#DIARIC ACTES -Aquí tens la meva espasa!- Herodes, orgue i sibil·les campaneres

-Aquí tens la meva espasa!- Herodes, orgue i sibil·les campaneres

by Diari Campos

INFORMACIÓ IMPORTANT PER LA SITUACIÓ COVID
Segons la normativa reguladora que entra aquests dies en vigor els espectadors hauran de presentar el CERTIFICAT COVID a l’entrada del Convent.
Els espectadors han de dur mascareta, rentar-se les mans i procurar la distància màxima possible entre ells.L’aforament és limitat i els seients estaran degudament delimitats.
Les portes s’obriran a les 19.30h.

Aquest diumenge a les 20h del capvespre es presentarà al Convent de Sant Francesc de Paula el petit melodrama nadalenc Aquí tens la meva espasa. Un projecte de posada en valor del patrimoni musical i escènic campaner impulsat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Campos en col·laboració amb la Parròquia Sant Julià. Aquest acte, titulat tal com resa un dels versos del llibret campaner, s’inspira en els versos del diàleg entre el Rei Herodes i la Sibil·la a l’obra bíblica Els Tres Reys d’Orient que Mn. Andreu Roig Prohens, nascut a Campos l’any 1880,  publicà l’any 1925.

L’actor Pere Batle donarà vida al peculiar Rei Herodes de la popularment anomenada “comèdia dels Reis” mentre que la part instrumental anirà a càrrec de l’organista titular de la Catedral de Mallorca, Bartomeu Mut, que interludiarà les diferents estrofes del Cant de la Sibil·la. Aquest cant medieval, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2010, serà entonat per les tres veus femenines que l’han interpretat a les Matines de la Parròquia Sant Julià de Campos en els darrers trenta anys, convertint-se en les sibil·les campaneres del segle XXI: Joana Lladó Serrat, del 1992 al 2002; Llucia Reus Barceló del 2003 al 2011; i Inès Mas Vadell, del 2012 fins a l’actualitat. Cada una de les tres veus és diferent i especial en ella mateixa. 

És destacable dins la història la participació de totes les persones que des de temps immemorials l’han interpretada a Campos i l’han poguda transmetre de generació en generació. Des del nin que millor veu tenia de tots els cantadorets de la Parròquia anomenats musiquets fins a la figura de l’al·lota, sempre cantaire de la Coral Sant Julià, introduïda a partir de finals de la dècada dels 70. També un record a la memòria de Mn. Guillem Bennàsser Alou, Don Guillem Dometo, que fou qui en transcriví la partitura actual deixant constància de la versió campanera del cant, única en tota Mallorca des de qui sap quan.