#DIARIC ACTES Campos celebra la tornada a la normalitat musical amb un agraïment a les seves entitats

Campos celebra la tornada a la normalitat musical amb un agraïment a les seves entitats

by Diari Campos

Aquest dilluns Europa celebrava la seva festa de la Música: el Dia Europeu de la Música, instaurat a França l’any 1982. A partir d’aquella data s’ha celebrat cada any, entorn al 21 de juny, solstici d’estiu, una celebració de sa música viva destinada a valorar l’amplitud i la diversitat de les pràctiques musicals, en tots els seus gèneres. Segons el seu esperit també és una oportunitat per fer concerts gratuïts en llocs extraordinaris, especials, diferents o a l’aire lliure. A Campos, enguany, des del Departament de Cultura de l’Ajuntament s’ha volgut celebrar aquesta diada entorn el Convent de Sant Francesc de Paula perquè més enfora de ser un lloc de concert diferent, és la situació que s’ha viscut tot aquest temps de pandèmia la que marca de manera extraordinària, especial i diferent la celebració d’enguany. 

Avui, dissabte 26 de juny a les 11h del matí, la Batukada Terraroja, Els Macolins i Els Macolinets han romput el silenci del mercat per recrear un ambient festiu d’alegria i percurssió. Seguidament, a l’interior del temple s’ha retut un homenatge a les formacions vocals i instrumentals, de ball i de percussió, que, entre totes juntes sumen més de 300 campaners que participen activament en qualque entitat musical. Nins i nines, joves i al·lotes, homes i dones de totes ses edats. Gairebé 90 anys separen el músic més petit del més major, un vertader motiu per estar orgullosos de la cultura del nostre poble i de tots els que hi formen part.

 L’assessor de Cultura, Miquel Oliver, ha destacat que les entitats musicals que actualment hi ha a Campos foren fundades entre els anys 1976 i 2014 assentant en aquesta quarantena d’anys el panorama musical actual campaner pel que fa a les associacions sense ànim de lucre. “Algunes es varen erigir o inspirar damunt els fonaments que ens deixaren els nostres avantpassats, protagonistes d’altres formacions que a dia d’avui ja han canviat o desaparegut. És per això que també volem tenir un record molt especial per ells i per totes ses persones que en qualsevol moment de sa seva vida han cantat, sonat o ballat per Campos.” Després de presentar els mèrits de les 14 entitats musicals durant la pandèmia, la batlessa i els regidors han lliurat una petita recordança de l’acte a cada representació assistent.


Coral Sant Julià – 1976


Banda de Música de Campos – 1980 


Agrupació Folklòrica Brot de Taperera – 1983 


Coral Infantil Sant Julià – 1988


Escola de Música de Campos – 1991 


Coral de l’Associació de Persones Majors – 1993


Colla de Xeremiers de Campos – 1999 


Rondalla de l’Associació de Persones Majors – 2000 


Batukada Terraroja – 2002 


Orquestra de Cambra de Campos – 2007 


Agrupació Campanera de Pinyol Vermell – 2008 


Batukada Els Macolins i Macolinets – 2011 


Quatre de Cor – 2014
 


Trenc Espectacle – 2014 

La batlessa de Campos, Francisca Porquer, ha destacat que “és realment just i necessari que les persones i institucions donin gràcies a qui s’ho mereix i l’acte d’avui només té aquest únic i noble objectiu: donar gràcies a tots els que formen part de les entitats musicals de Campos i que festa rere festa, concert rere concert, ofereixen la seva música, sempre amb un sí per resposta i d’una manera altruista”. També ha remarcat que “la pandèmia fou un cop fort pel desenvolupament habitual de les formacions, havent de canviar les dinàmiques i els llocs d’assaig per poder dur a terme algunes comptades actuacions”, però que tanmateix “tot aquest temps ha ajudat a descobrir que sense la música no som res i, per ventura, gràcies a aquesta crisi humana, avui tots som una mica més conscients de que la música, volguem o no, forma part de les nostres vides”. Finalment ha agraït el gran esforç que des de les entitats s’ha fet “per ser-hi sempre, encara que amb silencis i aturades, la passió per la música mai ha deixat de bategar dins Campos”.

Després de l’acte, el duet Daltmurada ha oferit un concert de temes propis i versions com “Alfonsina en el mar”, “Lucía” o “Non, je ne regrette rien”. Daltmurada és un duet amb base a Palma, però que de tant en tant miren cap a París a la recerca d’inspiració. El seu tarannà beu d’aquestes dues ciutats. Na Maria Piaz i en Guillem Duran treballen amb la fusió de gèneres i disciplines artístiques.