#DIARIC CULTURA Aquest dijous, penja la bandera!

Aquest dijous, penja la bandera!

by Diari Campos

A punt d’encetar el mes d’agost, Campos ja es prepara per a rebre la seva festa major. Per això ja s’han posat a la venda, un any més, les banderes dels caparrots de Campos. Una tela terra roja i una imatge festiva i actualitzada amb més de 60 anys de tradició. Aquests dos elements conformen les banderes de les Festes de la Mare de Déu d’agost de Campos. La tradició és penjar-les del dia 1 al 15 d’agost, i per tant aquest dijous ja es podran veure per tots els carrers de la vila. Es poden aconseguir al Casal de Can Pere Ignasi per 10 €, on també es poden adquirir les camisetes dels gegants de l’Ajuntament, es Vaquer i sa Collidora de tàperes.

Enguany, els caparrots tendran un relleu especial dins el programa de festes i per això l’Ajuntament de Campos, més que mai, anima a penjar als balcons i finestres les banderes amb la figura del porquet, la reina o el moret. Aquests personatges de tradició infantil, juntament amb el rei, el mariner, el nanet, el capità, l’ànnera, el rei blanc i el dimoni, seran els protagonistes de la I Festa dels Caparrots.

Com a nota històrica dir que els caparrots apareixen per primera vegada al programa de festes de l’any 1962 baix el nom de “cabezudos”. Són l’emblema de l’inici de les festes, sortint amb les xeremies per anar a recollir les tradicionals “joies”. A partir de 1978 passen a ser anomenats “caps-grossos”, i un any més tard ja se els dóna la denominació de “caparrots”. Però és a l’any 1986 quan s’inicia un període d’absència de 13 anys d’aquestes figures, al manco al programa de festes. És al 1999 quan, després d’una acurada restauració, es tornen a recuperar els caparrots i any rere any agafen més presència. És un honor i una responsabilitat de tots conservar aquestes figures tan emblemàtiques de les festes i la cultura campanera.