#DIARIC COMERÇ Dalt Turó: vins d’altura | Fet a Campos!

Dalt Turó: vins d’altura | Fet a Campos!

by Diari Campos

Temps llunyans, els carrers de la nostra vila es veien units frontis amb frontis pels sarments de les parres. Fora vila tampoc n’era una excepció, Campos era zona de vi. Però malauradament, la fil·loxera va fer malbé aquest patrimoni agrícola, quedant restant els nombrosos cellers particulars amb les botes congrenyades buides. Així, Campos deixava la seva vida vinatera per passar a la ramaderia i la llet. Dècades després, la sequia lletera, fa que foravila s’hagi de reinventar, o millor dit, recuperar aquesta vinya perduda dels nostres avantpassats. 

És així com l’any 2014 neix Dalt Turó, un celler professional emplaçat a l’interior d’una antiga pedrera situada a la part alta d’un pujol format per un subsòl de marès resultant d’unes dunes mil·lenàries fossilitzades. Avui, Virgínia Pons (Palma, 1981) i Bernat “Neo” (Campos, 1980) ens conviden al seu celler de vi 100% fet a Campos. Un projecte que neix a partir de la idea de crear un tipus de negoci sostenible familiar per poder transmetre als seus fills els valors de la natura. És una manera d’educar les noves generacions per l’amor a la terra, l’esforç del treball i la generositat que dona la vinya. Aquesta emprenedoria es combina a la perfecció amb el model de família que aquesta jove parella va formant i conciliant a través del món del vi.

Un vi que torna a les arrels i que integra el sabor mallorquí de les varietats de vinya autòctones Callet, Mantonegro i Escursac que, juntament amb les foranes Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot, s’han sembrat a les 5 hectàrees d’una antiga finca familiar. La verema es realitza sempre de manera selectiva, acurada i manual. Cada sarment del raïm és veremada a mà, per posteriorment fermentar el most en dipòsits individuals per parcel·la o varietat i realitzar una criança respectuosa per aconseguir vins estructurats que presentin els aromes originals. Aquests vins són nets, ràpids, juvenils. Són alegres, tenen xispa. 

Una vegada servida en botella, la producció dels vins es concentra en tres referències. El Granat és la metàfora d’aquest mateix marès. Un material fort i estructurat, s’erigeix com el pilar de la bodega. És un vi negre fresc i complex, amb aromes d’herbes aromàtiques, espècies i fruita vermella. En boca té una estructura mitjana amb tanins frescos. Roget és un rosat fresc, afruitat i untuós amb aromes de fruita vermella i flors, boca amable, saborosa i persistent. El seu nom correspon a aquest marès de call vermell representat en tantes edificacions d’aquesta contrada. El vi blanc s’anomena Acopinyat en honor al marès format a partir d’arena i fosses de la mar. És un blanc de negres, amb notes florals i de fruita blanca, la pera, a l’olfacte. Bon àcid i ben estructurat en boca que amb només dos anyets de vida ja es va guanyar un merescut lloc a la carta de vins de l’Estrella Michelin Maca de Castro.

*Fotografies: @jponsvila

L’any 2020 ha estat un any per aconseguir nous objectius, la verema d’enguany ha coincidit amb una nova fase: obrir al públic un espai gastronòmic ubicat a aquell redol que els campaners hem batejat amb el nom de Es Turó, al bell mig de la carretera que enllaça Campos amb Santanyí, a la mateixa finca on neix el raïm, on reneix el vi. Sens dubte un espai on aquest vi campaner segueix sent l’únic protagonista per tastar-lo i adquirir-lo. Això sí, el pot acompanyar una selecció de productes i tapes quilòmetre zero, dels voltants o de la mateixa explotació com poden ser formatges, sobrassada, confitures o figues seques. A més, amb l’afany de voler involucrar també els municipis de la zona, l’obra pictòrica de l’artista santanyiner Llorenç Garrit posa el punt artístic a aquest projecte tan innovador i transversal que cap resident o visitant pot perdre l’oportunitat d’experimentar. Així, l’art, la natura, la tradició, les vistes, l’embat, les olors, els sabors… són el maridatge perfecte per uns vins d’altura, per uns vins fets a Campos!

Contacte: Dalt Turó
Carretera Campos – Santanyí, km 43,8
De dimarts a dissabte de 10h a 18h
 657 98 18 05