#DIARIC CULTURA Campos arranca aquest dissabte amb el I Festival de Música Lírica “Clàssics Cultivats”.

Campos arranca aquest dissabte amb el I Festival de Música Lírica “Clàssics Cultivats”.

by Diari Campos

Avui matí s’ha presentat a l’esplanada de l’Església de Sant Julià de Campos el I Festival de Música Lírica a Campos “Clàssics Cultivats” que començarà aquest dissabte, 1 de maig. La batlessa de Campos i regidora de Cultura, Francisca Porquer, ha destacat que els quatre concerts d’aquest festivals siguin “protagonitzats per una mostra de l’excel·lència musical campanera, mallorquina i d’altres indrets d’Europa com Menorca o Eslovàquia” i ha donat importància, tal com resa el títol, que “la cultura s’ha de cultivar com els nostres avantpassats del segle XIX cultivaren la nostra terra””. L’assessor de cultura de l’Ajuntament, Miquel Oliver ha explicat que “el nostre fill il·lustre i historiador del segle XVIII, Francesc Talladas, va anotar a Història de Campos que encara que la principal cura dels pagesos campaners fos el blat, no descuraren el cultiu d’arbres clàssics com l’ametler, la figuera, el garrover i el morer” i que, per això, “la idea d’aquest projecte és presentar quatre exemples de concerts clàssics amb una acurada recol·lecció de música lírica pròpia del segle XIX i del començament del segle XX”. 

El primer concert estarà dedicat al morer i se celebrarà aquest dissabte, 1 de maig, a l’Església de Sant Julià baix el títol Ein deutsches Requiem (Un Rèquiem alemany) op.45 de Johannes Brahms amb la soprano eslovaca Sona Godarska, el baríton menorquí Lluís Sintes, el duet Blanco-Cortès al piano a 4 mans, el Cor Euroclàssics -un cor de 16 cantaires professionals- i la direcció de Joan Laínez que ha confessat que “arrancar aquest festival amb aquest Requiem és un regal sobretot per poder treballar amb un cor professional quan en aquests moments és complicat, el seu esplèndid resultat és gràcies a la involucració dels cantaires”. El concert a més de ser un exemple de cultura segura, com a rèquiem, també serà tot un homenatge a les víctimes de la Covid-19. 

Els següents concerts se celebraran els mesos de juny, juliol i agost.  Prenent la figuera com arbre de referència, el proper diumenge 20 de juny es presentarà el CD i concert del Fons Matilde Escalas (1870-1936) a la sala de música de l’Edifici Polivalent de Campos. Un dels pocs fons íntegrament format per un corpus d’una dona compositora que sortirà a la llum amb la recuperació de la seva música enregistrada. L’actuació anirà a càrrec del tenor José Manuel Sánchez i del pianista Francesc Blanco que ha exaltat “la recuperació del patrimoni musical mallorquí i la particularitat de l’empoderament de la música femenina modernista a través de la figura de Matilde Escalas”.

El tercer concert tindrà per auditori l’Església de Santa Coloma de Sa Ràpita, diumenge 18 de juliol. Baix el títol Con mi dolor a solas i amb l’ametler com arbre representatiu, Maria Victòria Cortès acompanyarà al piano al tenor Joan Laínez en un recital líric de cançó espanyola, italiana i òpera que combinarà poemes i textos recitats amb la interpretació del repertori vocal centrat en lletres de desamor. L’actriu campanera Antònia Seguí, que serà qui posarà veu a la poesia, s’ha mostrat molt “orgullosa i emocionada per assumir aquest nou repte interpretatiu degut a la delicadesa i esforç que suposa aquest gènere.”

El festival acabarà amb un quart concert dedicat al garrover, diumenge 29 d’agost, al Convent de Sant Francesc de Paula a càrrec del grup vocal Quatre de Cor. El pianista Miquel Mulet ha explicat que el títol del concert Més de cor que mai significa “una il·lusió molt gran per tornar a l’escenari després d’aquesta pausa tan dilatada esperant que el públic pugui gaudir del seu repertori” que estarà compost per cançons populars i tradicionals mallorquines, òpera, sarsuela, música antiga, peces de rock, música de pel·lícules i musicals.

Paral·lelament, l’artista campanera Miquela Vanrell, que ha dibuixat una branca d’arbre per a cada cartell, ha destacat que “són arbres que s’han d’intentar recuperar perquè no siguin només vestigis del passat pagès de Campos”. Finalment, el rector de  la Parròquia Campos, Mn. Francesc Munar, també ha expressat la seva satisfacció de “poder col·laborar amb el poble acollint tres d’aquests concerts en tres espais parroquials: l’Església de Sant Julià, l’Església de Santa Coloma de Sa Ràpita i el Convent de Sant Francesc de Paula”. Totes les entrades es podran adquirir de manera física els matins a l’Ajuntament de Campos o a través de www.ticketib.com.


(Mn Francesc Munar, Miquela Vanrell, Miquel Mulet, Francisca Porquer, Joan Laínez, Antònia Seguí, Francesc Blanco i Miquel Oliver.)