#DIARIC CULTURA Biblioteca municipal de Campos

Biblioteca municipal de Campos

by Diari Campos

Tots anam sumant anys i ja són 17 els que, com a responsable de la biblioteca municipal de Campos i de manera ininterrompuda, particip amb un article en aquest programa, aprofitant l’oportunitat que ens ofereix la convidada de Cultura. Des de sempre m’ha semblat que és una bona eina d’informació per per apropar més la biblioteca al poble, si tenim en compte que, segurament degut a la seva tirada, deu ser la publicació més llegida del mes d’agost a Campos! De fet, els programes de les Festes de la Mare de Déu d’agost són un fons molt consultat pels usuaris i els podeu trobar tots a la biblioteca a partir de l’any 1950, formant part de la Col·lecció Local de Campos. Estan indexats per autor, títol, any, tema i enquadernats per grups d’anys fins l’any 2000, ja que per la seva gruixa, a partir d’aquesta data els exemplars romanen de manera separada. Una mirada ràpida des dels primers dels anys 50 fins als darrers ens aporten una pinzellada de l’evolució del nostre poble. No només pel que fa al consistori campaner i la seva activitat al llarg dels anys, des dels 2 dies de festes senzilles (14 i 15 d’agost) als més de 20 dies d’extensió dels programe d’actes actuals, els primers escrits en català, escrits dels llavors literats i/o poetes primerencs, estudis històrics, biogràfics, etc. No ens hem d’oblidar també del seu disseny al llarg dels anys, una mostra de l’evolució en l’edició i maquetació i també, part molt important, la publicitat que hi apareix. Això ens permet fer-nos una idea més gràfica de com devien ser els comerços campaners en temps passats, els primers telèfons, el que s’oferia als clients, l’evolució dels anuncis publicitaris … Crec que tenim un material molt valuós que ens enriqueix com a poble, i que donaria lloc a altres articles o estudis al voltant dels programes de festes.

Seguint amb la Col·lecció Local, aquesta s’ha vist incrementada amb un total de 537 entrades referents a la Col·lecció Local de Campos, que apareixen al CABIB, Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears.

Entrant ja dins el resum estadístic de l’any 2018, que cada dia emplenam i lliuram la informació al Consell Insular de Mallorca per donar compte de la nostra activitat, aquí teniu un resum d’aquestes dades:

  • Usuaris: 12798 persones han visitat la biblioteca. D’aquestes, 6106 han estat adults, 1715 joves (de 14 a 18 anys) i 4977 infants (0 a 13 anys).

  • Usuaris d’internet: 3872. Dels quals, 479 amb els seus dispositius via wifi i 3393 amb els equipaments informàtics de la biblioteca.

  • Préstecs per tipus .de suport: 5145 (llibres: 3919, audiovisuals: 1151, sonors: 58, electrònics: 13).

  • Carnets d’usuari nous 2018: 209 (adults: 95, juvenil: 24, infantil: 90).

  • Carnets totals de la biblioteca (2002-2018): 2989.

  • Exemplars a la col.lecció a 31/12/2018: 16478 (llibres: 14493, sonors: 474, audiovisuals. 1107, electrònics: 62, altres: 42).

Pel que fa a les activitats organitzades o amb participació de la biblioteca en la seva organització, destaquen els contacontes, que s’han duit a terme d’octubre a maig.

  • L’hora del conte es duu a terme els dijous a les 16:30h, és d’assistència lliure i els menors de 5 anys han d’anar acompanyats en tot moment per un adult. Són unes sessions setmanals on llegim varis contes al públic assistent. L’edat recomanada és a partir de 4 anys i l’activitat funciona bastant bé, ja tenim famílies que vénen cada dijous a escoltar el conte i després fan lectura i s’emporten llibres a casa. L’hàbit de venir cada dijous es veu reforçat amb el conte i així esdevé una activitat ben enriquidora (i gratuïta) per passar en família, sense tenir en compte dels beneficis de la lectura que tothom ja sap. A llarg d’aquestes sessions setmanals, n’hi ha hagudes «d’extraordinàries» amb actors i actrius professionals que escenifiquen contes, amb nombrós èxit de públic (El petit príncep, Ballar amb els núvols, El castell d’Iràs i no tornaràs, La princesa rebel, etc.

  • Club de lectura d’adults: Una història de dues ciutats, L’acabadora, La vida cuando era nuestra, El bolígrafo de gel verde, etc.

  • UOM: juntament amb la Regidoria de Participació ciutatana i Gent Gran amb Inés Nicolau al capdavant s’ha acollit una nova edició de la UOM (Universitat Oberta per a Majors) a Campos. Aquestes conferències han estat impartides per professors de la UIB i obertes al públic en general, encara que especialment adreçades a un públic major. Títols com: «Cinc-cents anys de la reforma luterana (1517-2017). El prostestantise a Mallorca» impartida per el Dr. Mateu Joan Colom, «Qualitat de vida i suport social: elements clau d’un envelliment actiu», la Dra. Margalida Vives Barceló, «Josep Maria Llompart: vida i poesia» per Dra. Caterina Valriu Llinàs, «Dolor crònic i cinesifòbia» per eñ Sr. José Antonio Mingorance i «De la Gran Recessió cap a un futur incert» a càrrec del Dr. Francesc Oliver Rullan.

  • Visites escolars. Cada any rebem la visita de grups dels centres educatius de Campos, en especial l’alumnat d’infantil i dels primers cursos de primària del col·legi Joan Veny i Clar i del col·legi Fra Joan Ballester. Aquest 2018 també varem organitzar una visita conjuntament amb l’arxiu municipal i l’institut Damià Huguet adreçada a alumnes de primer d’ESO (140 alumnes) amb l’objectiu d’explicar els serveis de les institucions municipals de biblioteca i arxiu, ubicades al mateix edifici.

    També ens han visitat l’escoleta municipal El Taperons i l’escoleta d’Arrel.

  • Conferències: destacam la conferència «Els codis secrets i la màquina Enigma. El projecte Turing» a càrrec d’Oscar Font, una iniciativa per donar a conèixer la criptografia i les matemàtiques.

  • Bicentenari Francesc Tallades. Activitat organitzada amb l’Arxiu municipal per commemorar el bicentenari de la mort del fill Il·lustre Francesc Tallades: Exposició dels manuscrits de la Historia de la Villa de Campos i altres publicacions, conferència «Campos vist per l’historiador Talladas, A càrrec de Guillem Roser Vidal, historiador. Per a aquesta ocasió s’editaren punts de llibre commemoratius.

  • Excursions: inscripcions i informació de les excursions a peu a diferents indrets de Mallorca, guiades per Jaume Escalas, tècnic de muntanya.

  • Contacontes per a l’escola d’estiu organitzada pel Club d’Esplai Sa Vaca Roja: com cada any, els nins que participen a l’escola d’estiu vénen a la biblioteca en diferents torns per gaudir d’una sessió de contes a l’estiu.

  • Presentació: trobada de l’autora i activista Miriam Hatibi amb alumnes del CEPA SUD a la biblioteca i amb alumnes a l’institut de Campos i presentació del llibre «Mira’m als ulls» a càrrec de Maria Roca, treballadora social. Aquesta trobada va ser possible gràcies a l’organització conjunta de la biblioteca, CEPA SUD, Institut Damià Huguet i Obra Cultural Balear, a més de la col.laboració d’Ansa per Ansa, papereria.

Fins aquí ha arribat aquest resum de l’any 2018. Finalment, voldria agraïr la tasca realitzada aquests 4 anys per l’anterior regidora de Cultura, Aina Maria Manresa i encoratjar a la nova responsable de Cultura de l’Ajuntament de Campos, la batlessa Francisca Porquer.

Molts d’anys!

Joana Lladó Serrat
bibliotecària