#DIARIC CULTURA La Banda de Música de Campos celebrarà les seves 40 Santa Cecília’s amb un passacarrer i una intervenció musical

La Banda de Música de Campos celebrarà les seves 40 Santa Cecília’s amb un passacarrer i una intervenció musical

by Diari Campos

La Banda Municipal de Música de Campos ja suma 40 “Santa Cecília’s” fent sonar els seus instruments. Aquest any celebrarà la seva patrona amb un passacarrer que sortirà a les 10’45h del Lloc Sagrat i recorrerà els carrers Bisbe Tallades, Convent, Plaça fins arribar a la plaça de la Creu, allà voltarà pels mateixos carrers passant per la Plaça Major i acabant a la Plaça Can Pere Ignasi on durà a terme una petita intervenció musical. Les obres escollides pel passacarrer dirigit per Joan Laínez seran les que interpretaren l’any 1980 en la seva primera sortida.

“Sa música” a Campos
La història de les bandes de música de Campos es remunta a partir dels finals del segle XIX amb la Banda
La Camponense, de Can Silvela o de Ca n’Alou, la Banda Sa Recreativa, la Banda de Can Pou, la Banda La Juventud, la Banda des Centro o Cas Sant o la Banda del Batallón. També recordar la “Música des sac”, uns joves que quan anaven a tocar a fora de la vila amb bicicleta se’n duien els instruments dins un sac. En qualsevol cas, per les festes de la Mare de Déu d’agost, “ses revetlles” eren la gran oportunitat de lluir-se, i feien el tot per tot. En el ball, els tres o quatre vespres, sempre damunt el cadafal alt, enmig de la pista, solien tocar pasdobles, valsos, jotes, chotis i mazurques. I l’horabaixa de la festa, damunt el mateix cadafal, interpretava zarzueles i peces d’actualitat. I no podia faltar el passacarrer, un dels vespres, i, perquè feia fosca, quatre al·lots tot gojosos, portaven els quatre llums de carburo, que pesaven un quintar, però feien molta de claror. Campos sempre havia tengut una especial predilecció per “Sa música”, com li deien moltes persones. Semblava que la música mai havia de deixar de sonar. La Banda de Música era l’orgull de tot un poble.

L’any 1959 una decisió ben equivocada va fer desaparèixer aquella Banda i la música es va disoldre. El llavors director, mestre Tomeu Burguera no pogué fer res per evitar-ho i el xalest so simfònic va passar a un so estrident de tambors. Els músics de la banda emperò, no varen deixar de tocar a altres indrets. Molts d’ells varen formar grups musicals que actuaven a hotels i verbenes i que, volent o sense voler, mantenien el desig d’una futura banda…

Una banda nova
Per això el febrer de 1980, el Centre Cultural de Campos va reunir al saló d’actes de l’antic ajuntament un grup de persones relacionades amb el món de la música o la cultura. L’objectiu era veure les possibilitats de posar en marxa una Banda de Música i, de rebot, una escola que permetés tenir un futur. Els qui hi eren conten que no fou una reunió gens fàcils: uns deien que era una utopia, altres que no en volien saber res, i altres que varen posar tota la il·lusió i el saber fer perquè anàs endavant. En Miquel Bujosa “des molí” i na Margalida Tomàs “de can Tro” foren peces fonamentals. Bartomeu Artigues en seria el primer director. Recordam, amb els pèls de punta, aquell primer assaig de la Banda fet a l’Auditòrium un vespre del mes de maig. Allà es mesclaven joves i no tan joves, s’utilitzaven els faristols llargs de la Banda antiga de Ca n’Alou, que avui serien una autèntica relíquia. I aquell vespre, per primera vegada després de 30 anys, varen començar a sonar unes notes que emocionaren a tots, era el pasdoble “Ida y vuelta”.

Assaig rere assaig varen aconseguir polir aquelles notes i després d’una negociació amb l’Ajuntament pel tema dels uniformes es va preveure que el 15 d’agost de 1980 la nova i flamant Banda de Música fes la seva primera sortida. Era el capvespre del dia de la Mare de Déu d’agost, i de davant el Centre Cultural sonava per primera vegada en públic la nostra Banda. L’emoció i les mamballetes varen ser simultànies, ulls que espirejaven, cares de satisfacció i orgull i felicitat perquè el nostre poble tornava tenir “Sa música”. Dit passacarrers va començar davant l’Auditòrium fins a la Plaça de Sa Creu i tornar fins a l’Ajuntament on s’hi va tocar el concert. La Banda es va estrenar amb 20 músics campaners, tenia mancança d’algunes especialitats instrumentals, així que és de destacar i agrair profundament la col·laboració desinteressada de músics de Felanitx i de Santanyí, aquests músics varen suposar un important valor i reforç per començar a funcionar i fer música, sense ells probablement no s’hauria avançat prou.

Quatre dècades sonant
Des d’aleshores i amb especial cura, s’han celebrat els 10, 25, 30 anys i enguany amb no menys dedicació i malgrat la nova normalitat que imposa diferents condicions, la Banda celebra els seus 40 anys. No debades, la Banda no podria seguir endavant sense l’esforç immesurable de totes les entitats i persones que hi prenen part de forma activa i no activa amb ferma implicació: els músics, el director i sotsdirector, les juntes directives (sempre integrades per músics actius), les persones de l’entorn que desenvolupen un inestimable suport als músics i per extensió a la Banda (pares/mares i parelles entre altres) i el suport pressupostari i d’organització de l’Ajuntament de Campos.

Des del començament any rere any, a la Banda han participat activament un nombre molt significatiu de músics campaners i campaneres, també residents i no residents d’infinitat de procedències. Seria tasca molt laboriosa enumerar-los, tothom ha estat un valor molt important per a la pervivència de la Banda, especialment els músics que hi han pres part durant anys però també aquells de participació més minsa o que només han assistit a uns pocs assajos. Dos músics fundadors encara actius, na Maria Lladó Mas que és l’única que des de 1980 hi ha participat sempre i en Guillem Noguera Cerdà que havent-hi tocat els dos primers anys, després de més de vint anys fora, hi va retornar el 2005 amb motiu del XXV aniversari. Alguns dels músics actuals varen ingressar els primers anys i encara hi toquen. També volem tenir un record molt especial i emotiu per als músics de la Banda que ens han deixat, agraint la seva aportació i mestratge incondicional. A tots els músics que han format, formen i formaran part de la història de la Banda de Música de Campos. MOLTS D’ANYS!

 

BIBLIOGRAFIA:

CENTRE CULTURAL DE CAMPOS (1990). “La Música a Campos”

MAS GINARD, Miquel (2001). “Bandas de Música de aquellos años en Campos” al Programa de les Festes de la Mare de Déu d’agost.

NOGUERA CERDÀ, Guillem (2020). “Banda Municipal de Música de Campos 1980-2020” al Programa de les Festes de la Mare de Déu d’agost.

ROIG MONTSERRAT, Sebastià (2010). “Entre el record i l’agraïment” al Programa de les Festes de la Mare de Déu d’agost.