#DIARIC COMERÇ Aina Maria Lladonet: fang, terra, call vermell. | Fet a Campos!

Aina Maria Lladonet: fang, terra, call vermell. | Fet a Campos!

by Diari Campos

La ceràmica artesana té una llarga tradició dins les terres mediterrànies i és per això que les nostres illes també han estat bressol d’aquest procés artístic i artesanal. Avui en dia els ceramistes mallorquins encara abanderen aquesta identitat pròpia on cada peça parla per si sola de les mans que l’ha creada. Avui presentam aquelles peces que parlen, també per si soles, de que són Fetes a Campos!

Anys setanta, infantesa, la família, els diumenges a foravila, la terra de call vermell…  N’Aina Maria Lladonet Barceló (Campos, 1972), juga amb la terra, puny la terra. I encara ho fa així quaranta anys després. Després d’estudiar administració durant 5 anys, descobreix la ceràmica artística a l’Escola d’arts i oficis i s’hi forma com a tècnica superior. Dues obres artístiques, “Cocons” i “Complexe” són sel·leccionades a ArtJove i una altra, és exposada a la Fundació Joan Miró amb una convocatòria sobre el racisme. Curiosament és una peça cuita en un forn de serradís un dia de molt de vent quan l’aire entra dins el forn i la peça rebenta. N’Aina Maria, que de ben petita és una enamorada de les manualitats, té la idea d’arreglar-la amb fil de ferro i punxes. El resultat final és un èxit.

Després de la formació artística, fa les pràctiques a la teulera de Can Benito, on hi treballa tres anys i comença també a donar classes amb persones majors a Santanyí, S’Alqueria Blanca, entre altres, i un taller al Centre Cultural de Campos durant molts d’anys. Comença a exposar a fires, primer a Campos i després a Calvià, Deià, Cala d’or… I de les fires als mercats on actualment ve els dijous i dissabtes a Campos, els dimecres a Santanyí i els divendres a Llucmajor.També és mestra artesana passamanera (macramé) i imparteix classes de pintura damunt tela, brodar, cordar cadires…

Utilitza fang blanc de baixa temperatura xamotat ja que és una matèria que permet jugar, permet que el maltractis. Després del moldejat, es fa la primera cuita anomenada biscuit a uns 950º. La pinta amb terra de colors i li aplica un esmalt. Després altra vegada les enforna a 950º. Cada peça és única, ja que l’única màquina que empra és el forn.El seu ofici és el propi d’una bruixa, quan obri el forn tot és màgia.

S’emociona en parlar de la seva feina. Quan comença una peça té claríssim com fer-la. Figures, plats, bols, pots, clauers, magnètics… souvenirs a la mallorquina. Actualment té tres línies. La mar amb meduses, eriçons, cavallets…; la terra amb fulles, dragons i figueres de moro; i el cel, amb estrelles i angelets. Per qualsevol comanda, la inspiració va al davant. El seu producte són peces fetes amb molt d’amor. N’Aina Maria pensa que per molt enfora que se’n duguin les seves peces, continuaran sent sempre seves. Sense límits, seguirà somiant amb el seu ofici, amb el seu art. Treballant cada dia amb la matèria, el cor i les arrels, o més ben dit, treballant amb fang, terra i call vermell. 

Contacte: 636022514

ainamarialladonet@hotmail.com

ceramicaimanualitats@wordpress.com
https://www.instagram.com/aina.m.lladonet/