#DIARIC ACTES Commemoració del Dia de la Dona 2021

Commemoració del Dia de la Dona 2021

by Diari Campos

El passat divendres, 12 de març, el Teatre Escènic va acollir l’acte commemoratiu del Dia de la Dona 2021. La regidora de Serveis Socials, Aina Manresa, va ser l’encarregada d’encetar l’acte amb la lectura del manifest basat en la proposta d’acord aprovada per ple municipal. El text resava els 110 anys de la primera celebració del dia de la Dona a diferents països europeus, un dia que “és sempre una invitació per reflexionar sobre els avenços assolits en matèria d’igualtat de gènere”.  L’acte va seguir amb la conferència del pianista i investigador musical, Joan Círia, que donà veu a tot un seguit de dones mallorquines compositores i intèrprets arreu del panorama musical de la Mallorca dels segles XVIII i XIX. Una ponència on es pogueren redescobrir algunes de les interessants trajectòries “d’unes dones lloables que inexplicablement han romàs durant dècades oblidades”.

Seguidament, la presidenta de l’Associació Dones Campaneres, Inès Nicolau, va presentar el llibret “800istes campaneres” i feu dos cèntims de cada una de les dotze protagonistes d’aquest aplec biogràfic de dones campanares nascudes al segle XIX que varen destacar “per un fet extraordinari al seu temps i que ha donat fruit dins la societat campanera, mallorquina, espanyola i, en algunes ocasions, també universal. Exemples de dones d’empenta en l’educació, la ciència, la cuina, la música, la política, l’administració, l’arquitectura, els negocis, l’obstetrícia, l’artesania o l’espiritualitat”: Sebastiana Lladó Sala (1814-1899), Miquela M. Pizà Moll (1861-1941), Francisca Cerdà Mas (1873-1939), Coloma Abrines Vidal (1887-1987), Antònia M. Pocoví Tallades (1888-1908), Ventura Vanrell Antic (1890-1983), M. Margalida Fuster Fuster (1891-1944), Llucia Roig Ballester (1893-1953), Maria Rosselló Perelló (1895-1994), Catalina de Sena Vives Pieras (1895-1979), Francisca Veny Ballester (1899-1987) i Magdalena Mas Vidal (1900-1985). La batlessa de Campos entregà a cada familiar un detall de recordança.

La vetllada fou amenitzada per la veu d’una sòcia de l’Associació de Dones Campaneres, na Inès Mas Vadell que interpretà, amb gran emoció, la cançó “Vestida de nit”. Finalment  la batlessa, Francisca Porquer, va concloure l’acte reivindicant el referent de les dones vuitcentistes i el camí cap a la igualtat que s’ha de seguir treballant per assolir una millor “corresponsabilitat, conciliació, accés a l’ocupació, eliminar la bretxa laboral i els sostres de vidre i sobretot posar fi a la violència de gènere”. En el Dia de la Dona, també felicità a totes les dones del municipi amb un “crit ferm i compromès amb la igualtat plena i efectiva, essencial per l’avanç de la societat i la millora de la democràcia”. Tots els assistents pugueren endur-se’n un exemplar del llibret que, a partir de dilluns també es podrà adquirir a la Biblioteca de Campos.

*Fotografies de Guiem Moranta Ballester.