#DIARIC CULTURA Campos celebrarà la “Nit de ses ànimes”

Campos celebrarà la “Nit de ses ànimes”

by Diari Campos

L’Ajuntament de Campos ha presentat la seva programació per celebrar la Nit de ses ànimes el proper dijous 31 d’octubre. És una iniciativa per tal de posar en valor la cultura mediterrània de la festivitat de Tots Sants sobre la moda del Halloween anglosaxó que, encara que parteix dels mateixos orígens europeus, actualment ha quedat descontextualitzat del seu significat i que s’ha reduït en un carnaval temàtic.

La nit començarà el capvespre a les 16.30 hores amb l’Horabaixa d’animetes a la Biblioteca Municipal amb diferents activitats infantils com un contacontes de por, un taller de pintar bubotes i la projecció de la pel·lícula de cinema “Coco”, un homenatge al record dels éssers difunts estimats.

 

 

També es durà a terme la Processó d’animetes, ja que, antigament, durant aquesta nit, s’encenien espelmes i llumets, sovint dins càntirs o fruits del temps com melonets o carabassetes, perquè en aquesta nit tan especial les animetes trobassin el camí de retorn a casa. Per tal de recuperar aquesta tradició, plena de record i esperança, s’ha preparat aquesta activitat a mode de passejada familiar per mostrar als infants el vertader sentit d’aquest vespre.

La processó anirà encapçalada per l’espantabubotes, un personatge que la seva missió és fer net els carrers de Campos de bubotes perquè les ànimes puguin tornar a casa amb la llum dels fanalets. Per a participar-hi cada nin ha de dur la seva llum (un fanalet, un veló, un melonet, una carabassa… amb llum natural o artificial) i ha d’anar acompanyat d’un responsable adult. La sortida serà a les 19h, i es farà un recorregut pels carrers Pare Alzina, Parròquia i Estret fins arribar al Mercadet de Tots Sants a la Plaça Major.

La gastronomia de Tots Sants és rica i variada i està elaborada amb els productes propis de la temporada.A partir de les 19.00 hores, i fins a les 22.00 hores, la Plaça Major acollirà el primer Mercadet de Tots Sants amb una oferta de productes de l’època com bunyols, castanyes, rosaris ensucrats, panellets, greixonera de moneato, panets de mort…

El plat fort de la programació serà la ruta nocturna guiada pels carrers i carrerons de la vila amb l’escriptor, comunicador i director del programa d’IB3, Font de Misteris, Chema Font. Aquesta activitat, titulada Campos: miracles, llegendes i misteris sortirà de la Plaça Major en dos torns (20.00 hores i 22.00 hores). La durada és de 90 minuts i acabarà també a la mateixa Plaça Major. Després d’haver ampliat un 50% les places recomanables (75 en cada torn) per participar a la ruta, l’organització ha hagut de prendre la decisió de no poder oferir més places per tal de garantir la funcionalitat i la qualitat de la ruta. De totes maneres, s’ha obert una llista d’espera amb l’opció de realitzar la ruta un altre dia.