#DIARIC CULTURA Campos refegeix de “Llengua amb tàperes” amb els siulos com a guanyadors

Campos refegeix de “Llengua amb tàperes” amb els siulos com a guanyadors

by Diari Campos

Avui la vila s’ha despert amb un siulo. Alçant les pipelles, fent una carussa i, com una ballaruga de parranda, compartint més bauxa que mai. Campos: el nostre poble de xeixa i saladina, de tímbola i tallada, avui sense cruis ni murques. I no, no són bellumes, és la nostra llengua que l’ha fet volar tan amunt com les fues que fa el floc de les miloques més enllà de Sant Julià. Llengua amb tàperes. Refegim?

 

Avui s’ha celebrat a Campos la segona gimcana lingüística campanera “Llengua amb tàperes. Refegim” en la qual hi han participat setze equips de quatre persones. Aquesta curolla ha estat organitzada per  l’Ajuntament de Campos comptant amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i l’apadrinament especial del fill il·lustre de Campos, el Dr. Joan Veny i Clar. Els equips inscrits han estat: tallada, carussa, parranda, fua, murca, ballaruga, bauxa, siulo, saladina, belluma, miloca, floc, tímbola, xeixa, pipella i crui.

La gimcana, que s’ha duit a terme a partir de les 10h al gimnàs del Col·legi Fra Joan Ballester, ha estat semionline ja que cada prova havia de finalitzar amb una publicació a les xarxes socials. Cada equip ha rebut una camiseta amb el nom de l’equip, un vocabulari amb 365 mots i expressions del nostre parlar i una bossa amb l’expressió “cap baix cul alt”. Per començar la gimcana els equips havien de manllevar un bon cossiol que fes bona planta per començar a endomassar la seva taula. Hi havien de clavar amb el punxó el nom del seu grup que estava embolicat i estès dins un sobre amb la seva definició corresponent. En tenir el seu redol ben endiumenjat havien de penjar un selfie grupal en la qual no hi mancàs una bona carussa.

 

Per passar la prova de “Sa menjua” s’havia d’agafar una càpsula sorpresa de dins una brullola amb farina, aigua i cacau. Dins cada càpsula s’hi trobava escrit un producte de forn en concret i el forn on l’havien d’anar a cercar. Pa blanc, pa moreno, pa de xeixa, vienes, magranetes, panets d’oli, panets francesos, prims, cocs, dolses, ensaïmades, pa de motle, barra, panets integrals, barretes i galletes d’oli. Cada equip havia de fotografiar un bon plat de pa amb oli compost per quatre unitats de pa amb oli, sal d’Es Trenc, tomàtiga i formatge de Campos.

 

La següent prova consistia a anar al Convent de Sant Francesc de Paula. En mirar amb les ombres mortes trobarien gravat davall el darrer mot des Credo un símbol fúnebre. Ara que és temps de Tots Sants havien d’encendre una espelma per a tots els difunts de Campos i fotografiar-la. També hi ha hagut una prova d’esbessonar una ambosta de mongetes i penjar una foto a Instagram fent un carrerany de xítxeros.

 

Una altra prova ha estat “Sa fressa” en la qual cada equip s’havia disfressar del concepte que representava i que duia escrit a la camiseta. Aprofitant les banderoles dels carrers de plaça amb accions descrites n’havien de representar quatre i penjar les fotos a l’instagram. Dues altres proves molt divertides han estat les representacions dels conceptes “una escampadissa de bubotes coixeu-coixeu finada en un enderrossall” i de l’expressió “donar una passada amb eixut”. La prova “Dois engirgolats” ja hi va ser l’any passat i partia de vint parelles d’emoticones que conformaven una paraula o expressió ben nostrada. Se n’havia de desxifrar el seu significat i construir una frase amb cadascuna. Una altra prova molt simpàtica ha estat  penjar a l’instagram el màxim de retrats de rampellada amb persones del poble que responguessin als mots: rasteller, caganius, carn i ungla, pollastre, teta, missèr, misser, garriguer, picapedrer i tall. 

 

Paral·lelament s’havia de realitzar la prova anomenada Telendèria en la qual trobarien dins cada bufeta rebentada el nom d’una endèria que havien d’anar a cercar físicament onsevulla. Després al Club Estel un càmera els enregistrava un vídeo d’un minut en el qual havien de simular una publicitat de telebotiga mostrant i promocionant l’endèria que els ha tocat emprant almanco deu paraules del vocabulari del llibret. Finalment s’ha celebrat la prova final de rapidesa on a través de whatsapp s’havien d’endevinar vint paraules del vocabulari campaner. Tots els grups han fet un bon paper i per això se’ls ha obsequiat amb diferents presents com berenars, llibres, ormejos, productes alimentaris… tot relacionat amb el municipi. Per acabar, la batlessa de Campos ha guardonat amb unes polseres de tàperes de plata i uns davantals corporatius a l’equip guanyador “siulo” format per na Victòria Bauçà, en Sion Barceló, na Immacula López i en Gabriel Cañellas. Enhorabona a tots els participants i a tota l’organització que ho ha fet possible. Moltes gràcies a tots!