#DIARIC CULTURA Deu pinzellades de cultura | Àrea de Cultura

Deu pinzellades de cultura | Àrea de Cultura

by Diari Campos

L’any passat, en aquest mateix programa literari, recordàvem des de l’Àrea de Cultura el nomenament del primer fill il·lustre de Campos, el pintor Càffaro, el dia de la Mare de Déu d’agost de l’any 1949. Amb el record d’aquesta efemèride encetàvem el que després seria un any cultural que, com si les haguéssim traçat sobre un dels llenços del pintor, volem recordar amb deu pinzellades. Cada una dibuixa un fet cultural que bé podria destacar per la seva rellevància, per la recuperació d’un llegat o tradició, per la seva primera posada de llarg, o recentment per la seva adaptació a la situació que hem viscut els darrers mesos. Sens dubte deu records que ja formen part de la memòria cultural del nostre poble.

 

  1. MIL DOS-CENTES PARTITURES. 

1 d’octubre. La família de Gaspar Miró Noguera, mestre Melero, director de les antigues bandes de música de “Sa Recreativa” i de “Cas Sant” o  de “El Centro” cedeix a l’Arxiu Municipal de Campos la recopilació total de 1200 obres musicals que responen a més de trenta estils musicals. Aquest arxiu evoca la música que possiblement sonava a Campos abans de la Guerra Civil i que el seu fill, Bartomeu Miró Pizà, va recopilar l’any 1992. La finalitat d’aquesta cessió d’ús és per facilitar la consulta d’aquest arxiu musical per activitats d’investigació històrica, cultural o educativa, etc.

  1. CONCERT INTERNACIONAL D’ORGUE. 

4 d’octubre. Montserrat Torrent (Barcelona, 1926), l’organista més veterana del món, ens deleita amb un magnífic concert a l’orgue del Convent de Sant Francesc de Paula, descobrint registres captivadors per la més primmirada orella allí present. Els lligams de la concertista catalana amb Campos s’arrelen entre els anys 1992 i 2000 quan és la directora de les nou edicions del curs internacional d’orgue “Mn. Bartomeu Ballester”. Abans del concert se li ret un emotiu homenatge a cavall d’una presentació a càrrec dels genis de l’orgue, Andrés Cea Galán i Bartomeu Mut.

  1. IMAGINARI. 

23 d’octubre. Per la fira d’octubre es presenta al Casal Can Pere Ignasi un inventari que recull totes aquelles icones, carcasses i figures que, en els dies més assenyalats de l’any surten al carrer, participen de la festa i alimenten el món de l’imaginari amb formes fantàstiques: gegants, caparrots, bestiari, dimonis, cossiers… L’exposició vol mostrar totes aquestes peces des d’una altra perspectiva i d’una manera atractiva i estudiada, ja que de cada figura s’ha fet una feina de recopilació de tota la seva història i fitxa tècnica: orígens, mesures, vestimenta, el seu primer ball… tasca que queda documentada i serveix per explicar, sobretot als infants, la riquesa del patrimoni festiu campaner modern.

  1. NIT DE SES ÀNIMES. 

31 d’octubre. Una iniciativa per tal de posar en valor la cultura mediterrània de la festivitat de Tots Sants sobre la moda del Halloween anglosaxó. La nit és protagonitzada per l’Espantabubotes, un personatge que amb una granera pregona la tradició dels llumets perquè les animetes trobin el camí de retorn a casa. Es fa un passeig pels carrers empedrats il·luminats solament amb la llum natural dels fanalets, velons, melonets i carabassetes dels infants fins arribar al mercadet de dolços tradicionals. La nit acaba amb la ruta “Campos: miracles, llegendes i misteris” on Chema Font conta les històries més amagades de la contrada.

  1. TOC D’INICI DE SANTA CECÍLIA.

22 de novembre. Per començar d’una manera especial tot el seguici de concerts de les festes musicals de Santa Cecília es celebra per primera vegada el Toc d’inici. L’encarregada d’encetar aquesta tradició és la professora de música, Maria Puigserver Torres, amb un pregó basat en la música com a teràpia per als moments més difícils de la vida. El tema musical escollit per donar el toc d’inici és l’havanera “Vestida de nit” que interpreta juntament amb tres músics més: Antònia Puigserver, Miquel Nigorra i Toni Nadal.

  1. CÀFFARO.

8 de gener. 75 anys després de nomenar-lo fill il·lustre de la vila, l’Ajuntament de Campos inaugura l’exposició Càffaro al Casal Can Pere Ignasi a través de la biografia il·lustrada de la vida i obra del pintor Pere Càffaro Jaume (Campos, 1866 – Palma, 1959). L’exposició expressa de manera didàctica la vida de l’artista. Els 21 panells que la componen responen a un recull de textos, obra pictòrica, fotografies, cites, material gràfic i retalls de premsa que diferents persones i entitats han cedit a l’Ajuntament per aquest projecte. Durant els mesos de gener i febrer també es duen a terme nombroses visites escolars i per associacions on els més petits poden gaudir de l’experiència Càffaro d’una forma lúdica i didàctica. També s’engalanen deu faroles dels carrers Plaça i Covent amb banderoles que dibuixen una selección de retrats i autoretrats del pintor.

  1. UN HIVERN A CAMPOS. 

11 de gener. Entenent la memòria oral com a font essencial de la cultura campanera, es presenta el primer cicle de memòria oral basat. Aquest experiment reuneix padrines i netes, sogres i gendres, pares i filles, amigues, amics i companys d’ofici, tots fills de Sant Julià per deixar constància dels seus records d’hivern perquè les noves generacions en un futur puguin conèixer aquell passat que ja no tornarà. Les vivències enregistrades es poden consultar al canal cultural de l’Ajuntament a Youtube: #CamposACaNostra.

  1. ÒPERA PER SANT JULIÀ. 

12 de gener. L’espectacle operístic Tosca Nostra posa punt i final a la novedosa programació cultural que l’Ajuntament ha dedicat aquest any a la festa dels patrons de Campos, Sant Julià i Santa Basilissa. Aquesta representació és una adaptació per a solistes i piano de l’òpera Tosca de Giacomo Puccini i que, curiosament, 120 anys després es representa dins un espai tan emblemàtic com és el Convent de Sant Francesc de Paula que, de gom en gom, acull un fet excepcional que permet gaudir d’una acústica i una escenografia natural excel·lents.

  1. ENQÜENTRO ONLINE. 

12 d’abril. Durant tota la Setmana Santa que cau de ple dins l’estat d’alarma es programen diverses activitats online com concerts, tallers, celebracions, esport, documentals, teatre, conferències, exposicions… El dia de Pasqua, des de l’Ajuntament i en col·laboració amb la Parròquia Sant Julià de Campos, es fa que la tradició centenària dels Tres botets sobrevisqui a la quarantena presentant de manera online la processó del Sant Enqüentro de Campos amb la participació especial de la Banda Música Campos que enregistra des de la casa de cada músic la Marxa Triomfal. Els Quintos del 2002 també tenen la seva carta de presentació.

  1. SANT JORDI DES DE CASA.

23 d’abril. Aquest any la festa del llibre gaudeix de moltes novetats molt ben acollides entre els campaners: la campanya per al petit comerç serveix a domicili centenars de llibres i les roses tradicionals de la diada, es conviden a 10 autors campaners a dedicar unes Paraules per Sant Jordi en una acció apadrinada pel fill il·lustre de Campos, Dr. Joan Veny i Clar, es proposa el Repte Sant Jordi consistent en crear una vídeo història amb els títols de llibres i es presenta la rondalla d’en Freu en diferents formats digitals perquè els infants puguin conèixer el personatge més famós de Ses Covetes.

Aquestes deu pinzellades només són una mostra d’algunes activitats culturals que s’han dut a terme durant els dotze mesos que hi ha entre i entre cada programa literari de la Mare de Déu d’agost. No debades, Campos també ha estat testimoni d’altres concerts, exposicions, presentacions literàries, festes i tradicions, la majoria d’aquests actes protagonitzats també per les agrupacions musicals i culturals del nostre poble, imprescindibles per dibuixar el quadre cultural que actualment vivim com a poble. Per això, tot celebrant que el proper 15 d’agost, la Banda de Música de Campos compleix els seus 40 anys com a formació musical, desitjam que durant aquest proper any, puguem seguir fent renéixer la nostra vila dibuixant-hi molta més cultura.

Per molts d’anys més, salut i cultura!

 

Àrea de Cultura
Ajuntament de Campos