#DIARIC SERVEIS SOCIALS ‘Assaborint records’, un llibre de receptes elaborades pels majors del Centre de dia i Residència Sor Maria Rafela

‘Assaborint records’, un llibre de receptes elaborades pels majors del Centre de dia i Residència Sor Maria Rafela

by Diari Campos

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Grans, la residència i centre de dia per a gent gran de Campos, Sor Maria Rafela, gestionada per enEquip, ha organitzat la iniciativa “Assaborint Records”, basada en l’elaboració, edició i producció d’un llibre de receptes elaborat per les persones usuàries del centre. Cadascun dels plats que integren l’exemplar es vincula a un bon record que ha format part de la vida del seu autor o autora, estimulant així la memòria dels residents i impulsant la cohesió del grup. A més, el pròleg d’aquest llibre, ha estat escrit pel cuiner Miquel Calent que també ha col·laborat en aquest projecte.

Amb motiu d’aquesta iniciativa, conjunta de l’Ajuntament de Campos i d’enEquip, el centre ha celebrat un acte amb les famílies per tastar el plat estrella del receptari, les tradicionals panades, cuinades seguint el pas a pas de la Margalida Zuzama, usuària de la residència. Per ella, es tracta d’una recepta molt especial ja que “em recorda les festes de Pasqua, on sempre feia panades per a la meva família, un moment de molta felicitat i amor. A més, aquesta recepta l’he compartida amb molta gent amb el pas dels anys, que han arribat a fer-la seva. A la Residència mateix, se segueix aquesta recepta des de fa anys per fer el taller de Pasqua.

A més de degustar aquest plat tradicional, l’acte de presentació ha comptat amb la participació de la batlessa i la regidora de Serveis Socials de l’Ajuntament de Campos. La batlessa, Francisca Porquer, ha posat en valor accions conjuntes com aquesta, pensades pel benestar de les persones residents, i on en la seva intervenció ha volgut destacar “el valor preuat d’aquest receptari, que recull plats propis i tradicionals de les persones grans del municipi, per tal de preservar-los i llegar-los a les futures generacions, i a tothom que vulgui accedir a elles. Gràcies a enEquip i a l’equip de la residència ha sigut possible recollir en aquest llibre totes aquestes històries de vida.

També, el delegat d’enEquip, en Iñaki Contreras, ha explicat que l’activitat s’emmarca dins del projecte social de l’entitat i que, fruit del seu compromís amb la qualitat de vida de les persones, aquesta ha estat una bona iniciativa per fomentar el record: “Amb “Assaborint Records”, no només s’ha volgut donar visibilitat i promoure els drets de les persones grans, sinó que han estat les protagonistes de l’activitat. A més, l’elaboració de les receptes ha servit com a teràpia de reminiscència, ja que els usuaris i usuàries han pogut reviure molts moments especials connectats a la seva recepta”.

En acabar, s’ha fet entrega d’un exemplar del llibre elaborat per les persones residents del centre Sor Maria Rafela, als i les participants, a les seves famílies, així com a la resta d’assistents.