#DIARIC ACTES El saxofonista Joan Jordi Oliver Arcos donarà el toc d’inici a la festa de Santa Cecília 2021

El saxofonista Joan Jordi Oliver Arcos donarà el toc d’inici a la festa de Santa Cecília 2021

by Diari Campos

Joan Jordi Oliver Arcos serà l’encarregat de donar el III Toc d’inici de la Festa de Santa Cecília 2021 tot oferint un recital del seu àlbum Enlaire. Aquest acte, que en els dos anys passats protagonitzaren la directora Maria Puigserver i la Batukada Terraroja respectivament, se celebrarà el proper dissabte, 20 de novembre, al Convent de Sant Francesc de Paula. A partir d’aquest dia seguiran els actes de la patrona de la música. Diumenge, 21 de novembre, es durà a terme a l’Església Sant Julià el concert 40 + 1 de la Banda de Música de Campos dirigit per Tomeu Artigues, Júlia Vaquer (en record al seu pare, Ferran Vaquer), Bernat Xamena, Maria Puigserver, Pep Escalas i Joan Laínez. El dia de Santa Cecília, 22 de novembre, s’oferirà al Convent una missa en honor a la patrona i tot seguit, Un cant per Afganistan a càrrec de la Coral Sant Julià i la Coral Infantil Sant Julià. Tancarà els actes d’enguany, un gran concert de tardor de la Coral Universitat de les Illes Balears, el proper dissabte 27 de novembre a l’Església Sant Julià.

Joan Jordi Oliver Arcos (Campos, 1994).
Aquest jove campaner de 27 anys és un saxofonista, compositor-intèrpret i improvisador que actualment resideix entre La Haia, Països Baixos, i Zuric, Suïssa. Insatisfet amb el perfil tradicional del saxofonista i a la recerca permanent d’una veu molt personal, les seves pràctiques musicals fusionen performance, composició, improvisació i elements electroacústics i multimèdia en una expressió musical molt eclèctica però individual. Centrat principalment en la música de nova creació i en la interpretació de la seva pròpia música, els seus principals interessos són l’exploració del seu instrument, reimaginar les maneres de tocar el saxo i la relació entre art i tecnologia. El redescobriment de la veu de l’instrument, ampliat i transformat a través de les infinites possibilitats del mitjà electroacústic, l’exploració de nous formats de concert i la reconceptualització de l’intèrpret són també elements clau de la seva obra, convertint-lo en un dels instrumentistes més polifacètics de la seva generació.


Una intensa activitat com a solista i com a músic de cambra l’ha portat a sales de concerts de Suïssa, Àustria, Alemanya, Espanya, Portugal, França, Regne Unit, Bèlgica, Luxemburg, Dinamarca, Noruega, Països Baixos, Finlàndia, Croàcia, els Estats Units, Canadà, Hong Kong, Xina, Tailàndia i Japó. En moltes formacions diferents i amb programes molt eclèctics, ha actuat en sales de concerts clàssics de renom com Elbphilarmonie Hamburg, Victoria Hall de Ginebra o KKL de Lucerna, així com en llocs underground llegendaris com ISSUE Project Room de Nova York i SuperDeluxe de Tòquio. Ha estat artista resident al programa Future Music Lab (Estats Units) i a l’Estalagem da Ponta do Sol (Portugal), i ha assistit a acadèmies i festivals d’arreu del món.


Implicat en diverses col·laboracions dedicades a la música nova i experimental, actua activament com a saxofonista d’y-band i com a intèrpret d’electrònica en directe de la banda suïssa Menschenstoff. Juntament amb Stefan Kägi al sintetitzador, també ha sorgit un nou projecte de duo per explorar la interacció dels sons electrònics en el context de la improvisació lliure. Amb l’Orquestra Ever Present, formació dedicada a la música d’Alvin Lucier, ha gaudit de l’oportunitat de col·laborar directament amb el llegendari compositor d’avantguarda i de presentar la seva música a tot el món. Diverses d’aquestes col·laboracions també l’han portat a treballar directament amb altres compositors i artistes, donant vida a moltes obres noves.


En Joan Jordi és llicenciat en Interpretació de Saxo (Conservatori Superior de Música d’Aragó amb Mariano García) i Màster en Interpretació de Saxòfon (Universitat de les Arts de Zuric amb Lars Mlekusch i Lucas Niggli), amb un fort enfocament en la música contemporània i la improvisació lliure. Ha aprofundit els seus estudis de composició amb un Màster en Composició Electroacústica, també a la Universitat de les Arts de Zuric, amb Germán Toro-Pérez. Aquesta rara doble formació com a intèrpret i com a compositor, sumada als seus amplis interessos i la seva participació activa tant en contextos clàssics com acadèmics i cultures experimentals i underground, el defineixen com un músic polifacètic amb una expressió molt singular, sempre a la recerca de l’autenticitat artística.