#DIARIC FIRES I FESTES 3 de febrer: festa de Sant Blai

3 de febrer: festa de Sant Blai

by Diari Campos

Campos bé pot beneir
aquell dia tan ditxós
en què sant tan poderós
per Patró seu va elegir.

Amb amor i humilitat
venim a visitar-vos:
Siau el nostre advocat,
Sant Blai, Màrtir gloriós.

Avui és el dia de Sant Blai, un dels patrons de Campos. Aquest màrtir del segle III fou metge i bisbe de Sebaste. El seu culte es va estendre per Europa als segles XI i XII, essent un dels Catorze sants auxiliadors. El nostre patró és invocat per al mal de coll i en aquest dia és costum la benedicció d’aliments com pans, panets, pastissos o cócs destinats a guarir persones i animals. També és ben sabuda la tradició sana d’ungir-se el coll amb l’oli de romaní beneït per poder gaudir de bona salut durant tot l’any.

En aquest dia de Sant Blai s’ha celebrat dins l’Oratori, la missa i la benedicció de l’oli i els aliments on nombrosos campaners s’hi han acostat. La celebració es repetirà dissabte a les 11h amb la benedicció dels infants i la missa animada per la Coral de l’Associació de les Persones Majors de Campos. La diada es completarà amb l’exposició de l’artista Margarita Galbe Jordà, l’exposició de dibuixos en relació amb Sant Blai dels alumne dels centres educatius i la demostració de cordar cadires i de brodats, randes i massetes.

Els actes de Sant Blai culminaran diumenge amb la romeria popular.  Un any més s’ha organitzat la iniciativa “Sant Blai sense fum”. Les bicicletes sortiran a les 9.30h de davant l’ajuntament i, seguidament, la gent que vagi a peu acompanyats pels xeremiers de Campos. Per adquirir el mocador i el berenar es podran inscriure a l’ajuntament fins dia dijous.

A les 11h es celebrarà la Missa Solemne presidida per Mons. Sebastià Taltavull, bisbe de Mallorca i cantada per la Coral Infantil Sant Julià. A continuació ballaran els óssos i l’Agrupació Pinyol Vermell. En el jardí de la Flora Mediterrània hi haurà tir en fona, taller de molinets de paper, baldufes, mostra de falconeria i informació tir amb arc. A les 13.30h es servirà el dinar de companyonia al jardí de les palmeres. El menú inclou paella, coca, fruita, cafè i rebentat i els tiquets es poden recollir abans de dijous a l’Ajuntament, la rectoria, Ca ses Monges o als Amics de Sant Blai. Recordam que la circulació d’aquest dia serà l’entrada per la caseta del tren, la sortida a peu i en bicicleta per la Creu (Ctra. Colònia de Sant Jordi). Els vehicles de motor per la pedra rodona.

Molts d’anys i visca Sant Blai!