#DIARIC CULTURA Campos s’enamora de Tosca

Campos s’enamora de Tosca

by Diari Campos

Aquest diumenge, 12 de gener, l’espectacle Tosca Nostra ha posat punt i final a la programació cultural que l’Ajuntament ha dedicat a la festa dels patrons de Campos, Sant Julià i Santa Basilissa. Aquesta representació, inclosa dins el Catàleg d’activitats culturals del Consell de Mallorca, és una adaptació per a solistes i piano de l’òpera Tosca. L’obra original de Giacomo Puccini fou estrenada dia 14 de gener de l’any 1900 al Teatro dell’Opera de Roma. Curiosament, 120 anys després, aquesta producció de la companyia mallorquina Diabolus in Musica l’ha situada estèticament a la “nostra” Mallorca ubicant els tres actes a La Seu, el Palau de l’Almudaina i el Castell de Bellver.

El fet de representar-la dins un espai emblemàtic de gom en gom, com ha estat el Convent de Sant Francesc de Paula ha estat un fet excepcional que ha permès gaudir, tot i el fred de l’espai, d’una acústica i una escenografia natural excel·lents. El donatiu del públic ha anat a benefici del Convent, concretament per a la seva promoció d’activitats culturals i musicals que es duran a terme aquest any per a la conservació del temple i el seu orgue. Així, si fa uns mesos, el poble de Campos es convertia en la capital de l’orgue amb la concertista Montserrat Torrent, aquest diumenge Campos s’ha convertit en la capital de l’òpera. Aquest fet és una satisfacció cultural per als 250 campaners i visitants que, amants de l’òpera o curiosos principiants d’aquest món, han tingut l’oportunitat d’enriquir-se amb la que diuen que ha estat la millor òpera mai escrita.

L’elenc de Tosca Nostra ha estat encapçalat per Maia Planas que, en el paper protagonista femení, ha resultat una Tosca convincent, tot i les dificultats físiques derivades d’un petit accident recent. La soprano, amb el seu aspecte candorós i intel·ligència musical ha sabut fer-se amb el personatge des del primer moment dotant-lo de gran credibilitat. El tenor Antoni Lliteres, interpretant el pintor Mario Cavaradossi, tot i la seva joventut ha destacat per la seva veu impecable i sorprenent que ha arrabassat contra tot protocol una allau d’aplaudiments a la famosa ària E lucevan le stelle.

Per la seva part, el barítono Pablo López, ànima del projecte, director, cantat i actor, ha realitzat un gran Scarpia de gran experiència i amb una presència escènica que ha enganxat al públic en una interpretació dramàtica magistral. Com a director, implecable. El barítono Joan Miquel Muñoz, ha mostrat la seva versatilitat fent un triplet dels personatges d’Angelotti, l’agent de policia Spoletta i el sagristà. Una altra veu jove prometedora del panorama líric mallorquí que no ha deixat indiferent a ningú. Finalment, el pianista Jesús López, ha interpretat la partitura instrumental de manera esplèndida dotant d’uns matisos i d’una sonoritat impactant cada frase musical.