#DIARIC COMERÇ Gelats JOP: de Campos al gel | Fet a Campos!

Gelats JOP: de Campos al gel | Fet a Campos!

by Diari Campos

“Enhorabona pel bombón campaner, és extraordinari”, “Gelats insuperables”, “El gelat d’stracciatella, el millor gelat del món”… Missatges com aquests són els que alguns consumidors han deixat al contestador de la fàbrica de GELATS JOP sobre els seus productes. Amb l’arribada de l’estiu, les xarxes socials també bullen en qualsevol promoció d’aquest gelat campaner. Realment és una satisfacció tenir dins Campos un producte tan estimat arreu de totes les Illes i una de les darreres fàbriques gelateres que hi queden. Per aquest primer reportatge de la campanya de producto local Fet a Campos! ens reben n’Antònia Obrador (Campos, 1959) una dels tres socis i encarregada de personal i en Txiqui Calzado (León, 1970), responsable de producció. Com a curiositat, ella prefereix el gelat de vainilla i ell, el de xocolata. 

 

“SI QUIERE UN BUEN HELADO, PIDA UN CUBANITO”
Ens conten que ja han perdut el compte, però que segurament fa més de 70 anys que es produeix gelat a Campos, tenint el seu origen a la família de reposters Pomar, amb els cunyats Joan Pomar i Francesc Fuster. Ja als anys 50 servien el seu propi gelat que elaboraven dins un celler del carrer Major a les festes i noces del poble i voltants amb un sidecar on el gelat anava dins un termo enrevoltat de sal. Gelat de crema, polos, bombons allargats de nata i com no, els inoblidables cubanitos, un polo de crema de vainilla embatumat de xocolata i, els primitius, amb una cirera confitada al seu interior.

PRIMERA INDÚSTRIA GELATERA HOMOLOGADA DE BALEARS
A partir dels anys 70, una nau de 2500 metres quadrats ubicada al carrer S’Era d’en Tem és el paradís gelat de la vila on actualment cada dia produeixen uns 8000 litres. Les sigles JOP responen a un joc d’inicials dels dos socis d’aquell moment: Joan Obrador i Jaume Pomar. Actualment els socis són el mateix Pomar i els fills d’Obrador, Mateu i Antònia. El bon tarannà professional que entre l’oloreta de crema d’ametlla mallorquina s’hi respira fa que més que una indústria sigui una gran família. Presumeixen de no haver canviat mai un operari per una màquina. Actualment la fàbrica es compon de vint-i-dues persones que treballen en els departaments de producció, distribució, vendes i administració.


PER GUSTOS, GELATS.
Una cinquantena de sabors es poden trobar en diferents formats de plàstic reciclable com és el pot de litre, els tassonets individuals o les terrines a granel que es poden adquirir directament a la fàbrica o es poden trobar servits en establiments d’hosteleria i gelateries. Els clàssics: ametlla, avellana, ametlla crua, xocolata, vainilla, tutti frutti, pistatxo, coco, stracciatella, cafè, dolç de llet, fraules, taronja, nata, plàtan, llimona, llet merengada, crema catalana, galleta…; els de dos gustos: vainilla i xocolata, vainilla i fraules…; els sorbets: mandarina, llimona, mango i pinya, fruites del bosc, pinya colada, pomada…; els capritxos: xocolata blanca, trufa, menta amb xocolata, vainilla amb salsa de caramel, avellana amb salsa de xocolata, nata amb salsa d’aràndanos, iogurt amb taronja, panses màlaga, garrova, torró…; i els sense sucre: avellana, ametlla, vainilla i xocolata. També són famoses les tortades gelades de whisky amb nata muntada, ametlla i rovell d’ou. 

UN BOMBÓN DE QUALITAT
El futur de JOP és seguir com sempre, perquè el secret dels seus gelats és que sempre han tingut la mateixa màxima qualitat, la millor matèria prima i el mínim d’aire sanitari per no perdre el sabor. No han volgut entrar mai en guerres de preu, ja que no els interessa per res fabricar un gelat “barat”. Procuren també ser innovadors i creatius, sempre respectant la filosofia familiar i empresarial. Per això, dins aquesta darrera dècada s’ha volgut recuperar un clàssic canviant-li la forma i batejarnt-lo amb el popular nom de bombón campaner, un tall gelat de nata mallorquina amb virutes i cobertura de xocolata belga. La seva artesania és allò que el fa únic i en cada mossegada es pot valorar els cinc dies que necessita per la seva fabricació manual. Germà bessó del també bombó mallorquí gelat amb tocs de vainilla, llimona i avellana és curiós com molts de bars i restaurants ja l’ofereixen a la seva carta. El bombon campaner, més que un gelat qualsevol, són unes postres de luxe que et porten des de Campos al gel.