#DIARIC COMERÇ A Campos per Sant Joan… era festa i bany!

A Campos per Sant Joan… era festa i bany!

by Diari Campos

No més llunyà del segle XV, a uns nou quilòmetres de la vila de Campos, s’erigia l’humil Oratori de la Font Sants dedicat als sants Silvestre i Coloma, patrons de la lepra d’acord amb la creença d’aliviar aquest i altres dolors a les aigües termals del llogaret. La festivitat d’aquests patrons, 31 de desembre, era una data poc encertada per a la celebració d’una festa popular.

La història dels Goigs populars conta que els tripulants d’un vaixell perdut sense nord prometeren deixar la imatge que duien de Sant Joan al primer lloc on tocassin terra i trobassin salvament, arribant així al port de Campos. A les darreries del segle XVII es va dedicar l’Oratori al mateix Sant Joan Baptista, que tanta simbologia també té amb l’aigua i que la seva festa és el 24 de juny.

Així, el bon temps per la afluència de banyistes i la visita dels campaners a l’Oratori va desencadenar el festeig d’unes festes populars que malauradament foren abolides pel rector Pere Francesc Sastre l’any 1826, en veure com aquella alegria popular que al principi tant esperit cristià respirava, havia degenerat.

Dos segles més tard, a molts indrets mediterranis les festes de Sant Joan s’han vestit de nit i es celebra la seva revetlla. La riquesa ritual i simbòlica es canalitza a través del foc i de l’aigua, les virtuts de les herbes, els misteris de la natura, les curacions, els éssers fantàstics i la màgia de la vida, uns rituals que exalten la vida i l’amor coincidint amb l’arribada de la calor més intensa i el solstici d’estiu. Les platges del municipi de Campos ha esdevingut un paisatge ideal per viure la festa ancestral des d’un entorn natural, però aquest any 2020, la situació de l’Estat i les mesures de seguretat fan que s’hagin de tancar les platges durant les dotze hores que separen la nit i el dia.

 

PER SANT JOAN… RESTAURANT DE TERRA O MAR

Campos, municipi costaner, ha esdevingut un paisatge ideal per viure la festa ancestral des d’un entorn natural. Celebrar la Nit de Sant Joan amb un sopar a un restaurant vora la mar o terra endins és un bon pla. La gran oferta gastronòmica de Campos, Sa Ràpita i Ses Covetes convida aquest 23 de juny a passar-hi una gran vetllada o endur-se’n els plats a casa i gaudir de la festa amb la família i els amics.

Restaurants locals: https://www.camposunbonpla.com/menjars-campos-sa-rapita-ses-covetes/

PER SANT JOAN… LA FRUITA VA DAVANT!

El juny és un dels mesos més abundosos quant a fruita, que aporta líquids i sucre per combatre la calor; així tenim albercocs, prunes, cireres, figues flor, fraules, melicotons i peres i prunes de Sant Joan. A l’estiu és el temps de fer sequer de fruites com albercocs, prunes, figues i raïm. Podeu trobar aquesta fruita al mercat de la plaça de Sa Creu, els dijous i dissabtes, al mercat de la plaça de Ses Palmeres (Sa Ràpita), els dimecres i dissabtes i al Petit Comerç de Campos: https://www.camposunbonpla.com/queviures/

PER SANT JOAN… BONES COQUES FAN!

Antigament les famílies feien coques planes petites com la mà, de forma circular i foradades al mig, que recordaven el disc solar. Actualment s’ha perdut aquesta tradició però els forns de Campos s’encarreguen de servir aquests dies els millors productes amb fruita de temporada com ensaïmada amb albercoc o figues o prunes de frare roig, coca d’albercoc, coca de primavera o coca de crema amb fruita.

La coca de Sant Joan (brioix, albercocs naturals, fruita confitada i pinyons) és la menja tradicional de la Nit de Sant Joan, quan es reparteix a les revetlles juntament amb vins dolços o rancis. És un derivat del tradicional tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol. 

La coca de llardons (fulls, refús i pinyons) és un dolç que tradicionalment es menjava el Dijous Llarder, dia de plats greixosos i d’excessos gastronòmics. Avui dia forma part dels dolços de festivitats populars del mediterrani, com Sant Joan o Sant Pere i sol anar acompanyada de vi dolç o moscatell.

Forns de Campos: https://www.camposunbonpla.com/forns-i-pastisseries/

PER SANT JOAN… SES HERBES TENEN VIRTUT TOT L’ANY

Les festes de Sant Joan tenen una relació directa amb les plantes, ja sigui perquè es considera que és bona època per collir-les, ja sigui perquè la tradició els atorga propietats màgiques.

El pericó o Herba de Sant Joan, té reconegudes propietats guaridores com a antiinflamatori, cicatritzant i antisèptic. Perquè tengui propietats màgiques, s’elabora l’oli de Sant Joan a l’albada del dia 24 macerant durant 40 dies les flors amb oli d’oliva.
La ginesta floreix de maig a juliol, d’aquí que sigui una flor típica del Corpus i de Sant Joan. Amb la ginesta es fan olis i perfums, i en infusió es considera diürètica i laxant.

A Mallorca creuen que aquesta nit es pot collir l’herba dels ulls per guarir la ceguesa. Però no hi ha qui la conegui perquè adopta formes variades. Aquesta nit té la propietat de lluir i de desprendre claror i es pot identificar. 

Les Herbes de Mallorca són una beguda espirituosa anisada obtinguda bàsicament per l’extracció d’aromes de diverses plantes de la mateixa illa com ara el fonoll, romaní, herba lluïsa, camamilla, llimoner, taronger i tarongí. És tradició preparar-les aquests dies.

Amb fruita, coques, herbes, restaurants i el records dels anys passats. Per Sant Joan… Molts d’anys!