de Gaspar Miró Noguera, “Mestre Gaspar Melero”.

L’Ajuntament de Campos custodiarà les 1200 partitures de l’arxiu musical de Gaspar Miró Noguera, “Mestre Gaspar Melero”.

by Diari Campos

La batlessa de Campos, Francisca Porquer, ha signat un conveni amb Margalida Miró García-Barros, amb el qual s’ha cedit a l’Arxiu Municipal de Campos en règim de comodat l’arxiu musical del seu padrí, Gaspar Miró Noguera, director de les antigues bandes de música de “Sa Recreativa” i de “Cas Sant” o  de “El Centro”. A l’acte de la firma també hi han assistit els representants de l’Arxiu Municipal i de l’Àrea de Cultura i Protocol, Beatriu Zamorano i Miquel Oliver, respectivament.

La finalitat d’aquesta cessió d’ús serà per facilitar la consulta d’aquest arxiu musical per activitats d’investigació històrica, cultural o educativa, etc. També, una de les intencions de la Regidoria de Cultura és que les partitures manuscrites es puguin adaptar a la interpretació i configuració actual de la Banda Municipal de Música per poder rememorar en moments puntuals la música que feien sonar els nostres avantpassats a les festes populars d’antany.

La batlessa i regidora de Cultura ha destacat el gran tresor musical que suposa per Campos aquest recull de partitures i ha agraït als hereus aquest regal a la cultura campanera. Per la seva part, la néta de Miró, que ha signat en representació de la Família Miró García-Barros, ha celebrat el gran privilegi que suposa que aquest llegat familiar passi a mans de l’Ajuntament de Campos com a institució pública per garantir-ne la seva conservació i el seu possible ús i estudi en benefici del municipi.

Cal assenyalar que Gaspar Miró Noguera, de Can Melero, va néixer a Campos l’any 1883. Fou director de dues bandes de música de Campos de les que convivien a la primera meitat del segle XX. Mestre Melero dirigí la Banda de Música “La Recreativa” suposadament des de l’any 1916 (quan morí l’anterior director, Pep Amer*) i també la Banda de Música de “El Centro” o “Cas Sant” des de la seva creació l’any 1931 fins l’any 1936 quan Gaspar morí al febrer als 53 anys. Al programa de festes de la Mare de Déu d’agost 2001, Mn. Miquel Mas Ginard recorda que era un “verdadero maestro y director, que además adaptaba a los instrumentos las piezas que quería que interpretasen; había que ver como hacía sonar el clarinete cuando lo tomaba para un ‘solo’!”

Per tant, aquest arxiu respon a la música que possiblement sonava a Campos abans de la Guerra Civil i que el seu fill, Bartomeu Miró Pizà, va recopilar l’any 1992 catalogant-la en un índex de més de 1200 obres musicals que responen a més de trenta estils musicals: americanes, tangos, pasodobles, pericons, fox-trots, malaguenyes, masurques, polques, jotes, valsos, passacarrers,  havaneres, serenates, cuplés, danses, charlestons, fados, garrotins, marxes fúnebres, marxes militars, marxes regulars, barcaroles, chotis, redoves, simfonies, galops, one-steps, estudiantines, preludis lírics, javes, cavatines, shimmys, dianes…

També cal destacar les 20 partitures originals del també campaner i director* de la Banda “La Recreativa”, José Amer Oliver, Mestre Pep Gallego, músic militar nascut a Campos l’any 1850 i traspassat l’any 1916. Entre elles destaquen el pasdoble “¡Adelante, valientes!”, la marxa fúnebre “Matilde” o la jota “La Recreativa” segurament en honor a la mateixa banda homònima que els dos mestres dirigiren fa més de 100 anys a Campos. Curiosament també s’hi troben tres versions de la peça musical anomenada “Empanadas” que entre parèntesi i entre cometes respon a “Ses Sales”, la melodia campanera més popular del dia de Pasqua.