#DIARIC COMERÇ Fins sempre Ca na Barraca, la darrera botigueta de Campos!

Fins sempre Ca na Barraca, la darrera botigueta de Campos!

by Diari Campos

El passat 14 d’agost l’emblemàtica botiga familiar de Ca na Barraca va complir 60 anys. Na Rafela Garau Obrador (Campos, 1959) gairebé va néixer allà dins. Ella només tenia un any i el seu germà, tres. Els seus pares, en Francisco Garau Garau, el pintor barraca, i na Francisca Obrador Ginard, havien decidit provar sort amb la botiga que els havia traspassat na Coloma Vives al mateix carrer de la Victòria, carrer de tradició de petits comerços. En Francisco seguiria amb l’ofici de pintor i na Francisca, estaria al capdavant d’aquesta petita botiga de barriada fent-se cura també de les feines de la casa, dels seus pares ja majors i els seus fills. 

La petita Rafela creixeria envoltada dels queviures més típics d’aquesta casta de comerços. Ja de joveneta ajudaria a la seva mare fins l’any 1993 que, amb la seva jubilació, agafaria les regnes del negoci fent-hi fins i tot una reforma d’ampliació l’any 1996. Mare i filla gaudirien molt de la mútua companyia i ajuda dins la botiga. Ca na Rafela seguiria el camí marcat per madò Francisca. La dedicació exclusiva al client, sense voler agafar cap marca ni expandir-se, lluitant a contracorrent contra les grans superfícies i bescanviant grans dosis d’humanitat entre l’art de vendre i comprar.

És de valorar l’esforç, la constància i el sacrifici que s’han demostrat tots aquests anys al capdavant del negoci. Valors com aquests són essencials per arribar a gaudir de la confiança dels clients i, en el seu cas, aquesta confiança sempre ha estat assolida d’una manera molt satisfactòria. Na Rafela s’aixeca a les 5 de la matinada per anar al Mercapalma i carregar els millor productes frescos per a la seva clientela, cercant tots aquells queviures que el públic li demana, tenint-los sempre a punt i, fins i tot, portant-los a casa dels que tenen més dificultats per acostar-se a la botiga. Fruita, verdura, embotits, llegums, lactis, conserves, begudes, espècies, galletes i brioixeria… 60 anys són els que han avalat Ca na Barraca com a part de la història del teixit comercial de Campos, convertint-se fins a dia d’avui en el darrer rebost obert. 

Na Rafela celebrarà aquestes sis dècades d’una manera agredolça ja que aquesta efemèride també marcarà el tancament definitiu del comerç encara que sigui per motius d’immensa alegria, com és la seva nova etapa com a padrina. No debades, que la darrera botigueta de queviures de Campos tanqui, ens convida a reflexionar. Quin temps aquell on el carrer de la Victòria bullia de petits comerços on les madones amb la sarrieta en mà realitzaven la seva compra diària sense moure’s de la barriada. Tristament, el final de Ca na Barraca també serà el final d’aquest model de vida tan autèntic per a la societat campanera. 

Aquest matí, la batlessa de Campos i el regidor de Comerç de l’Ajuntament s’han volgut acostar per darrera vegada a Ca na Barraca per acomiadar-se d’aquest petit comerç campaner i desitjar a na Rafela, en nom de tots els veïnats i veïnades de Campos, una nova etapa plena de salut, alegria, família i un descans més que merescut!

Moltes gràcies per tots aquests anys, fins sempre Ca na Barraca!