#DIARIC CULTURA Campos recupera la “Nit de ses ànimes”

Campos recupera la “Nit de ses ànimes”

by Diari Campos

Aquest dijous s’ha celebrat la “Nit de ses ànimes”, una iniciativa per tal de posar en valor la cultura mediterrània de la festivitat de Tots Sants sobre la moda del Halloween anglosaxó que, encara que parteix dels mateixos orígens europeus, actualment ha quedat descontextualitzat del seu significat i que s’ha reduït en un carnaval temàtic. 

L’Horabaixa d’animetes s’ha dut a terme a la Biblioteca Municipal on les activitats previstes han tingut molt bona acceptació entre el públic infantil. El programa presentava un contacontes de misteri a càrrec de la bibliotecària Joana Lladó, un taller de pintar bubotes i altres elements d’aquesta festivitat i la projecció de la pel·lícula COCO, una producció de la factoria Disney on es destaca el paper dels avantpassats i el seu record en el dia dels difunts. 

A continuació, al pati del Polivalent, ha aparegut l’Espantabubotes, un personatge que amb una granera ha pregonat la tradició dels llumets en aquesta nit. Ha recordat que antigament, durant la “Nit de ses ànimes”, s’encenien espelmes i llumets, sovint dins càntirs o fruits del temps com melonets o carabassetes, perquè en aquesta nit tan especial les animetes trobassin el camí de retorn a casa. L’Espantabubotes ha animat als centenars de famílies que s’hi han acostat a recuperar aquesta tradició, plena de record i esperança, passejant-se en processó pels carrers empedrats, en els quals s’havien apagat les faroles per imaginar així com seria el poble de vespre, abans de l’electricitat, només il·luminat amb la llum natural dels fanalets, velons, melonets i carabassetes dels infants de Campos.

Durant el recorregut, els infants s’han pogut trobar amb dues bubotes en pena a qui l’Espantabubotes els ha fet fora més que de pressa perquè no estorbassin el camí de les animetes que en aquest vespre havien de tornar al poble. Aquesta processó d’animetes ha desembocat a la Plaça Major on s’hi havia establert el mercadet de productes típics de Tots Sants que ha tornat a posar en valor la gastronomia mallorquina amb dolços tradicionals com són els bunyols, les castanyes torrades, els rosaris ensucrats, els panellets, els panets de mort, la greixonera de moniato, la crema de bubota rossa i el vi de bruixota negra. Hi han participat Coses Nostres: Bunyols i confitures, Pastisseries Pomar, l’Associació de Dones Campaneres i la Coral Sant Julià.

Per acabar la nit, i en dos torns a causa de l’afluència d’inscrits, la ruta “Campos: miracles, llegendes i misteris” ha estat conduïda pel director del veterà programa Font de Misteris d’IB3 Ràdio, Chema Font, que ha deleitat a un nombrós públic pels carrers de la vila. Una activitat on, de manera distesa però documentada, s’han contat les històries més amagades, anècdotes i llegendes relacionades amb el terme de Campos, als mateixos llocs on cadascuna de les narracions anava agafant protagonisme.

Aprofitant la revetlla Tots Sants, també s’han pogut sentir curiositats que vincularien l’actual festivitat de Halloween amb allò que es feia antigament a la nostra terra a la vegada que s’ha aprofitat per contar alguna historia de por, d’aparicions, de morts retornats a la vida i antigues creences relacionades amb aquests dies. També s’han mostrat situacions on allò impossible s’hauria fet realitat al nostre poble, o detalls que tenim al davant i que passen desapercebuts. Els miracles del Pare Alzina, la Inquisició a Campos, les bruixes de Sant Blai, un detall paranormal al retaule de Mòger o els pirates i les torres de defensa han estat, entre molts d’altres, els temes que han marcat aquest itinerari pels casc històric. Una autèntica mostra que no fa falta anar massa enfora per gaudir dels misteris i tradicions del nostre poble i la nostra cultura.