#DIARIC EDUCACIÓ Agents cíviques: la cara amable del carrer

Agents cíviques: la cara amable del carrer

by Diari Campos

Des de principis d’agost s’ha donat la benvinguda al municipi de Campos a una nova figura d’acompanyament als ciutadans. Les agents cíviques formen part d’un grup social vulnerable que recorren els carrers informant, sensibilitzant i recolzant els campaners i ajudant-los a complir les ordenances municipals.

El conveni entre la Fundació Balcat i l’Ajuntament de Campos fa possible aquest projecte -pioner al municipi- que cerca sensibilitzar la població sobre els aspectes que contemplen les ordenances municipals a través d’un grup de dones formades per donar resposta a les demandes de la gent.

Les agents es van convertint, poc a poc, en una presència constant, propera i quotidiana entre els campaners, que facilita el comportament cívic i la convivència entre els veïns. El groc i el gris de l’uniforme de les agents donen un nou color a Campos i dibuixen nous camins de comunicació amb l’Ajuntament. La nova figura representada per 6 agents presents de dilluns a divendres ha tingut una bona acollida al poble, mostrant des del primer moment efectes positius en els diferents àmbits d’actuació.

Les tasques de les agents comprenen diferents aspectes: des d’oferir informació turística o coneixements sobre la classificació del fems, a donar avís a la policia de fets que puguin alterar la convivència entre els veïns, passant per una àmplia gamma d’accions que tenen lloc dins de l’espai públic.

Durant la primera setmana a Campos i Sa Ràpita les agents han realitzat un total de 142 intervencions directes; un 43% de les quals de tipus informatiu, un 34% relacionades amb la supervisió de l’estat del mobiliari urbà, un 10% de caire mediambiental i en menor mesura actuacions relacionades amb conductes cíviques i de seguretat.

Tot i no tenir capacitat sancionadora, les agents utilitzen el diàleg per establir una bona comunicació amb els campaners i turistes i la persuasió com a eina per obtenir comportaments cívics més amables tant amb la gent com amb l’entorn.

La Fundació Balcat Solidaris i l’Ajuntament de Campos esperen multiplicar el nombre d’intervencions durant les pròximes setmanes i millorar de manera de la manera més afable el comportament ciutadà.